Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

FOTO: Atklāta mūzikas un mākslas festivāla Bildes 2017 izstāde Instrumenti. Pārvērtības

No 10. oktobra t/c Spice otrajā stāvā iespējams apskatīt mūzikas un mākslas festivāla Bildes 2017 izstādi Instrumenti. Pārvērtības, kurā apskatāmi mūziķu, mākslinieku un citu radošu personību radīti tematiskie mākslas darbi.

Festivāla Bildes 2017 vasaras nometnes galarezultāts t/c Spice apskatāms līdz 22. oktobrim. Vēl izstādi varēs aplūkot festivāla noslēguma dienās 24. un 25. novembrī Rīgas Kongresu namā. 

Šogad festivāla izstādes uzstādījums bija apgleznot, apdarināt savu muzikālo dzīvi jau nokalpojušus mūzikas instrumentus.

"Ģitāras, bungas, vijoles, čelli, taures, kokles… Gan pašu iemīļoti, gan savu mūžu nokalpojuši, veci, pamesti, bez balss palikuši instrumenti šogad kļuva par iedvesmas un darba materiālu Bilžu nometnes dalībniekiem. Radošā gaisotnē, vienam no otra mācoties, mūziķi un mākslinieki deva jaunu dvesmu ierastām lietām, katrai ar savu vēsturi un uzdevumu. Tas šķiet reizē mīļi tradicionāli un asi paradoksāli – apgleznot mūzikas instrumentus, jo mūzikas rīcības materiāls ir skaņa un emocijas, savukārt māksla piešķir formu, krāsu, izskatu idejām, sapņiem un īstenībai. Kopā mūzika un māksla rada enerģiju, kas dzen uz priekšu sabiedrību, bet, zināms, vienmēr pienāk brīdis, kad kāds enerģijas avots apsīkst, tāpēc gudrie rīkojas apdomīgi un saudzīgi – mainās ar atziņām un prasmēm, reciklē idejas starp dažādām paaudzēm un nozarēm. Tieši to ir panākuši Bilžu 2017 vasaras nometnes dalībnieki, tiekoties pie prāva un daiļrunīga padzīvojušu mūzikas instrumentu klāsta un tad draudzīgi daloties savās emocijās un zināšanās par ausīm un acīm uztveramo, lai atrastu jaunus ceļus savai radošajai dzīvei," par izstādi saka mākslas zinātniece Aiga Dzalbe.

Bildes 2017 vasaras nometne notika LU atpūtas un konferenču kompleksā Ratnieki Līgatnes pusē. "Tas ir izaicinājums katru gadu – ir bijušas pogas, koferi, sēta, spilveni, beņķi, lietussargi un kas tikai viss vēl nē. Par mūzikas instrumentiem bija mazliet bail. Instrumentu forma jau ir tik skaista un mākslinieciski aktīva, ka ir gandrīz vai neaizskarama. Māksliniekam ieslēdzas bremzes, jo ar to objektu jau vairs nav, ko darīt, tur viss ir pateikts! Taču izrādījās, ka ir pieejami instrumenti, kam tikai šādā veidā var sākties jauna dzīve. Un es secināju, ka kopējais mākslinieciskais līmenis ir patiešām augsts. Mūziķi tandēmā ar māksliniekiem spēj panākt mākslinieciski augstvērtīgu rezultātu. Varu to apgalvot bez jebkādas koķetēšanas. Tādēļ uzskatu par lielu godu, ka varu piedalīties Bilžu nometnēs, kurās pats galvenais jau ir radošo cilvēku kopā būšana," atzīst Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Arvīds Endziņš.

Izstādes veidošanā šogad piedalījās 50 autori, radot kopumā 48 mākslas darbus. To radīšanā piedalījās mūziķi: Raimonds Bartaševics, Sandra Bula–Ziemele, Igeta Gaiķe, Zanda un Mikus Frišfeldi, Andis Jēkabsons, Māra Kalniņa, Agija Kalve, Uldis Kākulis, Mārtiņš Križevics, Mirta un Jevgēņijs Krupeņini, Jolanta Mateusa, Laima, Arnis un Jānis Miltiņi, Inta Milzarāja-Grīnberga, Aldans Milzarājs, Guntars Mucenieks, Lolita Novikova, Inta Pauļuka, Ikars Ruņģis, Dace Straume, Jānis Vanadziņš, Einārs Vītols un Āris Ziemelis, mākslinieki: Visvaldis Asaris, Arvīds Endziņš, Ināra Garklāva, Laila Kocere, Līga Križevica, Inese Mailīte, Aleksejs Naumovs, Inga Pērkons, Arvīds Plokšta, Indra Puķe, Andra Rācenāja, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš un Laima Vanadziņa, mākslas zinātniece Sarmīte Sīle, aktieris Varis Vētra, baleta māksliniece Sandra Vītola un mūziķu bērni: Līva Kalniņa, Matīss Kalniņš, Helma Elvīra Križevica, Kristaps Ruņģis, Gustavs Ziemelis un Niklāvs Ziemelis, kā arī raidījuma LNT brokastis komanda.

Bilžu birojs par sadarbību un mūzikas instrumentu sagādāšanu pateicas: J. Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolai, Ingrīdai Dzelzskalējai, Tālim Gžibovskim, Arvīdam Endziņam, Ilzei Andersonei, Lienei Krūmiņai, Igetai Gaiķei, Dzintaram Beitānam, Gundaram Lintiņam, Sandrai Cinītei, Robertam Zīlem, Jolantai Mateusai, Lailai Kocerei, Edītei Strazdiņai, Janai Eglei, Mārtiņam Križevicam, Intai Pauļukai, Tadeušam Surgoftam, Silardam Stakanam, Ancei Krauzei, Dainai un Zigmāram Stikāniem, Diānai Ozoliņai, Līgai Vanagai, Jānim Vanadziņam un Ingai Zotovai.

Festivālu Bildes 2017 un izstādes rīkošanu atbalsta: Rīgas dome, Danske Bank, A-T Trade Music, t/c Spice un Latvijas Universitāte.

Festivāls Bildes šogad notiks no 5. līdz 25. novembrim. Kopumā būs iespēja apmeklēt deviņus koncertus, kas norisināsies četrās Rīgas vietās – Kongresu namā, mūzikas namā Daile, Spīķeru koncertzālē un mūzikas klubā Kaļķu vārti.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv. Festivāla programmu var apskatīt ŠEIT.

 

Fotogalerijā redzamas Ineses Grizānes, Baibas Ralles un Agijas Kalves fotogrāfijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja