Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Salaspilī atklāta pirmā lielizmēra saules siltumenerģijas stacija Latvijā

SIA Salaspils Siltums atklāj pirmo saules enerģijas staciju Latvijā. Projekta ietvaros izveidots 21 672 kvadrātmetrus liels aktīvais laukums ar 1720 saules kolektoriem, kas, sākot jau ar 2020. gadu, nodrošinās centralizēto siltumapgādi Salaspils novada iedzīvotājiem, informē uzņēmuma pārstāvji.

Projekta realizācijā ieguldīti 7,259 miljoni eiro, no kuriem 2,732 miljoni eiro ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums, savukārt 2,8 miljoni eiro - SEB bankas finansējums.

Uzstādot saules kolektoru lauku ar akumulācijas tvertni, Salaspils siltums ir pirmais uzņēmums Latvijā, kurš ir izveidojis centralizēto siltumapgādes sistēmu, kas izmanto saules enerģiju. Tvertne akumulēs dienā saņemto saules siltumu, kas pēc vajadzības tiks iepludināts pilsētas maģistrālajos tīklos, tādējādi saražojot 12 000 MWh siltuma gadā, kas ir 20% no uzņēmuma kopējā nodotā siltumenerģijas daudzuma. Līdz ar šādas sistēmas izveidi, tiek prognozēts, ka Salaspils novada iedzīvotājiem, sākot ar 2020. gada apkures sezonu, siltuma tarifi samazināsies vismaz par 5%.

Salaspils Siltums vadītāja Ina Bērziņa – Veita norāda, ka projekta realizācija ir patiesi nozīmīgs notikums ne tikai Salaspils iedzīvotājiem, bet gan ikvienam, kurš apzinās, ka arī tādā jomā kā siltumapgādē arvien vairāk ir jādomā par ilgtspējīgiem risinājumiem, lai nodrošinātu ikviena cilvēka ikdienas vajadzības, vienlaikus samazinot negatīvo ietekmi uz vidi. "Ar šī vērienīgā projekta realizāciju mēs esam pierādījuši, ka spējam no ierindas postpadomju katlumājas izaugt par pasaules līmeņa uzņēmumu. Ceru, ka kalposim arī citiem uzņēmumiem kā piemērs, ka drosmīgiem, mūsdienīgiem projektiem ir vieta Latvijas ekonomikā, it īpaši, ja ieguvēji ir ne tikai klienti-galalietotāji, bet gan visa sabiedrība kopumā."

Savukārt SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars pauž: "SEB bankai šis ir nozīmīgs projekts ne tikai tāpēc, ka saules siltumenerģijas stacijas izveide Latvijā ir pamatīgs solis ceļā uz ilgtspēju, pirmais tāda mēroga projekts Baltijā, viens no lielākajiem Eiropā, bet arī tādēļ, ka sadarbība ar Salaspils Siltumu liecina par ļoti labu uzņēmuma pārvaldību, kas mums kā bankai ir ļoti svarīgi. Atbalstot projektu, kā rezultātā ir izveidota centralizētā siltumapgādes sistēma, kas izmanto saules enerģiju, mēs kā banka parādām gatavību un drosmi finansēt iniciatīvas, kas ir ekonomikas nākotne."

Projekta realizācija tika uzsākta 2019. gada februārī un ilga līdz 2019. gada septembrim, to realizēja SIA Filter, kas ir uzņēmums ar 25 gadu pieredzi siltumenerģijas risinājumu jomā. Pirms uzsākt projekta realizāciju, Salaspils Siltums vairākus gadus pētīja Saules enerģijas izmantošanu visā pasaulē, krāja pieredzi un kompetenci, kā vienu no piemēriem izvēloties Dāniju. Salaspils Siltuma panākumi ir augstu novērtēti arī pasaulē. 2017. gadā uzņēmums saņēma prestižo Vispasaules centralizētās enerģijas klimata balvu (Global District Energy Climate Award) kategorijā Modernizācija. Saules projekta realizācija ir nākamais solis Eiropas klimata neitrālas politikas mērķa īstenošanā.

Top komentāri

Alla Borisovna
A
Nu, ja caur šo pasākumu siltuma izmaksas novadā tiešām kļūs mazākas, tad, domāju, tas nepaliks vienīgais tāds objekts Latvijā.
Metemātika
M
12000 MWh gadā uz 7,2Mi ieguldījumu pie enerģijas realizācijas cenas +/- 52 Eur/MWh ir 0,6Mi ieņēmums gadā - piegādes un ekspluatācijas izmaksas. Pie optimistiskas prognozes procentu likmēm un gaidot enerģijas cenu pieaugumu, var cerēt uz kādu izdevīgumu, tomēr diezgan riskants ieguldījums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas