Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pirmo jauno tramvaju Daugavpilij sola jau šonedēļ

Konkursā par tiesībām piegādāt Daugavpilij jaunos tramvajus uzvarējusī Baltkrievijas-Latvijas piegādātāju apvienība Belkomunmaš, un Agmen Consulting Bureau solījusi piegādāt Daugavpilij pirmo tramvaju līdz 12.septembrim, preses konferencē informēja Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe.

Pēc iepriekš noslēgtā līguma konkursa uzvarētājam pirmos trīs tramvajus Daugavpilij bija jāpiegādā līdz 31.augustam, tas nav izdarīts. Vai piegādātājs spēs pildīt savu jauno solījumu un piegādās tramvaju solītajā laikā, pagaidām nav zināms. Līdz 12.septembrim pasūtītājs gaidīs un noslēgto līgumu pagaidām nelauzīs, paskaidroja Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija).

Savukārt Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Radionovs uzsvēra, ka pašvaldība vairāk ir ieinteresēta nevis līguma laušanā, bet gan projekta realizācijā, un darīs visu iespējamo, lai nepazaudētu projekta finansējumu.

"Svarīgāk, nekā meklēt vainīgos savlaicīgā līguma neizpildē, mums ir panākt, lai pilsēta saņemtu kvalitatīvus tramvajus par adekvātu cenu. Ļoti ceru, ka risinājums šajā jautājumā tiks rasts," piebilda Lāčplēsis.

Iepriekš Lāčplēsis pieļāva, ka Daugavpilī varētu tikt izsludināts arī jauns tramvaja vagonu piegādes konkurss. Savukārt ar iepriekšējā konkursa uzvarētāju Baltkrievijas-Latvijas piegādātāju apvienību Belkomunmaš un Agmen Consulting Bureau parakstītais līgums, kurš joprojām nav stājies juridiskā spēkā, varētu tikt lauzts.

Kā galvenais līguma laušanas iemesls tiek minēts 1 600 000 latu sadārdzinājums. Nekāds papildu finansējums, atskaitot pašvaldības budžeta līdzekļus, kas šo sadārdzinājumu varētu kompensēt, nav paredzēts.

Patlaban pašvaldībā tiek meklēts veids, kā izvairīties no minētā pašvaldībai finansiāli ne visai izdevīgā piedāvājuma. Tiek vērtēti iespējamie varianti, kā iegādāties pēc iespējas labākas tehniskās kvalitātes tramvajus, iekļaujoties esošajā tāmē.

Lai jauna iepirkuma gadījumā saņemtu papildu līdzekļus, pašvaldība sadarbojas arī ar Satiksmes ministriju. Situāciju sarežģī tas, ka projekta īstenošanai ir palicis visai maz laika, jau iepriekš uzsvēra Lāčplēsis.

4 614 312 latus, bez pievienotās vērtības nodokļa, vērto līgumu par 12 četrasu un sešasu tramvaju piegādi, darbinieku apmācību iekārtu lietošanā un apkopes veikšanā Daugavpils AS Tramvaju uzņēmums un Baltkrievijas-Latvijas piegādātāju apvienība Belkomunmaš un Agmen Consulting Bureau noslēdza šī gada martā.

Tramvaju iegāde paredzēta Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētajā Daugavpils tramvaju transporta infrastruktūras renovācijas projektā, kurš paredz investēt Daugavpils sabiedriskā transporta attīstībā vairāk nekā 11 miljonus latu. Par minētajiem līdzekļiem paredzēts rekonstruēt arī 6,2 kilometrus tramvaju līniju 18.novembra ielā posmā no Vienības līdz Valkas ielai, desmit pārbrauktuves, 13 pieturvietas un atsevišķas pārveidošanas apakšstacijas.

Projekta gaitā plānots novērst arī patlaban pastāvošās problēmas ar kontakttīklu stiprinājumiem pie ēku sienām, kas rada neērtības iedzīvotajiem un ēku īpašniekiem tramvaju līniju zonā. Sliežu ceļa rekonstrukcijas gaitā plānots izmantot bezšuvju sliežu tehnoloģiju, kas ievērojami samazinās trokšņu un vibrācijas līmeni.

Projekts tiek īstenots programmas Infrastruktūra un pakalpojumi aktivitātē Publiskais transports ārpus Rīgas. No projekta attiecināmajām izmaksām - 8 456 216 latiem - 83,11% līdzfinansē ERAF, bet privātais finansējums ir 16,89%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas