Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ventspils slimnīcā kādam pacientam izņemtas 19 ērces

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Ventspils slimnīcas Uzņemšanas nodaļas māsa Kristīne Ķīce-Lagzdiņa pagājušajā svētdienā kādam pacientam izņēmusi 19 ērces, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Rudzroga.

Viņa norāda, ka šis gadījums liek atgādināt par piesardzību, dodoties dabā, un vakcināciju pret ērču encefalītu.

Ērces mēdz būt tik sīkas, ka ar neapbruņotu aci vai pašam tās var būt grūti saskatīt. Konkrētajam pacientam ar tuvinieku palīdzību bija izdevies konstatēt un atzīmēt 17 piesūkušās ērces, bet vēl divas atrastas un izņemtas, ierodoties slimnīcas Uzņemšanas nodaļā. Pacients ilgu laiku bija pavadījis mežā - bez iespējas pārbaudīt, vai kāda ērce nerāpo pa apģērbu vai ķermeni, un ērces konstatētas tikai atgriežoties mājās.

Kā norāda slimnīcas Uzņemšanas nodaļas speciālisti - pa vienai vai vairākām ērcēm vasaras periodā, kad cilvēki biežāk laiku pavada dabā, tiek izņemts ik dienas. Jūlijā pēc palīdzības ērces izņemšanā vērsušies jau 78 pacienti, kas ir par 12 vairāk nekā pērn šajā periodā. Lielākais pacientu skaits šovasar bijis Jāņu dienā, kad ērces izņemtas 20 pacientiem.

Par ērču piesūkšanos un izņemšanu gan daudz bīstamāka ir iespēja inficēties ar kādu no to pārnēsātajām infekcijas slimībām - ērču encefalītu vai Laimas slimību (Laimboreliozi) un citām.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcas infektoloģe rezidente Anna Marija Prince uzsver, ka ērču pārnēsātās infekcijas slimības bieži parādās infektologu, neirologu un ģimenes ārstu redzeslokā. Aptuveni trešdaļa ērču pārnēsā Laima slimības ierosinātāju. Pozitīvā ziņa ir tā, ka lielākā daļa pacientu līdz slimnīcai nenonāk, jo pieejama ambulatora diagnostika, terapija, kā arī asimptomātiskas formas, piemēram, ērču encefalīts.

Taču smagākos gadījumos ir nepieciešama ārstēšana stacionārā, tai skaitā pastāv risks iegūt paliekošas sekas. Laima slimības formu ārstēšana mēdz būt problemātiska, savukārt ērču encefalītam nav efektīvas specifiskas terapijas, un tas liek uzsvērt profilakses nozīmi, atgādina Prince.

Cilvēkiem ir svarīgi atcerēties un atjaunot vakcināciju pret ērču encefalītu. Lai izvairītos no ērču piesūkšanās, atrodoties brīvā dabā, vajadzētu tērpties gaišā, slīdošā un noslēgtā apģērbā, samazinot ērces iespēju nokļūt saskarsmē ar ādu, piemēram, liekot bikšu galus zeķēs, valkājot piegulošas apkaklītes. Gaišs apģērbs palīdz arī laikus pamanīt ērci pirms tās piesūkšanās. Vēlams apģērbu apstrādāt ar kukaiņu un ērču repelentu, kā arī veikt regulāras ādas un mājdzīvnieku pārbaudes pēc atrašanās brīvā dabā.

Piemēram, Laima slimības gadījumā ir svarīgi samazināt ērces piesūkšanās ilgumu.

Ja ērce tomēr ir piesūkusies, tad tās galviņu vēlams noņemt pēc iespējas ātri un precīzi. Pēc tās noņemšanas rokas un koduma vietu nepieciešams notīrīt ar antiseptiķi, piemēram, alkoholu vai ūdeni un ziepēm. Latvijā ir pieejama arī ērces pārbaude laboratorijā, taču vēlams par tālāko taktiku sazināties ar ģimenes ārstu vai infektologu gadījumā, ja jāsaņem antibakteriālā terapija.

Vakcinēties pret ērču encefalītu Ventspils slimnīcā iespējams procedūru kabinetā. Uz vakcināciju obligāti iepriekš jāpiesakās, zvanot pa tālruni 63 624 665. Līdzi nepieciešams ņemt potēšanas pasi un ģimenes ārsta nosūtījumu.

Arī šogad Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā bērniem līdz trīs gadu vecumam, kuru dzīvesvieta deklarēta Ventspilī, ir iespēja izmantot Ventspils pašvaldības nodrošināto iespēju - bez maksas vakcinēt bērnus pret ērču encefalītu. Pārējiem vakcinācija Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā ir par maksu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas