Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Iznāks grāmatas par Latgales audumiem un adīšanas tradīcijām

XXIV Vispārējo latviešu dziesmu un XIV deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādes "Es vidū" ekspozīcijas pēdējā dienā 31. jūlijā klajā nāks divas grāmatas par Latgales audumiem un adīšanas tradīcijām.

Dziesmu svētku preses sekretāre Aiva Rozenberga aģentūrai teica, ka tiks izdota Ainas Alsupes veidotā grāmata "Audumi Latgalē 20. gadsimtā" un Aijas Jansones rakstītā "Dzīvā cimdu un zeķu adīšanas tradīcija Vārkavā".

"Tautas mākslas centra" izdotajā grāmatā "Audumi Latgalē 20.gadsimtā" ikviens interesents var iepazīt galvenokārt Daugavpils, Ludzas, Rēzeknes puses audumus, izzināt to darināšanas vēsturi, iepazīt aušanas paņēmienus, uzzināt kaut ko vairāk par aušanas rīkiem un iekārtām - statīviem, šķēršiem, veltņiem, šķietiem, sistavām, nītīm, paminām, svirām, riekumu, skaliem, lumstiem, platumturiem, starpniekiem.

Autore Aina Alsupe uzsver, ka amatniecības leksika latviešu valodā ir "veidojusies ļoti ilgā laikā un glabā ziņas par aušanas vēsturi, atklājot attīstības procesa pakāpenību un savdabību, arī bagātu izziņas materiālu par tautu savstarpējiem kultūras sakariem". Grāmatā minētie fakti iegūti no latviešu, krievu, baltkrievu, poļu un lietuviešu teicējām, bet no rakstītajiem avotiem dati ņemti no latviešu, krievu un baltkrievu valodā atrastajiem avotiem, izmantoti arī publicējumi vācu, poļu, lietuviešu valodā.

Savukārt "Dzīvā cimdu un zeķu adīšanas tradīcija Vārkavā" sniedz krāšņu cimdu un zeķu paraugu albumu, vienlaikus stāstot par arheoloģijas ziņām, par cimdu un zeķu adīšanas tradīcijām. Var arī uzzināt, ar ko atšķiras Vārkavā darinātie un nēsātie darba cimdi, svētdienas un godu, kā arī ceremoniju un dāvinājumam domātie cimdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja