Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sprūdžs atceļ Ozolnieku novada domes aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu namu balkoniem, dome lems par tālāko rīcību

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Zatlera Reformu partija) atcēlis Ozolnieku novada domes saistošos noteikumus, kas paredz aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, liecina publicēta informācija Latvijas Vēstnesī.

Rīkojumā minēts, ka pašvaldībām nav tiesiska pamata papildu likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" paredzētajam noteikt smēķēšanas ierobežojumus savā teritorijā, izdodot par to saistošos noteikumus un paredzot administratīvo atbildību par šo ierobežojumu neievērošanu.

Ievērojot to, ka saistošie noteikumi satur vienu normu, kas ir atzīstama par prettiesisku, tad saistošie noteikumi ir atceļami kopumā kā nelikumīgi.

Ozolnieku novada domes pārstāve Evita Kairiša pastāstīja, ka dome ir saņēmusi VARAM rīkojumu un par turpmāko rīcību lems domes sēdē. Pagaidām nav zināms, kad domes sēde tiks sasaukta, taču tai jānotiek ne vēlāk kā divas nedēļas pēc rīkojuma saņemšanas. Kairiša informēja, ka pagaidām vienīgā iespēja apstrīdēt Sprūdža rīkojumu ir vērsties Satversmes tiesā, taču, vai tas tiks darīts, par to lems deputāti.

Jau vēstīts, ka Ozolnieku novada domnieki pēc sūdzības saņemšanas no iedzīvotājiem saistošajos noteikumos noteica smēķēšanas ierobežojumu uz daudzdzīvokļu namu lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem.

Tomēr pašvaldības izstrādātais normatīvais akts bija pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu – pašvaldības savos saistošajos noteikumos nav tiesīgas noteikt papildu smēķēšanas aizliegumu, jo tas neatbilst likumam "Par tabakas izstrādājumus realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normām. Tāpēc VARAM neesot tiesiska pamata pašvaldības izstrādātos noteikumus saskaņot.

Veselības ministrija (VM) ir paudusi atbalstu iecerei aizliegt smēķēšanu uz daudzdzīvokļu namu balkoniem. Lai normatīvajos aktos noteiktu šādus smēķēšanas aizliegumus, plānots ierosināt grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas