Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pašvaldības uz 2016. gadu skatās pozitīvi

Modelis izdevīgs
Pašvaldībās notiek nākamā gada budžeta plānošana, prognozējot ieņēmumus un rēķinot tēriņus. Ņemot vērā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jauno modeli, daļa pašvaldību plāno pat diezgan būtisku pieaugumu. Savukārt, kā jau varēja paredzēt, Pierīgas pašvaldības ar situāciju ir nemierā, satraukti domājot par 2017. gadu, kad to ieguldījums Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā ievērojami palielināsies.

Vairāku pašvaldību vadītāji Dienai izteicās optimistiski, prognozējot budžeta pieaugumu un kā vienu no galvenajiem iemesliem minot izmaiņas pašvaldību izlīdzināšanas modelī, ko nākamgad ievieš ar pārejas periodu. Finanšu ministrija (FM) vairākkārt uzsvērusi, ka finanšu izlīdzināšanas aprēķins tiek veikts ar vienkāršu formulu, kurā visi rādītāji ir publiski pieejami, attiecīgi ikviena pašvaldība var prognozēt savus ieņēmumus. Pieaugumu plāno arī nodokļu ieņēmumos. 

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (Vienotība) vērtē, ka budžeta pieaugums nākamgad būs jūtams – nepilni 1,2 miljoni eiro. "Mums ir viens no mazākajiem iedzīvotāju skaita samazinājumiem Latvijā, izņemot Pierīgu," norāda novada domes vadītājs. Tāpat pašvaldības budžetam par labu nāks lēmums nesamazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi no 23 uz 22%. Finanšu izlīdzināšanas jaunais modelis Cēsīm ir izdevīgs – beigu redakcijā pat vēl izdevīgāks, nekā tika prezentēts, saskaņojot ar pašvaldībām. 

Ap 800 000 eiro kāpumu nākamā gada budžetā prognozē arī Kuldīgas pašvaldība, kuras vadītāja Inga Bērziņa (Kuldīgas novadam) vērtē, ka katru gadu ir vērojams budžeta pieaugums, līdz ar to stabilitāte. Arī Kuldīgai par labu nāk pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeļa izmaiņas. Vaicāta, kādu ietekmi atstās minimālās algas celšana, Bērziņa norāda, ka šis kāpums nav tik liels, lai atstātu lielu ietekmi uz pašvaldības budžetu, tomēr tas nozīmē, ka izmaiņas skars ne tikai pašas mazākās algas. 

Atliks simtgadei

Optimismu sadzirdēt var arī Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja Leonīda Salceviča (Jēkabpils reģionālā partija) balsī: "Vecais Finanšu izlīdzināšanas likums Jēkabpili ļoti mocīja. Pēc reģionālās reformas visas bijušās rajona funkcijas nonāca pilsētai, jo novadi neko no tām nepārņēma. Katastrofāli trūka naudas, un bija izveidots papildu finansēšanas mehānisms [tāds bija arī Liepājai, Daugavpilij un Rēzeknei – red.]. Tagadējā sistēma ir daudz taisnīgāka, un jutīsimies daudz komfortablāk, jo pieaugums būs par 14%." Jautāts, kā šo naudu plānots izmantot, Salcevičs pieļauj, ka daļa aizies minimālās algas pieauguma segšanai pašvaldības iestāžu darbiniekiem, iespējams, būs iespēja vairāk palīdzēt iedzīvotājiem, piemēram, paplašināt brīvpusdienu saņēmēju loku. "Varēsim atlikt naudiņu Latvijas simtgadei. Vajadzēs naudu arī tehnisko projektu izstrādei Eiropas Savienības fondu naudas apguvei. Katru centu apgrozīsim rokās," teic Jēkabpils mērs.  

Pieņemot jauno finanšu izlīdzināšanas modeli, lielākās bažas bija par Pierīgas un Latgales reģiona situāciju, prognozējot kritumu ar 2017. gadu, kad pārejas periods būs beidzies. Iepriekš FM solījusi – nākamgad tiks nodrošināts, ka nevienai pašvaldībai izlīdzinātie ieņēmumi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nesamazinās. Vērtējot Latgales pašvaldību situāciju kopumā, Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja, Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele (Latgales partija) atzīst, ka budžeta samazinājums tiešām nevienam nav plānots, bet Daugavpilij un Rēzeknei būs vērā ņemams pieaugums. "Ludzā budžeta prognoze neizskatās pārāk labi. Pieaugums varētu būt par apmēram 27 tūkstošiem eiro," lēš Gendele. Iedzīvotāju skaits novadā turpina samazināties. Pašvaldība ļoti jutīs minimālās algas palielinājumu, jo ļoti daudzi darbinieki tik arī saņem, savukārt ir arī tādi, kam nepieciešama speciālā izglītība, bet atalgojums ir nedaudz virs minimālās algas. Paaugstinot minimālo, jāpaceļ arī šīs samērā nelielās algas, lai šo atšķirību saglabātu. "Rēķinām, ka minimālās algas palielināšana mums gada laikā izmaksās ap 45 tūkstošiem eiro," pieļauj Gendele.

Visu Ata Rozentālu rakstu Zaudētāju pagaidām nebūs lasiet, ceturtdienas 12. novembra laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas