Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Sākas cirka festivāls Re Rīga!

Ar izrādēm Rīgas cirkā šovakar tiek atklāts Starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls Re Rīga!, kas turpināsies līdz pat 17. augustam. Festivāla laikā būs iespēja ne vien apmeklēt izrādes Rīgas cirkā un Vērmanes dārzā, bet arī piedalīties dažādās meistarklasēs. Līdz ar festivālu arī izsludināta pieteikšanās Rīgas cirka skolas jaunajam mācību gadam

Abi šīgada festivāla galvenie mākslinieki pārstāv Spāniju un ieskandina nākamā gada sezonu, kas lielā mērā tiks veltīta Spānijas cirka mākslai: apvienība Alta Gama ar sirsnīgo veloakrobātisko aicinājumu meklēt ceļu atpakaļ pie sevis Melo mazāk, kā arī solomākslinieka Ksavi Lareas (Xabi Larrea) objektu manipulācijas izrādi Pin Pang, kurā satiekas klaunāde, jaunā maģija un sarežģīta žonglēšanas tehnika.

Rīgas cirka direktore Māra Pāvula: “Šogad ir īpašs prieks par apvienības Alta Gama izrādi Melo mazāk. Cilvēki ir pieraduši cirkā redzēt stereotipiski perfektus ķermeņus un idealizēt skatuves māksliniekus, tāpēc šķiet aizkustinošs šīs izrādes godīgums, spēja runāt par sava ķermeņa un savu traumu pieņemšanu. Tas ir iedvesmas stāsts, kas ikvienam var palīdzēt mācīties pieņemt sevi un neļaut stāties ceļā šaubām.”

Tāpat turpmākajās dienās Rīgas cirkā būs iespēja noskatīties daudzas citas izrādes visdažādākajai auditorijai – klauna Cronopio saldsērīgo bufonādes komēdiju Latīņamerikas ritmos MUDO – Comedia Bufa un izrādi mazuļiem Vecmāmiņa, apvienības Company Midnight nažu mešanas izrādi Us, pasaulē zināmo žonglēšanas apvienību Defracto, kas Rīgā viesosies ar vietai pielāgoto izrādi Croûte un daudzus citus māksliniekus.

Sākot ar ceturtdienu, festivāla programma būs pieejama arī Vērmanes dārzā, kur trīs festivāla dienas būs ne tikai bezmaksas izrādes, bet darbosies arī Rīgas cirka skolas darbnīcas, kas piedāvās dažādas aktivitātes visu vecumu auditorijai. Uz Mandžūrijas riekstkoka vārdā nodēvētās skatuves varēs redzēt gan pašmāju māksliniekus – Rīgas cirka skolas audzēkņu priekšnesumus un mākslinieka Dmitrija Pudova ģeometriskās žonglēšanas izrādi Ouroboros –, gan viesmāksliniekus – dueta Felix&Philo līdzsvara un akrobātikas izrādi Red Pants (Vācija/Šveice), kā arī jau pieminētā Defracto izrāde pilsētvidē Croûte.

Defracto pārstāvis Gijoms Martinē (Guillaume Martinet), kurš festivālā Re Rīga! viesojas jau trešo reizi, stāsta: “Esmu Rīgas cirka ēkā uzstājies arī pirms rekonstrukcijas, un nu man ir ļoti īpaša iespēja novērtēt ēkas un teritorijas pārmaiņas. Mūsu jaunākā izrāde Croûte ir tieši par mijiedarbību ar vidi. Rīgā būs iespēja redzēt divas atšķirīgas Croûte versijas: vienu – Rīgas cirkā un divas – Vērmanes dārzā. Šī izrāde vienmēr ir kā pirmizrāde, jo tā ikreiz no jauna tiek pielāgota norises vietai. Arī ar Vērmanes dārzu man ir īpašas attiecības – esmu tur bijis iepriekš, atceros šaha turnīrus un dažādas detaļas, tāpēc tur labprāt atgriezīšos.”

Festivālu sestdienas vakarā noslēgs pasaulslavenā klaunādes un fiziskā teātra meistara Toma Monktona (Thom Monckton) izrāde Endling.

Re Rīga! laikā Rīgas cirkā būs apskatāma arī vēsturisko plakātu izstāde Jautrības metamorfozes.

Festivāla programmā iekļautas arī bezmaksas meistarklases – žonglēšanas pamatus apguvušajiem šogad ir iespēja pieteikties žonglēšanas darbnīcā pie Gijoma Martinē, savukārt esošajiem un topošajiem rakstošo profesiju pārstāvjiem savas zināšanas par skatuves mākslām iespējams papildināt cirka kritikas un žurnālistikas meistarklasē.

Re Rīga! dibinātājs un radošais direktors Mārtiņš Ķibers norāda, ka šogad ir daudz iespēju iepazīties arī ar Baltijas mākslinieku daiļradi, jo festivāls veidojas par platformu mūsu reģiona māksliniekiem: “Ik gadu festivāls piedāvā dažādas meistarklases profesionālo prasmju attīstīšanai, un šogad vietējie mākslinieki sadarbībā ar viesmāksliniekiem Defracto īpašā laboratorijā kopīgi strādās pie Ziemassvētku izrādes veidošanas.”

Festivāls ieskandina Rīgas cirka rudens sezonu, un līdz ar to arī tiek izsludināta pieteikšanās Rīgas cirka skolas jaunajam mācību gadam. Cirka skolas vadītāja Līva Tauriņa stāsta: “Uzsākot cirka skolas 8. sezonu, esam paplašinājuši pieejamo nodarbību skaitu, kā arī apgūstamo disciplīnu daudzumu – bez žonglēšanas, grīdas un gaisa akrobātikas, līdzsvara un citām nodarbībām, kas tikušas piedāvātas jau iepriekšējos gados, tagad būs iespēja apgūt arī skatuves mākslu, horeogrāfiju un dažādas citas iemaņas." Pieteikšanās cirka skolā šeit: https://cirks.lv/cirka-skola/par-cirka-skolu/.


 

Pilna festivāla programma – šeit (https://cirks.lv/jaunumi/re-riga-festivals-2024/).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja