Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Tiesībsargi vētīs aizdomīgos darījumus Daugavpils siltumapgādes jomā

Daugavpils zelta ādere izredzētiem "uzņēmējiem"

Uzņēmējs Jānis Sprinovskis pirmdien Ģenerālprokuratūrā iesniedzis rakstisku liecību, kurā apliecina, ka Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija) viņam 2009. gada septembrī prasījis 200 tūkstošus latu, kas it kā bijuši nepieciešami toreizējā pilsētas mēra Riharda Eigima gāšanai no amata un Lāčplēša iecelšanai šajā amatā. Jau vēstīts, ka ar šo faktu tiek saistītas arī nelikumības Daugavpils siltumapgādes jomā, nodrošinot īpašu labvēlību atsevišķiem uzņēmējiem, lai pārņemtu pilsētas siltumapgādes sistēmu un saņemtu nepamatotu peļņu.

Arī Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojums par Daugavpils pašvaldības AS Daugavpils siltumtīkli (DS) darbības atbilstību plānotajiem mērķiem un normatīvo aktu prasībām atklāj, maigi sakot, visai neglaimojošu ainu saistībā ar DS un pašvaldības neizprotamo labvēlību pret atsevišķiem privātuzņēmējiem. Turklāt no VK atzinuma secināms, ka 35 miljonu eiro peļņu nesušie darījumi privātuzņēmējiem izkārtoti, pārkāpjot likumus.

Pamatojoties uz VK atzinumu, Ģenerālprokuratūrā vērsās kāda persona ar iesniegumu par iespējamiem DS un Daugavpils domes amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem. Pēc iesnieguma izvērtēšanas prokuratūra atcēlusi iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pieņemto lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu un nosūtījusi materiālu KNAB papildu resoriskās pārbaudes veikšanai. 

DS, kurai uzdots sniegt siltumapgādes pakalpojumus Daugavpilī, ir veikusi darbības, kas nav paredzētas ne DS darbības koncepcijā, ne citos plānošanas dokumentos un nav pamatotas ar pieņemto lēmumu ietekmes izvērtējumu. Turklāt pašvaldība šīs DS darbības ir akceptējusi. Piemēram, lai gan koncepcijā bija paredzēts slēgt vienu no siltumenerģijas ražošanā izmantotajām siltumcentrālēm (SC2), DS 2005. gadā pieņemto lēmumu nav īstenojusi. Tieši pretēji – 2013. gadā DS, rīcību saskaņojot ar Daugavpils domi, SC2 uzstādīja jaunu ūdenssildāmo katlu. DS nevarēja iesniegt VK dokumentus, kas pamatotu šā lēmuma ekonomisko izdevīgumu.

VK secinājusi, ka laikā no 2007. līdz 2012. gadam DS noslēdza sešus līgumus ar komersantiem par siltumenerģijas ražošanas avotu izbūvi un siltumenerģijas iepirkšanu, tā pakāpeniski samazinot DS pašražotās siltumenerģijas apjomu, bet palielinot atkarību no privātajiem ražotājiem. No 2012. līdz 2015. gadam DS pašu ražotās siltumenerģijas apjoms samazinājies līdz 48%, arī šī rīcība tika saskaņota ar pašvaldību. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 29.marta, numurā!

Top komentāri

Zelta ādere - katrs vadošs amats pa
Z
Latvijā zelta ādere ir katrs vadošs amats pašvaldībā.
Interesanti
I
... cik Elksniņš Dienai maksā par šādām publikācijām.
Rūdis
R
Daudz mums cilvēku ar latviskiem uzvārdiem, bet neglītu rīcību... Nevis par lāčplēšiem tādus saukt, bet gan par plēšlāčiem vai kangariem...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas