Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Beverīnas novads priecājas par Valmieras tuvumu un nedaudz bažīgi gaida ķīniešus, kuri nopirkuši zemi

Kauguru, Brenguļu un Trikātas pagastu kopīgi izveidotais Beverīnas novads aizvadījis pirmos četrus gadus. Pie varas grožiem brengulieti Māri Zvirbuli nomainījusi trikātiete Cilda Purgale. Lai arī amatpersonas atzīst, ka sevišķu saliedētību novada iedzīvotāju starpā nejūt, nav izcēlušies arī īpaši kašķi.

Zināms trieciens novada pašapziņai un arī budžetam ir uzņēmuma Trikātas siers ražotnes pārcelšana uz Jelgavu, tomēr novadā turpina darboties gan spēcīgi zemnieki, gan slavenā Brenguļu alus darītava. Zemi sākuši uzpirkt ķīnieši, tomēr neviens no viņiem novada teritorijā vēl nav redzēts.

Atverot Beverīnas novada mājaslapu, acīs krīt sauklis "Beverīnas novads - vieta, kur lauki satiekas ar pilsētu!" Ja pērn, veidojot publikāciju par Cēsīm, bija jāuzklausa vairāku cilvēku skumjās pārdomas, ka Cēsis palikušas reģiona centra Valmieras ēnā, samērā mazajā Beverīnas novadā attieksme pret lielo kaimiņu ir pilnīgi citāda. Pilsēta nozīmē darbavietas, un arī laba līmeņa vidējā izglītība ir sasniedzama, tāpēc pašā Beverīnas novadā ir tikai pamatskolas.

C. Purgale stāsta, ka 2009. gadā sākotnējā ideja bijusi apvienot Brenguļu, Trikātas un Plāņu pagastu, tomēr Plāņi aizgāja pie Strenčiem, savukārt Kauguri nevēlējās apvienoties ne ar vienu un nonāca pat līdz Satversmes tiesai. "Mēs, visi trīs pagasti, esam vēsturiski bagāti, un cilvēkiem, protams, ir grūti apvienoties. Agrāk visi viens otru pazina, bija pierasts, ka tu to pagasta veci vai veceni vari uz ielas satikt un visu izrunāt arī sestdienā vai svētdienā. Tagad vadītājs ir viens uz trim pagastiem un nevar visur būt klāt," stāsta C. Purgale. Nu jau bijušais novada vadītājs M. Zvirbulis, kurš uz amatu nekandidēja, atgādina, ka valdība nav pildījusi solījumus un ceļu savienojumi starp novada pagastiem joprojām ir vājais punkts - pavasara šķīdonī Trikāta no pārējā novada tiekot nogriezta reizēm pat uz divām nedēļām.

Ziņa par to, ka ķīnieši ar Latio starpniecību iegādājušies vairākus zemesgabalus Mūrmuižā, presi pāršalca šā gada pavasarī, kad dome atteicās no pirmpirkuma tiesībām uz pieciem zemesgabaliem. Pašus pircējus gan vēl neviens nav redzējis. Kauguru pagastā runā, ka ķīnieši vai nu nopirkuši, vai nolūkojuši arī nepabeigtu daudzdzīvokļu māju ar 18 dzīvokļiem.

C. Purgale jauno situāciju vērtē pragmatiski: "Iepriekšējai domei bija bažas, ka ienāks un svešie kaut ko izpirks, bet īstenībā viss jau ir izpirkts. Latvija ir izpirkta. Ko tad mēs - visu zemi pārpirksim, lai ķīnietis nedabū? Ķīnietis te nedzīvos, viņam tas zemes gabals vajadzīgs, lai tiktu uz Franciju, uz Vāciju. Bet varbūt viņi te arī kaut ko radīs." M. Zvirbulis vērtē situāciju zemes tirgū: "Es gaidīju, kas notiks tajos gabalos - zeme tiks vai netiks nopļauta. Tika, tātad Latio ir pilnvarots šo teritoriju uzturēt. Es pats esmu mazais zemnieks, man viens kaimiņš ir dānis, otrs - latviešu lielzemnieks. Šajā pirkumā parādās ķīnieša seja bez starpniekiem, bet ir milzīgs daudzums dažādu SIA, zem kuru vārda ienāk ārzemnieki, par kuriem mēs neko nezinām." Tomēr ķīniešu uzņēmība viņu fascinē, kaut bažas par atšķirīgu mentalitāti pastāv. "Ja te ienāks ķīniešu uzņēmēji, ne jau viņi te ražos. Viņi pārpakos preci. Vācu saules baterijas ir ražotas Ķīnā."

Visu rakstu lasiet trešdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas