Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Šogad īssavienojumu un elektroierīču bojājumu dēļ izcēlušies 542 ugunsgrēki

Šī gada laikā no janvāra līdz oktobrim Latvijā reģistrēti 7 484 ugunsgrēki, no kuriem 542 negadījumi saistīti ar ar bojājumiem elektroierīcē, īssavienojumu, elektroierīču ekspluatācijas vai ierīkošanas noteikumu pārkāpumiem, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) dati.

Šogad 381 ugunsgrēka iemesls bijis īssavienojums, 129 ugunsgrēkos iespējamais ugunsgrēka iemesls ir bojājums elektroierīcē vai iekārtā, bet pie pārējiem vainojami elektroierīču ekspluatācijas noteikumu pārkāpumi, piemēram, pārslodze un elektroiekārtas ierīkošanas noteikumu pārkāpumi, piemēram, pārejas pretestība.

Visbiežāk negadījumus izraisījis dedzis elektrības kabelis vai vads, retāk elektrības slēdzis vai kontaktligzda, bet pārējos gadījumos sildierīces un cita elektrotehnika.

Elektroinstalāciju ugunsdrošības riskus izraisa, pirmkārt, pārslodzes, kas rodas, noslogojot instalācijas ar daudz lielāku jaudu nekā tām sākotnēji paredzēts. Parasti šādos gadījumos tiek "izsisti korķi". To iespējams novērst divos veidos – vai nu nomainot visus vecos kabeļus vai arī uzstādot prioritāro ķēžu atslēdzējus, kas izmaksā lētāk un pārslodzes brīdī uz brīdi atslēdz ierīces ar mazāku prioritāti. Šādā veidā vairs netiek pārsniegta maksimālā kabeļu jauda.

Daudzās mājās kabeļi ir ievilkti pirms daudziem gadu desmitiem, un vecā, nolietotā kabeļu instalācija ar laiku var izraisīt strāvas noplūdes, kurām ir tendence laika gaitā palielināties. Ar laiku noplūdes vieta sāk silt un var izraisīties ugunsgrēks. Lai noplūdes novērstu, nepieciešams uzstādīt strāvas noplūdes slēdžus, kas nekavējoties automātiski atslēdz strāvu noplūdes gadījumā. Slēdžus iespējams uzstādīt uz katras no kabeļu līnijām un tādējādi pārbaudīt, kurās ir bojājumi.

Eksperti norāda, ka noteikti jāpievērš uzmanība slēdžu paredzētajam pielietojumam: vannas istabā jālieto mitrumizturīgi slēdži, uz kuriem jābūt marķējumam IP44, kas nepieļauj tajos ūdens iekļūšanu, savukārt mājas ārpusē nevajadzētu lietot iekštelpām paredzētos slēdžus un kontaktligzdas. Jāatceras arī par ugunstrauksmes sistēmām vai lokāliem dūmu detektoriem, kas daudzās citās valstīs ir obligāta prasība arī privātpersonām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas