Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vasaras viducī plūstošs radošums

Divu meistaru elpa festivālā Divi Jūliji. Straume Gulbenē

Diviem leģendāriem un izciliem Latvijas lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870–1955) un Jūlijam Straumem (1874–1970), kuru uzskata arī par Gruzijas pirmo dizaineri, mākslas un radošuma ceļi savulaik aizsākās Gulbenes pusē, lai vēlāk aizvestu tālu ārpus Latvijas robežām. Šis fakts jau pērn ļāva piedzimt festivālam Divi Jūliji. Šodien un rīt, 26. un 27. jūlijā, tas Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā un Vecgulbenes muižā notiek jau otro gadu pēc kārtas.

Māksliniekam Jūlijam Straumem šogad aprit 145. jubileja. "2019. gadā atzīmējam arī Austrumu partnerības 10. gadadienu, kas ir veicinājusi sadarbības ceļu attīstību valstu un cilvēku starpā, tāpēc šis gads burtiskā un pārnestā nozīmē ieies STRAUMĒ – līnijā, kas ved no pagātnes nākotnē, gluži kā mākslinieka Jūlija Straumes meistarībā balstītās prasmes, kopīgā un atšķirīgā meklējumos jaunam ornamentam," saka Gulbenes novada Vēstures un mākslas muzeja direktore Valda Vorza.

J. Straumes dzīvē tieši ģimenei bijusi svarīga nozīme, rosinot viņa interesi par mākslu, tāpēc arī festivāla Divi Jūliji. Straume norises, kas ikvienam ir bez maksas, domātas visiem – kā pieaugušajiem, tā bērniem. Tās notiks piecās sadaļās – zināšanas, prasmes, tradīcijas, radošums, baudas.

Jau šodien no plkst. 14 Vecgulbenes muižā risināsies starptautiska zinātniska konference Divi Jūliji. Straume, kur varēs iepazīt pārsteidzošus Latvijas, Gruzijas, Azerbaidžānas, Irānas un Krievijas mākslas vēsturnieku pētījumus par J. Straumi, tradīcijām un radošumu. Gan šodien, gan rīt muzeja klētī ikviens varēs darboties dažādās darbnīcās, iepazīstot senas un autentiskas prasmes. Būs iespēja izzināt neparastas dabas krāsas, indigo krāsu pasauli, rībēs stelles, gadīsies pigori ar vilnu, bet prāta tīklošanas darbnīcās varēs tikties ar interesantām personībām no tālām valstīm.

Sestdien muzeja oranžērijā durvis vērs izstādes – būs apskatāmas mežģīnes no Aizkraukles, etnogrāfiskie vainagi no Latvijas novadiem, kā arī no Gruzijas atceļojusī ekspozīcija Jūlijs Straume un Gruzijas kultūras mantojums. Sarkanajā pilī un Pils parkā notiks mākslas plenērs Trīs dienas pirms, būs skatāmi J. Straumes iedvesmotie Gulbenes Mākslas skolas audzēkņu un pedagogu darbi, fotoizstāde Straumē esot. Mākslas meistari un amatnieki vadīs radošās darbnīcas. Festivāla baudu sadaļā Pils parkā priecēs Latvijas, Gruzijas, Turcijas, Irānas un Krievijas tējas tradīcijas, neparastas garšas, smaržas, pārsteigumi, tirdziņš, muzikālas performances.

Divi Jūliji. Straume noslēgsies 27. jūlijā plkst. 16.30 J. Straumes pirmajā skolā, kas tagad ir Druvienas vecā skola – muzejs. Pasākumā varēs izbaudīt šīs vietas auru un iedvesmoties Druvienas Latviskās dzīvesziņas centra meistardarbnīcās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja