Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Prezentēts dzīvās vēstures portāls "Collective memory"

Kaut pagaidām interneta vietnē www.collectivememory.lv ir vien aptuveni četrdesmit videofaili, 24. oktobrī Rīgas pils Ģērboņu zālē oficiāli prezentētais projekts demonstrē pamatīgu potenciālu. Atnāca reklāmbiznesa zvaigzne Ēriks Stendzinieks, “sakrustoja” režisora Alvja Hermaņa “Latviešu stāstu” ideju ar pasaulē populāro sociālo tīmekļa vietņu konceptu, kuras populārākais iemiesojums Latvijā ir draugi.

lv, un tapa "kolektīvās atmiņas" vai dzīvēs vēstures interneta vietne —  tā īsi varētu raksturot jaunā projekta idejiskās barotnes.Fakts, ka projekts patrona statusā ieguvis valsts prezidentu Valdi Zatleru, apliecina arī lieliskas prasmes prezentēt savu projektu, kas tiek pozicionēts arī kā veltījums Latvijas 90.dzimšanas dienai.“Starptautiskais projekts „Collective Memory” jeb „Dzīvā vēsture” ļaus fiksēt, uzglabāt, sistematizēt un ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību plašākai sabiedrībai padarīt pieejamu dzīvās vēstures liecību krājumu,” — vēstī projekta autori. Realitātē tas nozīmē, ka katrs šajā interneta vietnē varēs ielādēt videofailus — stāstus, kurā aculiecinieki kameras priekšā stāsta kādu, iespējams, oficiālajās annālēs neierakstītu faktu — savu personisko pieredzi, kas veido oficiālās vēstures unikālo, subjektīvo “oderējumu”.  Pirmajos videofailos fiksēti gan sirmgalvju stāsti — atmiņas par senākiem laikiem, gan populārā Krievijas muzikologa Artēmija Troicka atmiņas par Mākslas dienu fenomenu Rīgā 80.gadu vidū. Vēlāk, izmantojot  īpašus atslēgas vārdus, lietotāji varēs iegūt, iespējams, pilnīgi negaidītu informāciju, skata punktu uz sev interesējošo notikumu, arī vēstures gaitu.  Projekts „Collective Memory” aizsākts Latvijā, taču turpinās darboties starptautiskā līmenī — savu dalību projektā jau apstiprinājušas 12 valstis: Igaunija, Lietuva, ASV, Čehija, Brazīlija, Gruzija, Libāna, Vācija, Ungārija un Rumānija.„Latvijas valsts vēsture ir aprakstīta grāmatās un dokumentēta arhīvos. Taču tā ir mūsu vēstures mazākā daļa. Īstā Latvijas vēsture dzīvo mūsu vecāku un vecvecāku atmiņās, aculiecinieku stāstos par piedzīvoto un izjusto,” uzskata Latvijas valsts prezidents un projekta „Collective Memory” patrons Valdis Zatlers. Latvijā projektu tehniski realizē portāls www.draugiem.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja