Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ekstrēma ikdiena un asiņains flamenko - 14.Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Cīnoties ar šekspīrisku "būt vai nebūt?" izvēli, Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris atradusi iespēju arī šogad piedāvāt ikgadējo festivālu. Spiedīgajā finansiālajā situācijā no vairākiem projektiem nācies atteikties. Tomēr ar Latvijas Mobilā telefona, Dānijas kultūras institūta, Gētes institūta Rīgā, festivāla patroneses Ievas Plaudes uzņēmuma Kolonna un — kaut arī pavisam nelielu, tomēr arī Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu izdevies sagādāt arī dažus spilgtus pārsteigumus, tā piepildot nemainīgo devīzi "No klasikas līdz avangardam".

Festivāls šoreiz ne tikai sāksies, bet arī noslēgsies Rīgas Dzelzceļa stacijā. Par 23.aprīlī ieplānoto atklāšanas pasākumu L.Beiris vēl nestāsta, jo "stacijā vienmēr jābūt pārsteigumiem: tu nezini, ar ko satiksies!" Toties skaidri zināms ir fināls 6.maijā — izrāde un meistarklase, kurā jauniešu grupa Team JIYO no Dānijas iepazīstinās ar jaunu dejas veidu. "Tas būs neparasts šovs, kurā izmantoti divi ekspresīvi sporta veidi Parkour (ekstrēma ātra pārvietošanās cauri pilsētai apvienojumā ar akrobātikas un vingrošanas elementiem) un Tricking (cīņas māksla ar akrobātikas elementiem). Kombinējot šos jaunos, netradicionālos sporta veidus ar Break Dance, skatuves cīņu un akrobātiskiem trikiem, Team JIYO dalībnieki ir radījuši jaunu stilu, kurā izmanto pilsētvidi — māju sienas, žogus, mašīnas un pat ceļamkrānus. Šie sportiskie dejotāji ir plūstoši kā ūdens un cieti kā klints. Viņi spēj uzrunāt arī tos, kuri nekad nav saskārušies ar deju," stāsta Dānijas kultūras institūta direktors Simons Drevsens Holmbergs.

Jau no 3.aprīļa Gētes institūts piedāvā fotoizstādi Apturētais laiks. Dejas attēli, ko, pieskaņojoties festivāla kalendāram, svinīgi slēgs 24.aprīlī. "Izstādē būs skatāmi 50 melnbalti un krāsaini fotodarbi. Tā ir pasūtījuma izstāde ar uzdevumu iemūžināt estētiskās pozīcijas. Vācu dejas teātrī tās ir antagonistiskas. Turpat institūtā uz lielā monitora varēs arī skatīties filmas par deju. Vācu kinoklubā kino Rīga 30.aprīlī demonstrēsim filmu Karaļbērni. Tajā neskan gandrīz neviens vārds. Kāds izcils dejotājs saprot, ka viņam uz skatuves vairs nav ko teikt. Bet tad viņš satop kādu nedzirdīgu zēnu…" stāsta Antra Balode no Gētes institūta. No Vācijas atceļos arī šokējoši skarba dejas teātra izrāde Kurp, kuras horeogrāfs, ilggadējais Brēmenes Dejas teātra vadītājs Urss Dītrihs nežēlīgi parāda visatbaidošāko ikdienu. To rādīs LNO Mazajā zālē 29.aprīlī.

Asiņainais flamenko (Sangre Flamenca) Tā saucas Spānijas trupas Nuevo Ballet Espanol — desmit dejotāju un astoņu mūziķu ugunīgais šovs, ko varēs baudīt gan Latvijas Nacionālās operas Lielajā zālē 27.aprīlī, gan Preiļos (26.IV). Galā koncertā Operā 28.aprīlī uzstāsies dejotāji, starptautisko konkursu laureāti no Kubas, ASV, Japānas, Ukrainas, Lietuvas, Latvijas, Kazahstānas. Neizpaliks arī kaimiņvalstu vadošo solistu priekšnesumi. Festivāla laikā būs skatāma arī scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Birutas Goģes piemiņas izstāde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja