Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jesajas Berlina diena Rīgā

Rīgā 16. oktobrī jau devīto reizi norisināsies ikgadējā Jesajas Berlina diena, godinot ievērojamā rīdzinieka, ideju vēsturnieka un brīvības filozofa literāro un filozofisko mantojumu. Pasākuma centrālais notikums būs Jeila universitātes (ASV) profesora, pasaulē zināmā vēsturnieka Timotija Snaidera atklātā lekcija.

Jesaja Berlins dzimis Rīgā 1909. gada 6. jūnijā, vēlāk kļuvis par vienu no pasaules ievērojamākajiem XX gadsimta domātājiem un liberālās domas paudējiem, kas vienmēr atzinis savu saikni ar Rīgu.

Timotijs Snaiders (1969) ir viens no ievērojamākajiem amerikāņu vēsturniekiem un domātājiem, autors vairākām grāmatām par Centrāleiropas un Austrumeiropas vēsturi. Viņa 2010. gadā iznākusī grāmata Asinszemes: Eiropa starp Hitleru un Staļinu atzīta par vienu no izcilākajām vēstures grāmatām. Tā tulkota 33 valodās, tajā skaitā latviski. Drīz latviešu valodā iznāks vēl viena profesora Snaidera grāmata – Par tirāniju, kurā viņš izklāsta divdesmitā gadsimta sniegtas mācības, lai stātos pretī tirānijai mūsdienās.

Šobrīd autors strādā pie jaunas grāmatas Nebrīvības izcelsme, kas kalpos par pamatu šīgada Jesajas Berlina piemiņai veltītajai publiskajai lekcijai No nenovēršamā pie mūžīgā: jaunā nebrīvības politika. "Dažās rietumu valstīs mēs novērojam demokrātijai un likuma varai satraucošas pazīmes. Šīs lekcijas mērķis ir saprast šo pazīmju kopsakarību un parādīt, kā tās veido vēsturiskos brīžus," gaidāmās lekcijas tēmu ieskicē Timotijs Snaiders.

Jesajas Berlina dienu plkst. 17.30 atklās ar Ginta Grūbes un Dāvja Sīmaņa dokumentālo filmu Dzimis Rīgā (2010). Filma ir kinematogrāfisks pētījums par vienu no lielākajiem XX gadsimta filozofiem Jesaju Berlinu un viņa bērnību Rīgā, īpašu uzsvaru liekot uz Berlina agrīnajiem dzīves gadiem Rīgā no 1909. līdz 1916. gadam. Tā balstīta uz Jesajas Berlina pētnieku un laikabiedru atmiņām. Filma portretē Rīgu kā multikulturālu XX gadsimta sākuma metropoli un Jesaju Berlinu – vienu no pasaules izcilībām, kura vārds saistīts ar Rīgu un kura idejas ietekmējušas politisko procesu izpratni un veidošanos daudzās mūsdienu Eiropas demokrātiskajās sabiedrībās.

"Berlins ir cilvēks, kas nepakļaujas vienkāršai izpētei. Viņu var sākt pētīt Rīgā, Oksfordā, Pēterburgā, un arī tad mēs nezinām, vai iegūsim priekšstatu, kas īsti viņš ir. Mēs ar filmu nepretendējam izveidot pilnīgu Berlina biogrāfiju, bet tas, kas mums likās interesanti, ir atrast atbildi uz jautājumu, kā cilvēks, kurš dzimis Rīgā kā Austrumeiropas ebrejs, kļuva bezmaz par galveno valsts intelektuāli tik konservatīvā sabiedrībā kā Lielbritānija," iepazīstinot ar tolaik vēl topošo dokumentālo filmu, teica scenārists Gints Grūbe (4.06.2009, www.satori.lv). Berlins bija slavens ar to, ka runāja ļoti ātri, no trim vārdiem veidoja vienu. "Berlina runas stils padara par baudu skatīties, kā viņš runā, un ir pat dīvaini, ka viņa dzīves laikā neviena fundamentāla dokumentāla filma par viņu nav uzņemta," papildina režisors Dāvis Sīmanis.

Jesajas Berlina dienas goda patronese ir bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Ieeja pasākumos ir brīva, uzrādot bezmaksas biļeti. To var pieteikt mājaslapā (http://www.isaiahberlin.org/lv/events/17) vai izņemt pasākuma norises vietā – kinoteātrī Splendid Palace kasē (Elizabetes iela 61). Pasākumi norisināsies angļu un latviešu valodā ar sinhrono tulkojumu.

Jesajas Berlina dienu rīko Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un ASV vēstniecību Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja