Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Starp pankūkām un Purvīti

Muzeju nakts apmeklētājiem durvis vērs 94 muzeji

Latvijā 17.maijā risināsies viens no muzeju populārākajiem notikumiem - Muzeju nakts. No plkst. 19.00 līdz 01.00 durvis vērs gan lielie, akadēmiskie muzeji, gan istabas izmēra pavisam nelieli muzeji (arī viens no jaunākajiem - Baltijas rotu muzejs).

Šis ir vienīgais brīdis gadā, kad, lai iekļūtu muzejos, jāstāv rindās un tiek sasniegts rekordliels apmeklējums. "Cilvēkiem Muzeju nakts sagādā ārkārtīgi prieku," novērojusi LNMM muzeja direktore Māra Lāce. Viņa vērš uzmanību, ka muzeji Latvijā arī ārpus Muzeju nakts akcijas pašlaik meklē iespēju kļūt arvien pievilcīgākiem dažādām mērķgrupām.

Muzeju nakts notiks Vācijas kultūras dienu - festivāla O! Vācija noskaņās. Piemēram, Braku muzejs aicina nobaudīt vācu "smalke būšane un smeķe". Durbes pilī iespējams apgūt vācu un citu Eiropas tautas deju soļus. E.Smiļģa muzejs piedāvā radošo darbnīcu bērniem par brāļu Grimmu pasaku tēmām un Dailes teātra izrādes Fausts. Deus ex machina videoversiju, K.Barona muzejs - Zāļu skapīti - stāstīs par Latvijas un Vācijas dabu un cienās ar zāļu tējām, bet Grāmatu skapī - pasniegs vācu valodas mācību kursu. Akcijā iesaistīsies arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, Gētes institūts, Latvijas Nacionālais teātris, izdevniecība Zvaigzne ABC.

M.Lāce viena no pirmajām skaļi izteica bažas par to, cik daudzi no Muzeja nakts "tusiņa" apmeklētājiem muzejā iegriezīsies vēl kādu reizi. Ierastajos darba laikos. Bez cienāšanas ar pankūkām, cepumiem un tēju. Viņa pati ir pārliecināta, ka daudzi cilvēki "neierastajā gaisotnē tomēr ierauga ko tādu, kas viņus varētu interesēt arī vēlāk". Tomēr direktores skatījumā, neapstrīdot labo ideju, pastāv arī problemātiskā puse: kā saglabāt apstākļus, lai apmeklētājs varētu pakavēties pie kāda eksponāta un cik daudz viņš vispār ierauga, spiežoties plecu pie pleca kā Maskavas metro? Tam risinājumu M.Lāce neredz. Neapstrīdami ir tas, ka "Rīga naktī ir ļoti skaista. Arī tas, kā cilvēki iet no muzeja uz muzeju", LNMM direktore pozitīvu emociju radīšanu uzskata par ļoti būtisku. Viņa atzīstas, ka tieši šīs svētku sajūtas cilvēkos muzeju darbiniekiem liek katru gadu akcijā piedalīties no jauna, lai arī pašiem tas ir liels darbs un "visi ir šausmās no nereālā apmeklētāju skaita, kas vienā vakarā iziet cauri muzeju telpām".

Šī gada Muzeju nakts devīze ir Komm morgen wieder! - Nāc rīt atkal!, kā dēvē Latvijā iecienītās pildītās pankūkas. Liekot uzsvaru uz "nāc rīt atkal", LNMM Muzeju nakti iecerējis turpināt arī 18.maijā, piedāvājot ieeju visās muzeja ekspozīcijās bez maksas. 17.maijā akcija sāksies plkst.19. ar velonovietnes atklāšanu pie muzeja centrālās ēkas K.Valdemāra ielā. Īpašu gaisotni radīs kafejnīca un pasākuma viesis SpassOrkester, kas muzicēs muzeja vestibilā. Līdz plkst. 24. būs iespējams apskatīt visas pastāvīgās ekspozīcijas, kā arī izstādi Padomju zemes mitoloģija Arsenālā. Savukārt topošajā Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz.26) apmeklētāji tiks iepazīstināti ar muzeja ideju un uzzinās par mākslinieku kāzu ceļojumu uz Berlīni un Parīzi. Eksponātu drošības apsvērumu dēļ izstāde no Dortmundes muzeja Am Ostwall kolekcijas Ekspresionisma grafika apmeklētājiem Muzeju nakts laikā nebūs pieejama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja