Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Madonas novadā bērnu skaits katru gadu samazinās vienas klases apjomā

Madonas novadā bērnu samazinājums katru gadu ir par vienu skolas klasi, - atsaucoties uz aizvadītā gada statistiku, aģentūrai LETA sacīja novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Vineta Lamberte. Diemžēl šī statistika apliecinot, ka Madonas novads nav izņēmums valsts mērogā.

Dzimtsarakstu nodaļā 2011.gadā reģistrēti 202 jaundzimušie - 111 zēni un 91 meitenes, tai skaitā - 190 Madonas novada, bet - 12 citu novadu bērni, kas ir par 14 bērniem novadā mazāk nekā pagājušā gadā.

Dzimtsarakstu nodaļas publicētā statistika liecina, ka visvairāk jaundzimušo reģistrēti Madonas pilsētā - 60, Praulienas pagastā - 19, Kalsnavas un Sarkaņu pagastos - 15. Neviens dzimušais nav reģistrēts Vestienas pagastā.

Līdzīgi kā pērn, saglabājas tendence, ka gandrīz puse no mazuļiem piedzimuši vecākiem, kuri nav oficiāli reģistrējuši laulību - 2011.gadā 46,5% dzimšanas reģistri bija ar paternitātes atzīšanu. Ar katru gadu palielinās tendence, ka arī jau otrie un trešie bērni tiek reģistrēti ar paternitātes atzīšanu. Pagājušajā gadā 10,4% jaundzimušo reģistrā nav ieraksta par tēvu. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, saglabājusies tendence, ka jaundzimušie vairākumā gadījumu ir pirmie bērni ģimenē, savukārt nedaudz samazinājies otro un trešo bērnu skaits ģimenēs.

Apkopotā informācija liecina, ka jaunākajai māmiņai bija 16 gadi, bet vecākajai - 45 gadi. Trīs ģimenes pasaulē sagaidījušas piekto bērnu, viena - sesto bērnu un viena - septīto bērnu. Pieci vecāki bērnu dzimšanas brīdī ir bijuši nepilngadīgi.

Populārākie zēnu vārdi 2011.gadā bija Kristers, Emīls, Markuss, Adrians, Edgars, Jānis un Mārtiņš, savukārt neparastākie - Dens, Džastins, Domeniks, Eliass, Kaspers, Maikls, Marsels, Matfeis, Rajens, Undis.

Populārākie meiteņu vārdi - Evelīna, Ieva, Keita, Paula, Sabīne, savukārt neparastākie vārdi Andželīna, Anne, Dženija, Vanesa. Samazinājusies tendence bērnam likt divus vārdus.

Novadā noslēgto laulību skaits ir samazinājies. Pagājušajā gadā reģistrētas 93 laulības, kas ir par 10 laulībām mazāk nekā pagājušajā gadā. Deviņas laulības reģistrētas baznīcā. Jaunākajai līgavai bija 18 gadi, bet vecākajai - 58. Savukārt jaunākais līgavainis pērn bija 21 gadu vecs, vecākais - 68. Lielākā gadu starpība starp līgavaini un līgavu bija 38 gadi.

Latvijas pilsoņi stājušies laulībā 90 gadījumos ar Latvijas pilsoni, vienā gadījumā ar Itālijas pilsoni, vienā - ar Indijas pilsoni, vienā - ar Anglijas pilsoni.

Pērn 85 reizes reģistros fiksēta laulības šķiršana, kas ir par 28 gadījumiem vairāk nekā pērn. Lielākā daļa laulību šķirtas pie notāriem. Visvairāk šķirtas 1989. un 2002.gadā slēgtās laulības. Ilgākā laulība, kura pagājušajā gadā šķirta, noslēgta pirms 45 gadiem (1966.gadā), īsākā - 2010.gadā.

Kā vērtē Lamberte, pērn Madonas novadā bijusi negatīva demogrāfiskā bilance - miršanas gadījumu ir par 141 vairāk nekā dzimšanas. Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 377 miršanas gadījumi - 331 Madonas novada iedzīvotājs, 46 no citām pašvaldībām. Miruši 163 vīrieši un 168 sievietes, kas ir par septiņi mazāk nekā pagājušajā gadā.

Liels mirušo vīriešu īpatsvars arī vecuma grupā no 71 līdz 80 gadiem - 51 mirušais. Sievietes vairāk mirušas vecumā no 81 līdz 90 gadiem - 61.

Vidējais mūža garums Madonas novadā 71,9 gads, vīriešiem - 66,2 gadi, sievietēm - 77,4 gadi. Demogrāfiskā situācija novadā 2011.gadā nav uzlabojusies, bet turpinājusi pasliktināties - dabiskais pieaugums bijis negatīvs, t.i., mirstība par 141 pārsniedza dzimstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas