Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lai Mežciemā glābtu stārķus, vietējie pirks vecu elektrības stabu

Galiņu ģimene Mežciemā noraizējusies par milzīgas stārķu ligzdas likteni pie savām mājām. Saimnieki stāsta, ka energogiganta Latvenergo plānos ietilpst demontēt vecos elektrības stabus un līniju pārcelt tālāk, bet uz viena no trīskāju stabiem jau daudzus gadus mājo stārķu ģimene, vēsta portāls zz.lv.

Rudenī Jaunsvirlaukas pagasta Mežciemā pie mājām _Pļavnieki Latv­energo _meitas kompānija akciju sabiedrība Sadales tīkli plāno pārvietot elektrolīniju un laiku nokalpojušos stabus aizstāt ar jauniem, bet vecos demontēt. Iedzīvotāji ir satraukušies par milzīgo stārķu ligzdu, kas līdz ar demontāžas darbiem tiks nojaukta. "Lai jau pārvieto līniju, bet šo vienu stabu atstāj. Stārķi mūs priecē jau vairāk nekā desmit gadu. Katru gadu ģimene izperē vairākus mazuļus, esam tā ar viņiem sadzīvojuši, ka šķirties būtu ļoti grūti," stāsta Mudīte Galiņa.

Sadales tīklu Vides grupas vadītājs Artis Kubliņš iedzīvotājus mierina, ka jaunajā vietā stabi tiks aprīkoti ar pamatni, kur putniem ligzdot, taču cilvēki satraukušies, ka svēteļi no jauna iekārtotajā vietā var neligzdot un vispār pamest apkaimi. Savukārt A.Kubliņš skaidro, ka vecos koka stabus nolemts demontēt drošības dēļ, jo tie savu laiku jau nokalpojuši, turklāt nav garantijas, ka bez vadiem ligzda staba galā turēsies tikpat stipri kā līdz šim. «Jārēķinās, ka tā var nokrist. Pielijušas un ziemā apsalušas ligzdas svars var būt līdz pat tonnai, un kas uzņemsies rūpes par stabu, kas vairs nekalpo elektrības piegādei?» jautā uzņēmuma pārstāvis.

Tomēr Galiņu ģimene gatava uzņemties visu atbildību par staba tālāko likteni un, ja nepieciešams, to pat nopirkt. A.Kubliņš atklāj, ka tas ir iespējams un Latvijā šādi gadījumi jau bijuši, kad cilvēki, vēlēdamies saglabāt stabus ar ligzdām, par simbolisku samaksu tos no akciju sabiedrības nopērk. Galiņu ģimene par to ir priecīga, un pēc diskusijas nolemts, ka Sadales tīkli sagatavos dokumentus, lai tāds darījums notiktu.

2011.gadā Sadales tīkli iedzīvotājiem pārdevuši 18 elektrības balstu, uz kuriem bija stārķu ligzdas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas