Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Liepāja reformas laikā nevēlas apvienoties ar citām pašvaldībām

Liepājas pilsēta jaunās pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas laikā nevēlas apvienoties ar citām pašvaldībām un piedāvā saglabāt Liepāju kā atsevišķu teritoriālo vienību.

Kā aģentūru LETA informēja Liepājas domes priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Agija Tērauda, vakar ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) notikušo konsultāciju laikā Liepājas pašvaldība ierosinājusi savu redzējumu par teritoriālo iedalījumu un esot guvusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) apliecinājumu, ka piedāvātais dalījums tikšot izvērtēts.

VARAM piedāvājums paredz Liepājas pilsētu apvienot ar astoņām tuvējo novadu pašvaldībām - Aizputes, Durbes, Grobiņas, Nīcas, Pāvilostas, Priekules, Rucavas un Vaiņodes novadiem.

Liepājas pašvaldība, kā vienu no būtiskākajiem argumentiem minot pilsētas un lauku teritoriju atšķirīgos mērķus un priekšnosacījumus efektīvai un ilgtspējīgai teritoriju attīstībai, aicinājusi ministru saglabāt Liepāju kā atsevišķu teritoriālo vienību, bet astoņus novadus apvienot, veidojot vienu kopīgu Lejaskurzemes novadu.

"Liepāja kā republikas pilsēta un Kurzemes reģiona attīstības centrs jau šobrīd ir pašpietiekama, ar stabilu attīstības tendenci. Mūsu mērķis ir paaugstināt pilsētas konkurētspēju citu Baltijas reģiona pilsētu vidū, turpinot ieguldīt ceļu, ostas, dzelzceļa un lidostas attīstībā. Neesam gatavi atkāpties no šī mērķa. Savukārt novadiem, to iedzīvotājiem ir pilnīgi citi mērķi un vajadzības. Novadi savu tālāko attīstību saredz vienotā darbībā, bet bez Liepājas pilsētas," izteicies Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA), kurš cer, ka Pūce izvērtēs un piekritīs piedāvājumam veidot divas atsevišķas teritoriālās vienības, "kas noteikti būs ieguvums kā pilsētai, tā novadiem".

Konsultāciju laikā ticis diskutēts arī par tādiem jautājumiem kā izglītības joma un skolu tīkla modeļa maiņa piedāvātās administratīvi teritoriālās reformas ietvaros, sociālie pakalpojumi un vienotas pabalstu sistēmas izveide, lai apvienoto teritoriju iedzīvotājiem nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas, ceļu un transporta attīstības izaicinājumi, funkciju pārdale starp valsti un pašvaldību, finansējuma pieejamība pašvaldībām, pārņemot valsts funkcijas un īstenojot administratīvi teritoriālo reformu u.c.

"Lai rastu iespējami pilnīgāku redzējumu par VARAM piedāvātā administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli un tā ieguvumiem visas valsts ilgtspējīgai attīstībai", Liepājas pašvaldība ministrijai nosūtījusi arī vēstuli, lūdzot skaidrot administratīvi teritoriālās reformas salāgojamību ar paralēli virzītajām reformām izglītības, veselības un sabiedriskā transporta jomā, kā arī reformas īstenošanai nepieciešamo finansējuma apmēru, tā avotiem un kritērijiem, pēc kādiem turpmāk tiks veidoti valsts un pašvaldību budžeti, iekļaujot nosacījumus par nodokļu likmju sadalījumu, pašvaldību izlīdzināšanas fonda un valsts dotāciju pieejamību.

 

 

Top komentāri

Katrs cariņš te kaut ko nevēlas
K
Ir jādara tā, kā ir nepieciešams Latvijai, lai mazinātu nenormālos pašvaldību tēriņus
Pašvaldības=korupcija un izšķērdība
P
Pašvaldības Latvijā ir korupcijas un izšķērdības perēkļi.
Kaspars
K
Pūce pārsteigts, kāpēc liepājniekiem nepatīk ideja par pašvaldību saukt tādu teritoriju, kur ar autobusu no viena gala līdz otram nevar aizbraukt divās stundās. Tā ir, kad absolūti nekompetentiem cilvēkiem uztic kaut ko reformēt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas