Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Izeja no krīzes

Ieraugot lielpilsētas sabiedriskajā transportā ainu, kad kāda mamma, pati neērti izvietojusies metro dīvānsēdeklī, aizrautīgi lasa priekšā gadus sešus vecai meitenītei lielu zaļu grāmatu, neviļus sirdī ielīst kas līdzīgs lepnumam — lūk, lūk, kamēr būs šādi vecāki un bērni, grāmatas neizzudīs no cilvēces kultūras mantojuma saraksta! Kad ieskatos tuvāk, mans izbrīns kļūst vēl lielāks: bilžu grāmata izrādās no zviedru rakstnieces Pernillas Stalfeltes slavenās sērijas ar pašas zīmējumiem Grāmatas par.

.. Šī ir Grāmata par nāvi (citas stāsta par matiem, mīlestību, vardarbību, šausmām, par to, ka visi mēs esam dažādi, un pat par kakām!) Nu, varbūt arī metro nav piemērotākā vieta, kurā ļaut bērnam uzzināt, piemēram, par to, ka arī nedzimuši bērni un kaķīši mēdz būt miruši, ar ko gulošs cilvēks atšķiras no miruša un tā tālāk. Taču māmiņas klēpī pamanīju milzīgu maisu ar grāmatām — abas bija apmeklējušas jubilejas gadatirgu Non Fiction — ievērojamāko t.s. intelektuālās literatūras pasākumu Krievijā, kur izmantojušas cenu atlaides. Šī gadatirgus rezonanse krietni pārsniedz vērtīgas grāmatniecības sasniegumu demonstrācijas mērogus. Arī pats tur dāsni iepirkos. Odena Lekcijas par Šekspīru un Naomi Kleinas Katastrofu ekonomika, Apdaika Terorists, Džona Hūvera Kā izdzīvot starp idiotiem/Kā strādāt idiota labā, Ričarda Dokinsa Dievs kā ilūzija, Sorokina Cukura Kremlis ir vien sīka daļa no kampiena. Ja tu pērc grāmatas vairumā, Maskavas grāmatnīcas piedāvā milzīgas (!) atlaides — prakse, ko derētu ielāgot Latvijā, kur cenu ziņā grāmatas ir luksusprece, kas izskaidrojams ar sīko tirgu. Visinteresantākā bija masu medijos izvērsusies diskusija — kas notiks ar grāmatniecību ekonomiskās krīzes apstākļos? Optimisti (vairākums) paredz, ka izglītotie vidusslāņa cilvēki, kam nāksies savilkt jostas, pirks vairāk tieši nopietnās grāmatas, jo līdz šim tūrisma braucienos vai citās naudietilpīgākās nodarbēs pavadīto laiku izmantos kvalitatīvai lasīšanai. Šie eksperti atsaucas uz rietumu krīzēm un ekonomiskajām depresijām, kad tā tiešām noticis — sācies īsts grāmatlasīšanas bums. Pesimisti uzskata, ka krīzes pirmajā gadā tirgus paralizēsies — periodika cietīs no reklāmas naudas aizplūšanas, lielās izdevniecības — tieši no lētās jeb masu lektīras pieprasījuma samazināšanās. Kad jāizvēlas starp maizes kukuli, avīzi vai Darjas Doncovas lubeni, kas maksā apmēram vienādi — ap 100 rubļiem jeb puslatu, var minēt, ko izvēlēsies tautas vairākums... Abas grupas — optimisti un pesimisti — vienā balsī saka: krīzes ir ļoti lietderīgas kā atskurbinoša procedūra (liek cilvēkiem saprast patiesās vajadzības), tirgus sakārtosies un uzvarēs kvalitatīvākā produkta piedāvātājs. Krīzei ir viena pozitīva īpašība — tā visus ved pie prāta. Pagaidām ieguvējs ir lasītājs, kurš jau zina, ko grib.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja