Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mirusi dāņu dzejniece Ingera Kristensena

Ingera Kristensena, Dānijas visbiežāk minētā kandidāte Nobela Literatūras prēmijai, nomira 2.janvārī 73 gadu vecumā. Viņa tika uzskatīta par savas paaudzes dāņu izcilāko poētisko eksperimentētāju. Latviski ir publicēts Kristensenas dzejoļu krājums "Tauriņu ieleja" (Knuta Skujenieka atdzejojumā) un romāns "Apgleznotā istaba".

Kristensena piedzima strādnieku ģimenē, izmācījās par pedagoģi un ievadu dzejošanā saņēma no pazīstamā dāņu dzejnieka un kritiķa Pola Boruma ar kuru viņa apprecējās un vēlāk izšķīrās. Viņa sarakstīja vairākus romānus, lugas, radiolugas, eseju krājumus, grāmatas bērniem, taču triumfēja ar saviem vienreizējajiem dzejas krājumiem, kā, piemēram, kritiķu augsti vērtētajiem “Tas” (1969) un “Alfabēts” (1981). 1960.-70.gados Kristensena izdeva romānus “Mūžības mašīna” un “Azomo” un pārsteidzoši oriģinālo darbu “Apleznotā istaba” par itāļu renesanses gleznotāju Mantenju. 1960.gados Kristensena tika raksturota kā moderniste, bet vēlāk viņa kļuva par tā dēvētās “sistēmiskās dzejošanas” pionieri. 1990.gados viņa tiek raksturota arī kā eksistences dzejniece. Lai arī Kristensenai tiek piedēvēti vairāki stili, vairums kritiķu ir vienprātīgi savā vērtējumā, ka viņa bija ģeniāla dzejniece, ko ir grūti salīdzināt ar citiem. Kā atzinību Kristensena ir saņēmusi augstākos Rietumu pasaules novērtējumus dzejā, tostarp arī Zviedru akadēmijas ziemeļu balvu, ko vērtē kā kompensāciju par to, ka viņai netika Nobela prēmija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja