Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā konstatēta salmoneloze

Nupat uz mēnesi slēgtajā Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā konstatēti vairāki salmonelozes gadījumi, tostarp jaundzimušajiem, aģentūrai LETA apstiprināja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Publiski slimnīca pauda, ka nodaļas slēgšana saistīta ar vēlmi ļaut mediķiem pilnvērtīgi atpūsties un vienlaikus atsvaidzināt arī nodaļas fizisko vidi. Vienlaikus par iespējamiem higiēnas normu pārkāpumiem šajā nodaļā aģentūrai LETA pastāstīja kāds jaunais tēvs, kurš kopā ar sievu un jaundzimušo slimnīcā pavadījis vairākas dienas augusta beigās. Pēc slimnīcā pavadītā laika jaundzimušais esot saslimis ar salmonelozi. Abi vecāki gan nav sasirguši.

Vīrietis pieļāva, ka saslimšanas gadījumu varētu būt vairāk, kā arī pauda sašutumu, ka oficiāli paustais iemesls par nodaļas slēgšanu uz laiku ir remontdarbi un iespēja darbiniekiem atpūsties.

Arī Arāja norādīja, ka SPKC rīcībā ir apstiprināta informācija par desmit salmonelozes gadījumiem, tostarp astoņiem jaundzimušajiem, kas ir saistīti ar Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļu. Informācija iegūta no šī gada 22.jūlija līdz 30.augustam. Par situāciju informēta arī Veselības inspekcija, piebilda Arāja.

Pēc viņas paustā, daļa salmonelozes gadījumu tika atklāta, SPKC speciālistiem veicot epidemioloģisko izmeklēšanu un organizējot kontaktpersonu izmeklēšanu un novērošanu sadarbība ar slimnīcu un ģimenes ārstiem. Dzemdību nodaļā veikta vides paraugu laboratoriskā izmeklēšana.

Arāja informēja, ka sadarbībā ar Kuldīgas slimnīcas speciālistiem izvērtēta situācija un riska faktori. Pamatojoties uz tiem, SPKC speciālisti snieguši slimnīcai ieteikumus infekcijas profilakses pasākumiem un epidemioloģiskās situācijas monitoringam, piemēram, veikt visu jaundzimušo izmeklēšanu uz salmonellu infekciju pirms izrakstīšanas no nodaļas, kā arī veikt akūtu zarnu infekcijas slimību monitoringu visiem slimnīcā esošajiem pacientiem, tostarp veicot slimnieku izmeklēšanu uz salmonellu infekciju.

SPKC pārstāve gan norādīja, ka epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā nav iegūti pierādījumi tam, ka salmonellas uzliesmojums varētu būt saistīts ar slimnīcas pārtikas bloku, piena maisījumu vai kādu citu iespējamu riska faktoru vai citu faktoru, kas būtu saistīts ar pārtikas bloku.

Patlaban SPKC turpina epidemioloģisko izmeklēšanu un citus nepieciešamos pasākumus saistībā ar salmonelozes gadījumiem Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā. 

Dzemdību un ginekoloģijas nodaļas vadītāja Natālija Gailīte aģentūrai LETA sacīja, ka viņas rīcībā nav informācijas par to, ka dzemdību nodaļā kāds pacients būtu saslimis ar salmonelozi. SPKC veicot pārbaudes laiku pa laikam, bet tagad šīs institūcijas pārbaudes nodaļā neesot bijušas.

Kā ziņots, Kuldīgas slimnīcā līdz 1.oktobrim aizvērs dzemdību nodaļu, lai ļautu mediķiem pilnvērtīgi atpūsties un vienlaikus varētu atsvaidzināt arī nodaļas fizisko vidi, aģentūru LETA informēja Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

SIA Kuldīgas slimnīca valdes priekšsēdētājs Agris Rozenfelds pauda, ka iestādes vadības mērķis ir vēl labāka, ģimenēm draudzīgāka dzemdību nodaļa, tāpēc personālam jādod atelpa un jāveic kosmētiski uzlabojumi, lai pēc pārtraukuma nodaļa vēl labāk kalpotu savam galvenajam uzdevumam - dzemdniecībai. Rozenfelds arī atvainojas apkaimes jaunajām māmiņām par sagādātajām neērtībām.

Slimnīca par lēmumu ir informējusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, kas Kuldīgas slimnīcas apkalpes zonā dzīvojošās sievietes, kurām sākušās dzemdības, pārvirzīs uz citām dzemdību nodaļām, norādīja slimnīcas kontrolārsts Āris Pētersons.

"Mēs esam ļoti gandarīti, ka Kuldīgas slimnīcas dzemdību nodaļas darbu novērtē un izvēlas pacienti ne tikai no dažādām vietām Kurzemē, bet arī no Latgales un citām vietām. Taču personālam ir jāatpūšas, nedrīkstam pieļaut kolēģu pārstrādāšanos un izdegšanu, jo citādi nespēsim noturēt nodaļā uzstādīto augsto kvalitātes latiņu," pauda dzemdību nodaļas vadītāja Natālija Gailīte.

Šī gada astoņos mēnešos Kuldīgas slimnīcas dzemdību nodaļā piedzimuši 377 bērniņi, kas ir tikpat, cik pērn šādā pašā laika posmā.

Slimnīca ir Kuldīgas novada un Aizputes novada pašvaldību kapitālsabiedrība.

Top komentāri

īstenībā
ī
Latvijā gandrīz visās slimnīcās ir higiēnas pārkāpumi. Cēsu slimnīca, piemēram, ir zeltainā stafilokoka perēklis. Neviens vien, kas tur operēts, to dabūjis, slimnīca, protams, vainu noveļ uz pacientiem pašiem.
Skats no malas
S
Nez' vai tas nav Kuldīgas mēres Berzinas izgudrojums par slimnīcas "atsvaidzināšanas" slēgšanu? Tā vietā, lai atzītu, kā zarnu infekcija viņas novada slimnīcā ir radusies no elementāro higiēnas normu ignorēšanas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas