Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

RMM ekspozīciju Prokrastinācija un radīšana par 1,68 miljoniem eiro veidos personu apvienība Solavi un AD Production

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) konkursā par Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) ekspozīcijas Prokrastinācija un radīšana izveidi saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu par 1,68 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iesniegusi personu apvienība SIA Solavi un SIA AD Production, informēja VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Atklātajā konkursā par ekspozīcijas objektu un ar to saistīto tehnoloģisko risinājumu izgatavošanu un uzstādīšanu izveidi muzeja jaunajā mājvietā Mārstaļu ielā 6 tika saņemti divi pieteikumi.

Ekspozīcijas Prokrastinācija un radīšana objektu sagatavošanai un ražošanai atvēlēti seši mēneši. Tās uzstādīšana atjaunotajās RMM telpās varētu sākties 2024.gada jūlijā, kad tiks pabeigti būvdarbi. Savukārt apmeklētājiem atjaunotais muzejs durvis vērs 2025.gadā, kad tiks svinēta arī RMM simtgade.

VNĪ pārstāvji norāda, ka šobrīd, piemēram, bēniņu stāvā noslēgumam tuvojas apdares darbi, ir pabeigta jaunā lifta šahtas izbūve, ir gandrīz pilnībā atjaunots jumts. Tāpat ir pabeigt nepieciešamā būvkonstrukciju pastiprināšana, turpinās restaurācijas un inženierkomunikāciju sistēmu izbūve, kā arī fasādes atjaunošanas darbi. Iepriekš veikto demontāžas darbu laikā nams ir atbrīvots no nevērtīgiem uzslāņojumiem un pēdējās desmitgadēs izbūvētajām liekajām starpsienām.

Vienlaikus turpinās izpētes un projektēšanas darbi, kas nepieciešami jauniem būvrisinājumiem. Turpmākajā darbu posmā būtiska būs iekštelpu sienu zīmējumu un ieejas portāla restaurācija.

Ēka Mārstaļu ielā ir baroka-klasicisma laikmeta vecpilsētas apbūves piemineklis. Tās plānojums ir saglabājies no 1905.gada, mūru fragmenti ir no 17.gadsimta, koka kāpnes ir no 19.gadsimta, bet jumta konstrukcija ir tapusi 17.gadsimtā. Ēkas galvenās fasādes kompozīcija ir saglabājusies kopš 1823.gada. Galvenais akcents ir ar rokoko detaļām veidotais portāls - 18.gadsimta valsts nozīmes mākslas piemineklis, kas atrodas ēkas galvenās fasādes centrālajā daļā.

Tāpat līdz mūsdienām saglabājies galvenās fasādes pirmā stāva veidojums, kas pārbūvēts 1905.gadā pēc Rīgas arhitekta Vilhelma Bokslāfa projekta. 

Rekonstrukcijas darbu laikā atklāti arī vairāki iepriekš nezināmi sienu gleznojumi, savukārt lifta šahtas izbūvei paredzētajā telpā tika atklāts pilnīgi neskarts kultūras slānis ar astoņām dažādām kārtām un unikālas liecības par Rīgas pirmsākumiem. Vērtīgākie no atradumiem ir nodoti Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam, informē VNĪ pārstāvji.

Paredzams, ka 2024.gada otrajā pusē 1400 kvadrātmetru plašajās telpās būs iekārtota pastāvīgā ekspozīcija Prokrastinācija un radīšana. Tās saturs tapis RMM mākslas ekspertu sadarbībā ar rakstnieci Noru Ikstenu, mākslinieci Annu Heinrihsoni, radošo direktori Unu Rozenbaumu, mūziķi Sigvardu Kļavu. Radošiem pasākumiem papildus būs pieejams labiekārtots pagalms, kuru rotās restaurēti Helēnas Heinrihsones gleznojumi. 

Vēsturiskā nama atjaunošanas darbus atbilstoši Arhitektu biroja Krasts projektam kopš 2021.gada vasaras veic AS UPB.

AD Production 2022.gadā strādāja ar 2,785 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 140 083 eiro zaudējumus, liecina Firmas.lv informācija. Uzņēmums reģistrēts 2013.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2850 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Ilze Strelče (55,02%) un Jānis Miķelsons (44,98%). 

Solavi 2022.gadā strādāja ar 2,714 miljonu eiro apgrozījumu un guva 165 214 eiro peļņu. Uzņēmums reģistrēts 2008.gadā, un tā pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Ints Bērziņš.

Jau ziņots, ka 2021.gada jūlijā VNĪ iepirkumā RMM topošās ekspozīcijas mājvietas - vēsturiskā nama Mārstaļu ielā 6, atjaunošanai starp sešiem pretendentiem par saimnieciski izdevīgāko atzīts UPB piedāvājums ar līguma cenu 2,98 miljoni eiro bez PVN.

Savukārt 2023.gada vasarā atbilstoši VNĪ sniegtajai informācijai RMM projekta kopējais sadārdzinājums ir 2 210 441 eiro ar PVN, no kuriem sadārdzinājums 1 610 833 eiro apmērā 2023.gadā tiks segts no Kultūras ministrijai (KM) piešķirtā finansējuma.

VNĪ izveidota 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja