Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Izstāžu zāles Arsenāls atjaunošanas darbiem pieteikušies divi pretendenti

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) iepirkumā par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls atjaunošanas darbu veikšanu saņemti divi piedāvājumi ar piedāvāto līgumcenu no 14,2 līdz 15,9 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Turpmākās VNĪ darbības paredz piedāvājumu izvērtēšanu un līguma noslēgšanu ar izvēlēto būvdarbu veicēju.

Gavrilova skaidro, ka izstāžu zāles Arsenāls projekta rezultātā tiks būtiski uzlabota ēkas energoefektivitāte. Projektā paredzēts veikt ventilācijas sistēmas izbūvi ar rekuperācijas blokiem enerģijas atgūšanai, tāpat gaisa klimata kontroles sistēmas izbūvi, kas nodrošinās mākslas darbu uzglabāšanai atbilstošus apstākļus un nodrošinās darbiniekiem mūsdienu prasībām atbilstošus apstākļus.

Plānojot objekta sagatavošanas priekšdarbus, VNĪ veikusi ēkas 3D BIM (Building Information Modeling) skenēšanu, kas ļauj veidot precīzus 3D modeļus ar punktu mākoni. Skenēšanas mērķis ir radīt kvalitatīvu un faktiskajai situācijai atbilstošu uzmērījumu, kas sniegs iespēju detalizēti izpētīt katru aspektu pirms būvniecības sākuma, palīdzot optimizēt projekta izstrādi un īstenošanu. Tas arī ļaus identificēt un novērst potenciālās problēmas jau projektēšanas posmā, nodrošinot efektīvu risinājumu izstrādi un projekta ilgtspējīgu īstenošanu.

Plānotie būvdarbi paredz darbu organizēšanas plāna un grafika sagatavošanu, demontāžas darbu veikšanu saskaņā ar būvprojektu, un dažādu būvprojekta sadaļu atbilstošu pārbūvi un izbūvi, ieskaitot nesošās konstrukcijas, inženiertīklus, kā arī ārējo infrastruktūru, piemēram, lietus ūdens novadīšanas sistēmu. Iepirkums ietver arī autoruzraudzības, būvuzraudzības un BIM nodrošināšanu, lai projekts tiktu īstenots atbilstoši būvprojekta risinājumiem. BIM modelis tiks regulāri atjaunots, ņemot vērā būvuzraudzības novērojumus un veiktās izmaiņas būvprojektā.

Izstāžu zāle Arsenāls ir klasicisma arhitektūras paraugs un atjaunošanas projekts ir daļa no Kultūras ministrijas virzītā normatīvā regulējuma unikālu valsts nozīmes kultūras pieminekļu saglabāšanai, kas atrodas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā teritorijā Rīgas vēsturiskajā centrā. Šī projekta ietvaros plānots attīstīt trīs objektus Rīgas vēsturiskajā centrā - Lielo ģildi, izstāžu zāli Arsenāls un Vecrīgas publisko ārtelpu.

Izstāžu zāles Arsenāls pārbūves un restaurācijas projekts 85% apmērā tiks finansēts no Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.-2027.gadam specifiskā atbalsta mērķa Vietējās teritorijas integrētās sociālās, ekonomiskās un vides attīstības un kultūras mantojuma, tūrisma un drošības veicināšana pilsētu funkcionālajās teritorijās pasākuma Unikāla Eiropas mēroga kultūras mantojuma atjaunošana, lai veicinātu to piekļūstamību, attīstot kultūras pakalpojumus

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle Arsenāls izvietota nozīmīgā arhitektūras piemineklī - 19.gadsimta sākumā krievu vēlīnā klasicisma stilā celtā muitas noliktavas ēkā jeb arsenālā, kas pielāgots muzeja funkcijām. Celtnes sākotnējā projekta autors ir arhitekts Johans Eduards de Vite.

Nedaudz vēlāk projekts tika papildināts ar Jūliusa Ādolfa Špacīra ierosinājumiem, bet 1828. gadā Sanktpēterburgas arhitekti Aleksandrs Nellingers un muitas resora arhitekts Ivans Lukīni izstrādāja galīgo variantu, un 1832. gada novembrī notika ēkas oficiālā nodošana. Arsenāla ēka visos laikos tikusi izmantota kā noliktava. 1920.-1930. gados tā kalpoja par karaspēka mantu glabātavu. 

Pēc Otrā pasaules kara Padomju armijas resors to izmantoja mantu, preču noliktavām un karaskolas vajadzībām. 1980. gadu vidū ēku pārņēma Kultūras ministrija, nododot to mākslas muzeja izveidošanai. 1989. gada 1.janvārī pēc 20.gadsimta otrās puses mākslas kolekcijas pārvietošanas no Krišjāņa Valdemāra ielas nama šeit darbu sāka mākslas muzejs Arsenāls.

VNĪ dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja