Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Vecpiebalga atver durvis - 2

Vecpiebalgas novada pagastos - Dzērbenē, Inešos, Kaivē, Taurenē un Vecpiebalgā - jau otro vasaru jūlijā aicina uz nedēļu ilgu saiešanu slātaviešu garā Vecpiebalga atver durvis. Tāpat kā pērn, tā būs kultūras un mākslas nedēļa dažādām gaumēm. Tāpat kā darba nedēļa, arī pasākumi Vecpiebalgas novada piecos pagastos sāksies pirmdien, 15. jūlijā, un noslēgsies svētdien, 21. jūlijā.

Saiešanas atklāšana Inešos pie Vecpiebalgas muižas, Latvijā īsākās upītes Arisas krastā, 15. jūlijā plkst. 20 būs īpaša, jo galvenā mūzikas instrumenta lomā būs Piebalgas vērpjamais ratiņš. Savukārt jau nākamajā vakarā Taurenē visus gaidām izremontētajā Neiķēna muižas pilī uz kontrtenora Sergeja Jēgera koncertu, Jāņa Lūsēna un Aspazijas programmu Tas vārds (kultūras namā plkst. 19). Jūlijā Piebalgā zied ne tikai ūdensrozes. Saimnieču dārzos ļoti krāšņi zied lilijas. Tās būs iespēja redzēt izstādē Nēķena muižas pagrabos kopā ar spirdzinoša vīna malku, stāsta Vecpiebalgas novada pašvaldības vadītāja Ella Frīdvalde-Andersone.

Latviešu kāzas lauku sētā

Nākamgad apritēs 140 gadu kopš ļoti interesanta notikuma Piebalgas kultūras vēsturē. Muižas kazarmās bija uzbūvēta viena no Latvijā lielākajām teātra zālēm ar 1000 skatītāju vietām. Kad tur notika pirmā izrāde, skatītāju bijis divreiz vairāk. Ārpusē palikušie pēc izrādes ielenkuši ēku, lai nelaistu aktierus ārā un piespiestu izrādi atkārtot... Varot gadīties, ka vēsture atkārtosies, jo Kaives pagastā, senajā Kalna Antēnu rijā, kur nesatilpt vairāk par 100 skatītājiem, 17. jūlijā plkst. 20 izrādīs Latviešu kāzas. Režisors un dramaturgs Lauris Gundars vēlas parādīt latviešu šodienas kāzas īstā lauku sētā, un tā būs nopietnu pārpratumu komēdija ar mūziku. Precas pilsētas puisis ar laukos augušu meitu, un vecajā rijā gan smiekli skanēs, gan asaras līs, gan kāds palaidīs rokas, bet kādam piepildīsies vispārdrošākie sapņi. L. Gundars lomas rakstījis konkrētiem dažādu teātru aktierim. Tie ir Lienīte Osipova, Mārtiņš Počs, Artis Robežnieks, Anna Putniņa, Baiba Valante, Esmeralda Ermale, Jānis Vimba, Jānis Jarāns, Artūrs Putniņš un Edgars Lipors. "Latviešu kāzās alus kausu nevienam skatītājam neliegs, tomēr šī būs īsta tuvplānu parāde - iespēja ieskatīties gan sejās, gan dvēselēs. Tas būs mūsdienīgs un pilnasinīgs tautas stāsts" - tā Lauris Gundars. Viņš pats "uzprasījies" Vecpiebalgas saiešanā, kas pērnvasar iepatikusies vērojot. Kā jau kāzās, vietu skaits ir ierobežots. Biļetes nopērkamas tikai iepriekšpārdošanā Biļešu paradīzē vai Vecpiebalgas informācijas centrā. Paredzētas piecas papildizrādes 18., 19., 24., 25. un 31. jūlijā. Var rezervēt naktsmītnes, ir telšu vietas. Vairāk: [email protected]

Ciemos pie Kārļa Skalbes

Trešdien, 17. jūlijā, skatītājus gaidīs arī Dailes teātra iestudējums Pasaka par vērdiņu un izrāžu kostīmu izrāde Vecpiebalgas kultūras namā plkst. 17. Dzērbenes pilī un dārzā plkst. 18 notiks režisores Ināras Čakstes teātra studijas Rampa izrāde, Rūdolfa Blaumaņa luga Ugunī. Dzērbenes pagastā Augstā kalna estrādē plkst. 23 provocēs eksperimentālā mūzikas grupa puseH puseW, Toms Auniņš, Mārtiņš Roķis, nepieradinātā folka orķestris Pingvīnu cirx un dīdžejs Edijs. Bērnu pēcpusdienā Kārļa Skalbes Incēnos 18. jūlijā no plkst. 15 būs radošās darbnīcas, rotaļas, pasaku spēles. Ingunas Baueres un Jāņa Lūsēna muzikālajā izrādē Baltā kaķīša brīnumvārdi plkst. 17 satiksies dažādu Kārļa Skalbes pasaku tēli. Vara Braslas iestudējumā tēlos Valdis Liepiņš, Andris Keišs, Inese Pudža un Januss Johansons. Dienas noslēgumā plkst. 21 saulrieta mistērijās Kārļa Skalbes Saulrietos muzicēs Uģis Roze, Andris Ērglis, Zigfrīds Muktupāvels un Jānis Lūsēns ar mūziķu grupu. Arī šogad notiks padomju retro auto brauciens, kas pērnvasar, rīkotājiem par lielu pārsteigumu, pulcējis ap 200 dalībnieku. Arī dalībniekiem jābūt apģērbtiem kā padomju laikos. Auto brauciens pa baltajiem lielceļiem ripos 19. jūlijā plkst. 17, bet plkst. 20 Kaives muižas parkā novadnieku teātris izrādīs Paula Putniņa lugu Ar būdu uz baznīcu.

Lielajā novadu dienā 20. jūlijā no plkst. 13 brāļu Kaudzīšu mājas pagalmā izrādīsies seno amatu pratēji, bet Kalna Kaibēnu pļavās rosīsies kolorītākās Mērnieku laiku personas. Alauksta estrādē rādīs Jāņa Lūsēna un Ingunas Baueres jauniestudējumu Tad būs laba lustēšana Vara Braslas režijā, šogad piepulcēsies jauni varoņi, piemēram, aktieris Uldis Dumpis iejutīsies Andreja Jurjāna tēlā, Baiba Sipeniece-Gavare atveidos Aspaziju. Arī šogad piedalīsies Valdis Liepiņš, Ģirts Ķesteris, Kristīne Nevarauska, Andris Keišs. Sekos sadziedāšanās diriģenta Egīla Vētras vadībā un zaļumballe ar grupu Tālbraucēji. Vecpiebalgas saietu noslēgs Jāņa Lūsēna un dziedātāju Kristīnes Zadovskas un Ingus Pētersona saviļņojošā koncertprogramma Mazu brīdi pirms..., kas Vecpiebalgas ev. lut. baznīcā sāksies plkst. 14, tūlīt pēc dievkalpojuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eirovīzijas finālā triumfē Šveice, Donam 16. vieta

Malmē, Zviedrijā, sestdienas vakarā aizvadīts 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, kurā triumfēja Šveice ar Nemo dziesmu The Code. Tikmēr Latvijas pārstāvis Dons ar Hollow izcīnīja 16. vietu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja