Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nākamgad Siguldas pašvaldība aptaujās iedzīvotājus par atteikšanos no uguņošanas gadumijā

Nākamajā gadā Siguldas novada pašvaldība veiks autorizētu iedzīvotāju aptauju e-pakalpojumu portālā e.sigulda.lv par to, vai atteikties no uguņošanas gadumijā, aģentūru LETA informēja Siguldas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Veicinot videi un cilvēkam draudzīgu, kā arī ekonomiski pamatotu un ilgtspējīgu darbību, Siguldas novada pašvaldība uzstādījusi mērķi samazināt ietekmi uz vidi pašvaldības darbā, teritorijas apsaimniekošanā un pasākumu norisē, atsakoties no plastmasas traukiem. Nākamā gada budžeta plānošanas kontekstā norit diskusijas par iespējām veikt pakāpeniskas izmaiņas saistošajos noteikumos un pašvaldības darbā īstenot videi draudzīgas idejas.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (Reģionu alianse) norādīja, ka Siguldas novada pašvaldība uzņemsies arvien lielāku atbildību par apkārtējās vides saudzēšanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm. "Mūsu pienākums ir sabalansēt biznesa intereses un pašvaldības teritorijas apsaimniekošanu ar vides aizsardzību, jo tikai saprātīga saimniekošana ilgtermiņā nodrošinās iespēju saglabāt līdzsvaru dabā arī turpmāk. Šodien sāksim ar mazākām lietām, ar idejām un to pakāpenisku realizāciju," pauda Mitrevics.

Turpmāk pašvaldība ziemas periodā samazinās kaisāmā sāls lietojumu ne tikai uz ielām, bet arī uz gājēju ietvēm. Saudzējot ielu, ceļu, gājēju ietvju segumu, apstādījumus ielu un ceļu malās, kā arī iedzīvotāju apavus un dzīvnieku ķepas, kaisīšanai lielākoties tiks izmantotas smiltis. 

Ielu krustojumos un citās bīstamās vietās pēc nepieciešamības atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem tiks izmantots sāls-smilts maisījums. Tāpat arī pašvaldība izskata iespēju samazināt apgaismojuma daudzumu un ilgumu rudens un ziemas periodā nakts stundās, izslēdzot apgaismojumu jau pusnaktī un atjaunojot pēc plkst.5.30.

Tā kā Siguldas novadā jau vairāk nekā 74% iedzīvotāju šķiro atkritumus, pašvaldība, veicinot atkritumu šķirošanu telpās, nodrošinās visās izglītības un pašvaldības iestādēs dalītās šķirošanas urnas, kuras pakāpeniski tiks ievietotas arī pilsētvidē.

Lai neradītu atkritumus un neapdraudētu ne tikai dzīvniekus, bet arī vidi, Siguldas novada pašvaldība novada teritorijā aizliegs gaisā laist hēlija balonus un laternas, publiskajos pasākumos izmantot plastmasas vienreizējos traukus, kā arī aicinās neveikt uguņošanu. Šajā gadumijā, iespējams, būs pēdējā uguņošana Siguldas novadā.

Savukārt pirmais pasākums, kurā tiks īstenota videi draudzīgas taras lietošana ēdināšanas jomā, būs Ziemas garšu svinēšana Siguldas pilsdrupu estrādē 25.janvārī. Nākamajā gadā visos kultūras pasākumos tā organizatoram būs jānodrošina papīra taras vai depozīttrauku lietojums, kā arī tā efektīva savākšana. Papildus tam pašvaldība paredzēs atlaides tiem uzņēmējiem, kuri izbraukuma tirdzniecības vietās veicinās bezatkritumu un beziesaiņojuma preču tirdzniecību vai nodarbosies ar bioloģisko lauksaimniecību.

Siguldas novada pašvaldība turpmāk zaļo un dārza atkritumu, kā arī lapu savākšanas akcijā lietos 140 litru maisus, kas sadalās. Tas radīs 16% izmaksu pieaugumu, ko pašvaldība ieplānos nākamā gada budžetā.

Papildus tam pašvaldības administrācijā notiek pakāpeniska pāreja uz digitāliem risinājumiem, iespējami drīzā laikā atsakoties no papīra dokumentiem un liekas drukāšanas. 

Savukārt bērnudārzos tiek apzināta iespēja visas grupas pieslēgt e-klases sistēmai, lai informācijas aprite notiktu līdzīgi kā skolās.

Nolemts arī, ka turpmāk, noslēdzoties līgumiem par dzeramā ūdens plastmasas pudeļu piegādi Siguldas novada izglītības, kultūras, sporta un pašvaldības iestādēs, tie netiks atjaunoti un visi pašvaldības darbinieki un iestāžu apmeklētāji, taupot resursus un nepalielinot izlietotās taras daudzumu, uzturā lietos krāna ūdeni.

Vairākas idejas jau pilnvērtīgi darbojas atsevišķās Siguldas novada iestādēs, kuras ar savu labo piemēru iedvesmos citus uz videi draudzīgām pārmaiņām, piebilda Brikmane.

Top komentāri

parka susurs
p
Saprāta balss !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas