Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

200 dalībnieku pieteiktas īrnieku gājiens izgāžas, Kotovs aicina nākt vakarā

Lai gan denacionalizēto namu īrnieku gājiena pieteicējs Jurijs Kotovs, kurš iepriekš paudis «antifašistiskas» idejas, solīja gājienu sākt jau 10:30, neņemot vērā Rīgas domes (RD) iebildumus, uz to brīdi pie Saeimas pulcējas vien nepilns desmits, lielākoties pensijas vecuma cilvēku. Dažiem padusē iespiesti sarullēti transparenti. Pats J.Kotovs nemaz nav ieradies. Kā V-Diena noskaidroja no īrnieku gājiena dalībniekiem, viņš tobrīd bija Administratīvās rajona tiesas sēdē.

Apskaties fotogaleriju

- Denacionalizēto namu īrnieku gājiens Jurija Kotova vadībā

J.Kotovs ceturtdien bija iesniedzis pieteikumu, kurā prasīts atzīt Rīgas pilsētas izpilddirektora Andra Grīnberga lēmumu pārcelt gājiena sākumu uz 12:00 par neatbilstošu Latvijas likumiem. «Kāda no tā jēga, es nesaprotu. Tāpat viss jau ir aizkavējies, kamēr Kotovs atnāks, būs jau 12,» atzīst kāds gājiena dalībnieks.

Pulksten 11:40, kad īrnieku pārstāvis Igors saņem zvanu no J.Kotova. «Viss, ejam uz pieminekli! Jura būs tur,» viņš aicina pārējos. Policistiem, kas, kā paši saka, tur atrodas, lai rūpētos par gājiena dalībnieku drošību, īrnieki paskaidro, ka iet uz Brīvības pieminekli, taču individuāli: bez saukļiem un transparentiem. Pēc gājiena tas izskatās tikai tad, ja pieskaita pavadošos policistus un žurnālistus.

Pie Brīvības pieminekļa neilgi pirms pulksten 12 pārējie gājiena dalībnieki sastop J.Kotovu, kuru uz tilta pār kanālu aplenkusi prese. Izrādās, viņš nav varējis sagaidīt tiesas spriedumu. Plkst. 12:00, kad pienāk oficiāli atļautais pasākuma sākums, J.Kotovs izvelk megafonu un dodas uz pieminekli un žurnālisti viņam seko, par ko rūgti ironizē pārējie gājiena dalībnieki: «Lūk, aiziet mūsu ētera zvaigzne, un prese kā zosis viņam pakaļ».

Viņi gan nav diez ko apmierināti, ka jāiet tuvāk piemineklim, kur pēc nesen notikušās ziedu nolikšanas pulcējas leģionāru atbalstītāji: «Mums tepat būtu labi.» Tomēr viņi seko savam līderim, nostājas preses pārstāvju aizmugurē un paceļ lozungus, kas piesaka «bezvardarbīgā uzbrukuma» sākumu un brīdina: «Likumu par kompensācijām vai 1905.gads!»

Visu preses uzmanību tomēr nosmeļ J.Kotovs, kurš megafonā skaļi nosodīja «Waffen SS leģiona godināšanu», izraisot asu vārdu pārmaiņu ar latviešu sirmgalvjiem, kas pieprasa, lai J.Kotovs runātu valsts valodā. J.Kotovs savukārt nemitīgi aicina «draugus un pretiniekus» atkāpties dažus metrus tālāk, lai visi varētu redzēt.

Pēc minūtēm 20 J.Kotovs paziņo, ka viņa pasākums ir caur, taču aicina visus gribētājus nākt uz antifašistu mītiņu pl. 16:30. «Domei tomēr izdevās sabojāt mums pasākumu,» viņš atzīst V-Dienai, taču pieļauj, ka ieradīsies arī vakarā un, iespējams, atkal piedalīsies «neofašistisko organizāciju» gājiena bloķēšanā tāpat kā pirms 2 gadiem.

J.Kotovs tomēr neizskaidro, kā tieši viņš saista 16.marta atzīmēšanā redzamos neonacisma draudus ar denacionalizēto namu īrnieku problēmām. Jautāts par to, ka viņa biedri bija neapmierināti ar to, ka it kā notiek divi dažādi pasākumi, J.Kotovs atbild: «Nu, žēl, ka tā. Mums organizācijā domas par pasākuma rīkošanu 16.martā jau sen dalījās. Puse bija pret to, puse par.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas