Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO: Cēsīs piestāj vēsturiskais Igaunijas bruņuvilciens Brīvība

Sestdien, 2019. gada 15. jūnijā, ar rekonstruētā vēsturiskā Igaunijas bruņuvilciena Brīvība ierašanos Cēsu dzelzceļa stacijā atklāta Cēsu kauju simtgadei veltītā nedēļa, portālu Diena.lv informēja Kultūras ministrijā. Vilciens Cēsu dzelzceļa stacijā ik dienu bezmaksas apskatāms līdz 22. jūnijam. Ekspozīcija būs atvērta katru dienu no plkst. 11 līdz plkst. 19. Ekskursijas gidu pavadībā latviešu un angļu valodās sāksies katrā apaļā stundā.

Vilciena atklāšanā klātesošos uzrunāja Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja starptautiskās programmas vadītāja Leonarda Ķestere, VAS Latvijas dzelzceļš prezidents Edvīns Bērziņš, Zemessardzes 27. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Normunds Zaviļeiskis un Cēsu novada domes deputāte, domes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova.

Atklāšanas notikumu vadīja aktieris Juris Kalniņš, Cēsu kauju dalībnieku atmiņu stāstus lasīja aktieris Mārtiņš Meiers, bet par muzikālo noformējumu rūpējās komponists Jēkabs Nīmanis un Jakob Noiman Festival Band. Tāpat ikviens interesents bija aicināts iesaistīties interaktīvā spēlē un piedalīties ekskursijās vēsturnieka Kārļa Sila vadībā.

Bruņuvilciens Brīvība, veidots kā daļa no Igaunijas simtgades svinību programmas, kopš 2019. gada janvāra dažādās Igaunijas pilsētās piesaistījis milzīgu interesi. 

"Savulaik igauņu bruņuvilcieni radās veiksmīgas sagadīšanās rezultātā, taču to ieguldījums gan Igaunijas, gan Latvijas Neatkarības karu gaitā bija ārkārtīgi būtisks. Bez šo vilcienu klātbūtnes kara iznākums varēja izvērsties citāds," stāsta Igaunijas Kara muzeja direktors Helars Lills.

"Gadsimtu atpakaļ darbojās seši plata gabarīta sliežu un  pieci šaursliežu dzelzceļa bruņuvilcieni. Mūsu muzeja vilciens nav minēto bruņuvilcienu kopija, bet gan vispārējs risinājums, kas iepazīstina ar Neatkarības karu un vēsturiskajiem bruņuvilcieniem. Šogad tas ceļo pa Eiropu, un esmu gandarīts, ka tas beidzot sasniegs arī Latviju un Cēsis, lai pieminētu vienu no būtiskākajiem notikumiem Neatkarības karu ietvaros - Võnnu jeb Cēsu kauju."

Bruņuvilciena viesošanās Latvijā ir Igaunijas Republikas Valsts kancelejas, Igaunijas valsts simtgades biroja un Igaunijas Kara muzeja dāvana Latvijas simtgades svētkos.

Top komentāri

?
?
Vai kādreiz sagaidīsim, ka Cēsīs piestās mūsdienīgs, ērts, kluss un ātrs vilciens, kurā var normāli iekļūt arī cilvēki ar invaliditāti, bērnu ratiem un veci cilvēki ar vecuma izraisītiem kustību traucējumiem?
VVZ
V
Latvijai jau sen ir vajadzīgs vai nu tāds bruņuvilciens, vai Aurora Daugavā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas