Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Čehijas prezidentūras instalācija pie ES mītnes izraisa pretrunīgu reakciju

Par godu Eiropas Savienības (ES) prezidentūras pārņemšanai Čehijas valdības pasūtītā mākslas instalācija, kurā izsmieti Eiropas valstu stereotipi, izraisījusi pretrunīgu reakciju, ziņo aģentūra LETA.Milzu instalācijā "Entropa", kuru izstādīta pie Eiropas Savienības Padomes ēkas Briselē, Rumānija atainota kā Drakulas izklaides parks, Francija kā streiks, bet Bulgārija kā tualete.

Mākslas darbs ir veidots kā Eiropas simboliska karte, kurā atspoguļoti ar attiecīgo valsti saistīti stereotipi. Skandālu vēl vairāk uzjundījusi projekta vadītāja un čehu skulptora Davida Černi atzīšanās, ka instalāciju uztaisījis viņš kopā ar diviem draugiem, nevis tas ir mākslinieku no visām 27 ES dalībvalstīm kopdarbs, kā tas tika pasniegts. Čehijas ES prezidentūra norādīja, ka ar Černi noslēgtais līgums skaidri nosaka, ka mākslas darbam jābūt 27 ES dalībvalstu mākslinieku kopdarbam. Černi taisnojās, ka viņš vēlējies sapulcināt māksliniekus no visas Eiropas, bet dažādu iemeslu dēļ viņam tas nav izdevies, un tad viņš nolēmis projektu izstrādāt kopā ar dažiem citiem čehu māksliniekiem, bet visus "Eiropas mākslinieku" vārdus izdomājis pats. "Mēs atvainojamies par to, ka nepateicām patiesību Čehijas amatpersonām, un par viņu maldināšanu. Mēs zinājām, ka patiesība agri vai vēlu noskaidrosies, bet pirms tam mēs vēlējāmies noskaidrot, vai Eiropa var pati par sevi pasmieties," teikts Černi paziņojumā. Skulptūra pirmdien tika uzstādīta Briselē, izraisot smieklus vairumam amatpersonu un žurnālistu. Ceturtdien to plānots atklāt oficiāli.

Tomēr Bulgārija nav iepriecināta par tās atveidojumu, un valdība jau izsaukusi uz pārrunām Čehijas vēstnieku Sofijā, lai viņš sniegtu paskaidrojumus. Bulgārijas augsta ranga amatpersonas paudušas šoku par valsts atainošanu un pieprasījušas, lai Bulgārijas karte no instalācijas tiktu nekavējoties noņemta.

Vāciju instalācijā simbolizē autošoseju posmi, kuru izkārtojums atgādina svastiku. Dānija instalācijā atainota ar "Lego" klucīšiem, Nīderlande attēlota kā applūdusi teritorija, no kuras rēgojas minareti, bet Lielbritānijas, kas tiek uzskatīta par vienu no eiroskeptiskākajām ES dalībvalstīm, kartē nav vispār.

Vairākas Austrumeiropas valstis tikušas pie stipri skarbiem atainojumiem. Papildus Bulgārijas tualetēm Poliju simbolizē bariņš katoļu priesteru, kas cīnās ar homoseksuālismu simbolizējošo varavīksnes krāsas karogu, Igaunijai virsū uzkārts sirpis un āmurs, bet Lietuvu simbolizē uz Krieviju čurājoši pieci karavīri, kaut gan pēc izkārtojuma figūriņas ir pavērstas uz Baltkrievijas pusi. Latvija atveidota kā sniegiem klātu kalnu valsts.

Čehijas valdība tagad lemj, ko darīt ar izstrādājumu, un savu lēmumu paziņos ceturtdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja