Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kritika un māksla ir kā iņ un jaņ. Gadskārtējā NN naktī godināti mākslas kritiķi

Ar portretu izstādes atklāšanu uz Jaunā Rīgas teātra skatuves gadskārtējā NN naktī godināti mākslas kritiķi – cilvēki, kuri rūpējas, lai mēs aizdomātos arī par tekstu, kas pārsniedz tviterpiezīmes apjomu.

Viņas recenzijas vienmēr ir notikums. Silvijas Radzobes vērtējumu gaida, par to strīdas, to noliedz, par to sajūsminās, bet vienmēr lasa un ņem vērā. Kritiķes teksti ir kaislīgi, aizrautīgi, bet viedoklis vienmēr rūpīgi argumentēts un pamatots. Viņa pārzina gan Latvijas, gan Eiropas teātra un literatūras kultūrlaukus, tas ļauj konkrēto izrādi ietvert un recenzijas lasītājam ieraudzīt plašākā kultūratsauču kontekstā. Silvijas Radzobes tekstiem piemīt literāra pašvērtība – ar šādu žūrijas laudatio vakar Jaunajā Rīgas teātrī sarīkojumā NN nakts tika godināta Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas kritikā ieguvēja teātra kritiķe Silvija Radzobe.

Žūrija vērtēja recenzijas, kas publicētas laika posmā no 2018. gada 1. decembra līdz 2019. gada 1. decembrim. Silvija Radzobe cunftes suminājumus un tehnoloģiju uzņēmuma Tilde atbalstīto stipendiju 1500 eiro apmērā saņēma par portālā www.kroders.lv publicētajām recenzijām. Īpaši žūrija savās diskusijās izcēla laureātes recenzijas par divām sarežģīti vērtējamām izrādēm – Alvja Hermaņa iestudējumu Vēstures izpētes komisija un Gata Šmita – Meklējot Spēlmani, kur Silvijas Radzobes talanta spilgtākās izpausmes – erudīcija un bezkompromisa godīgums – iezīmējas sevišķi monumentāli pārliecinoši. Silvijai Radzobei pašai, kā viņa atklāja KDi aptaujā, aizvadītajā gadā visneaizmirstamākais bijis darbs pie recenzijas par Alvja Hermaņa iestudējumu Baltais helikopters. "Es rakstīju gluži kā drudzī – vienlaikus lielā pacilātībā un it kā bailēs, ka neizdosies uzrakstīt visu, ko domāju un jutu, skatoties šo izrādi, kurā tik daudz kas rezonēja ar manu šībrīža pašsajūtu un pasaules izjūtu," atklāja Silvija Radzobe.

Balvai bija izvirzīti arī Rasa Jansone, Arnis Koroševskis, Zane Radzobe un Santa Remere. Jaunās kritiķes veicināšanas balvu 500 eiro apmērā ar SIA Kurekss atbalstu saņēma muzikoloģe Lauma Melnace par recenzijām portālā Delfi. Viņas recenzijām raksturīga gavilējoša jaunības brīvība un ieskatu neatkarība savienojumā ar nopietnu tēmas pārzināšanu, tāds vijīgs un pievelkošs mākslas, dzīves un rakstīšanas prieks. Lauma Melnace saka: "Pirmoreiz ar Normunda Naumaņa recenzijām saskāros vidusskolas sākumā, man tas likās kaut kas tik izcils! Trakākajos sapņos nerādījās, ka kādreiz pati rakstīšu recenzijas." Jaunā muzikoloģe Latvijas Mūzikas akadēmijas simtgadē novēlēja, lai neatstātu muzikologu skološanu novārtā un pasaules līmeņa mūziķiem būtu arī attiecīga kritika.

NN nakts devīze bija "Māksla tulko mākslu", to veidoja pagājušās sezonas labākais aktieris – Hamlets – Valmieras Drāmas teātra aktieris Mārtiņš Meiers (tātad – kritikai būt!), scenogrāfe Monika Pormale, Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka, piedalījās Krišjānis Elviks, Kirils Ēcis un repa improvizāciju grupa Brīvrunu projekts.

"Pirms pieciem gadiem, kad aizgāja Normunds Naumanis, mums likās svarīgi ar šo balvu kaut kādā veidā izcelt gan viņa vārdu, gan kritiku kā tādu, caur balvu izsakot, cik tā ir nozīmīga, jo kritika ir daļa no mākslas procesa, kurš notiek nemitīgi, bet, ja tam nav atspulga kritikā, tas ļoti būtiski kaut ko zaudē," intervijā Radio Klasika 2. janvārī uzsvēra Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Top komentāri

opītis
o
Nav ko brīnīties, ka Radzobe var izturēt pat Naumaņa balvas saņemšanu. Naumanis Razobes balvas saņemšanu gan neizturētu.
Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
Virsrakstā "Kritika un māksla ir kā jiņ un jaņ" nezinātājam liek domāt, ka vispirms bija kritika un pēc tam tikai - māksla. "Jiņ un jaņ" princips, savukārt, liek domāt, ka kritika un māksla savstarpēji iedarbojas un viena bez otras nevar eksistēt. Diemžēl dzīves īstenībā MĀKSLA var gluži labi iztikt bez institucionalizētas KRITIKAS, kamēr, atvainojos, kritika bez mākslas ni un ni. Mākslai pilnīgi pietiek ar tās baudītāja jeb patērētāja novērtējumu. Proti, māksla ir tik vērta, cik kāds ir gatavs par to maksāt - un ne tikai naudas izteiksmē, bet arī laika - piemēram, ziedot 5 ar pus stundas no savas dzīves, lai noskatītos izrādi par čekas maisiem JRT. Tātad apbalvot veikumu, kurš visā pilnībā ir atkarīgs no kāda cita veikuma un būtībā - teikšu brutāli - parazitē uz to - ir TOTĀLS ABSURDS, kāds iespējams tikai mīļajā Latvijā. Ja Normunds Naumanis būtu dzīvs, viņš droši vien domātu līdzīgi. Kas Sarmītei Ēlertei bija sakāpis galvā šo balvu dibinot - ak jel, kas to lai zina!
bļoda
b
balvai izvērtēja un laureātu izraudzījās žūrija, kurā darbojas ... teātra kritiķe Undīne Adamaite...Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte. Padomes loceklis Krišs Ēlerts.Roka roku mazgājās, abas raibas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja