Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgā notiks nāves un mirstības tēmai veltīts festivāls Estebiju

Sestdien 28. oktobrī biedrības Free Riga mākslas rezidencē D27 (Dzirnavu ielā 27) notiks sarunu un mākslas festivāls Estebiju, kas būs veltīts nāves un mirstīguma tēmai,

Festivāla ietvaros apmeklētāji ir aicināti piedalīties performancēs, sarunāties un spriest par nāvi un mirstību, klausīties tematiskus dzejas lasījumus un mūziķa Imanta Dakša koncertu.

Festivāls Estebiju veidots kā alternatīva bagātīgajam rudens nāves rituālu klāstam, reizē iezīmējot piederību death positive kustībai, kas sabiedrībā aktualizē ar nāvi un gatavošanos tai saistītus jautājumus, kā arī veido platformu, kurā par tiem domāt un tos risināt.

Estebiju ietvaros norisināsies vairākas mirstības tematikai veltītas performances, dzejas lasījumi un sarunu sesijas jeb Nāves kafejnīcas, kur apmeklētāji brīvā formā aicināti dalīties domās, iespaidos un pieredzē saistībā ar nāvi un mirstību. Nāves kafejnīca ir īpašs tikšanās formāts, kas īsā laikā pārtapis globālā kustībā, un šādas tikšanās tiek rīkotas daudzviet pasaulē, arī Latvijā. “Estebiju” laikā būs arī Filozofiskā nāves tējnīca, kurā sarunu vadīs filozofs Kaspars Eglītis),  un Nāves salons.

Visa vakara garumā interesentiem būs iespēja apmeklēt Labās nāves biroju - informatīvu meditācijas telpu, kas aicina uz refleksiju un rīcību labās nāves labā. Tajā varēs uzzināt par to, kas ir pēdējā un pirmspēdējā griba un kas jāzina, lai tās sagatavotu.

Ar dzejoļiem un atdzejojumiem Mirstīgo dzejas lasījumos no plkst. 19 piedalīsies dzejnieki Andrejs Vīksna, Anna Belkovska, Arvis Viguls, Lauris Veips un Raimonds Ķirķis. Uzreiz pēc tam emocionāli pietuvoties mirstības apziņai aicinās apvienība Library of People ar performanci f(un)eral, kurā dalībnieki varēs izspēlēt savu bēru ainu, un plkst. 22 koncertēs mūziķis Imants Daksis, kura dziesmām raksturīga nojauta par nāves tuvumu.

Vakara noslēgumā apmeklētāji aicināti vēlreiz satikties Nāves salonā, lai pārrunātu festivāla laikā raisījušās domas, iespaidus un nākotnes plānus.

Festivālu Estebiju rīko apvienība Deer Diary Collective, kas pēta dzenbudisma konceptu par “nediskriminējošu domāšanu” jeb satori un tā iespējamību mūsu dzīvēs. Kolektīvs ir rīkojis Nāves kafejnīcas un sarunu tikšanās par empātiju un mīlestību Somijā un Latvijā.

Vairāk informācijas festivāla mājaslapā festivalsestebiju.lv un Facebook: ej.uz/festivals_estebiju

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja