Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ņujorkā aplūkojama Pjēro Mancoini retrospekcija

Šī ir pirmā Pjēro Mancoini retrospekcija Ņujorkā. 50. un 60. gadu itāliešu mākslas “enfant terrible” pazīstams ar saviem ironiski konceptuālajiem mākslas darbiem. Provokatora paveikto darbu sarakstā ietilpst mēģinājums radīt kustīgu skulptūru - mehānisku dzīvnieku, kas tiktu darbināts ar saules enerģiju; kaila cilvēka uzdošana par savu mākslas darbu, kura autentiskums tika apliecināts parakstoties uz „savas mākslas" miesas un dalot sertifikātus; vēlme plaknē eksperimentēt ar dažādiem neierastiem pigmentiem un materiāliem utt.

Tomēr par visskandalozāko un provokatīvāko, šķiet, varētu saukt izkārnījumu ievietošanu 90 slēgtās kārbās ar paskaidrojošo etiķeti ”Artist's Shit” angļu, franču, itāliešu un vācu valodā. ”Artist's Shit” bundžas, kuru saturs svēra 30 gramus, tika pārdotas par cenu, kādu maksāja tikpat liels svars zelta. Tās nonāca dažādās kolekcijās un saņēma vairākas balvas (dažas gan laika gaitā esot eksplodējušas). Viens no šī darba paraugiem 2007. gadā ”Sotheby's” izsolē esot pārdots par 124 000 eiro.”Gagosian Gallery” kā autora radikālisma piemēru min arī zīmējumu sēriju Linea - ar mākslinieka parakstu rotātā kartona futlārī ievietotu baltu lapu, uz kuras uzvilkta viena vienīga līnija.Izstādē līdzās Manconi mākslas paraugiem apskatāmi arī viņa laikabiedru Īva Kleina, Lučio Fontanas, Roberta Raušenberga, Frenka Stellas, Jajoi Kusamas u.c. darbi, tādējādi demonstrējot konkrētā laika mākslas ainu un atklājot skandalozā itālieša daiļrades kontekstu.Pjēro Manconi mira 1963. gada 6. februārī 30 gadu vecumā savā darbnīcā Milānā.

Raksts tapis sadarbībā ar: ANOTHERTRAVELGUIDE.LV

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

.

Piero Manzoni, Gagosian Gallery, Ņujorka, no 24. janvāra līdz 21. martam, 2009, Ņujorka

24th Street 555 West 24th Street

www.gagosian.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja