Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā notiks pasākums Mērijas Grīnbergas atcerei

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, atzīmējot 236. gadskārtu, velta to ievērojamās muzeju darbinieces Mērijas Grīnbergas (1909.24.05. -1975.28.02.) simts gadu jubilejas atcerei, informē muzeja sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā speciāliste Dace Strazdiņa.

Pasākumā, kas notiks 26. februārī pulksten 14.00 muzeja Kolonnu zālē, programmā iekļauti Latvijas vēsturnieku sekojoši referāti:
“Mērija Grīnberga un Grosvaldu ģimene“ (Dr.habil.art., LMA profesors Eduards Kļaviņš)

“Latvijas kultūras nosargātās vērtības un Mērija Grīnberga 2. Pasaules kara laikā. “ (Dr.art., Vidzemes augstskolas profesors Jānis Kalnačs)

“Nacionālsocialistiskās Vācijas organizētie Latvijas muzeju vērtību „glābšanas” pasākumi 2. Pasaules kara laikā. “ (Mag.hist., Mag.art., RVKM galvenā speciāliste Rasa Pārpuce)

“Rīgas rātskunga Fridriha Vilhelma Brederlo kolekcija pirms un pēc atgriešanās no Vācijas. “ (Mag.art., Ārzemju mākslas muzeja direktore Daiga Upeniece)

“Mērija Grīnberga pēckara gadu muzejnieku atmiņās. “ (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs)

Mērija Grīnberga nākusi no Rīgas inteliģentu ģimenes. Mātes brāļi – Jāzeps Grosvalds – gleznotājs, jaunu ceļu uzsācējs latviešu glezniecībā, Oļģerts Grosvalds - diplomāts un mākslas zinātnieks. Māte, arī Mērija - 1926. gadā Rīgā nodibināja pirmo mākslas salonu Rīgā. Viņa bija pirmā latviešu tautas mākslas propogandētāja.
Mērija Grīnberga dzimusi Pēterburgā, Krievijas latviešu luterāņu draudžu bīskapa Jāņa Grīnberga ģimenē. Mērija mācijās Latvijas Universitātē, palīdzēja mātei salonā un vēlāk strādāja Valsts Vēsturiskajā muzejā, tagadējā Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.
Tuvojoties Otrā  pasaules kara beigām, nacistiskā Vācija arī Latvijā realizēja kultūras „glābšanas” plānu un no okupētajām teritorijām kultūras vērtības  transportēja uz rietumiem.
700 kastēs iesaiņoja muzeju kolekcijas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rīgas vēstures un  kuģniecības muzeja un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja. Kultūrvēsturiskās vērtības ar kuģi transportēja uz Vāciju Kēnigsbergā un vēlāk uz dažādām vietām Čehijā. Kolekcijas pavadīt sākumā bija izvēlēti vairāki muzeju darbinieki, taču beigās palika viena Mērija Grīnberga.
Vāciešu aizvestā Rīgas muzeju kolekciju atgriešanās 1946.gadā, jau padomju Latvijā, pēckara situācijā bija unikāls gadījums. Šo kolekciju kopējā vērtība  bija vairāk kā 2,2 miljardi rubļu.
Pārsteidzoši, ka Mērija Grīnberga jaunākā, kā šo kolekciju uzraudzītāja no aizvešanas līdz atvešanai, nav minēta ne tā laika avīzēs, ne publikācijās. Un pateicību tā arī viņa nesaņēma līdz mūža galam. Taisni otrādi, viņa bija pakļauta pratināšanām un muzeja darbs bija jānomaina ar fabrikas darbu.
Arī šodien ir vēl maz pētījumu par šo unikālo sievieti, par viņas bīstamo braucienu uz rietumiem un veiksmīgo atgriešanos.
Latvijas muzejnieku saime augstu vērtē Mērijas Grīnbergas pašaizliedzību, drosmi un Dzimtenes mīlestību. Viņas dzīve ir vēsturisku pētījumu un arī literāru darbu vērta.        


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja