Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Adventes vainagi - no 50 santīmiem līdz Ls 25

No 50 santīmiem līdz pat 25 latiem - tāda šogad ir adventes vainagu cenu amplitūda galvaspilsētas tirdzniecības vietās. Viss atkarīgs no tā, kādu vainagu pircējs vēlas. «Ar rokām darinātie vainagi ir dārgāki, jo tie ir vesels mākslas darbs. Ja pircējs grib kaut ko lētāku, var izvēlēties  mākslīgos plastmasas vainagus.

To cena ir līdz trim latiem,» stāsta Rīgas Centrāltirgū sastaptais pārdevējs Sandis. Uz viņa galda esošo vainagu cenas svārstās no pieciem līdz septiņiem latiem. Uz lielu peļņu viņš šogad necer, jo cilvēki maz pērkot gatavos vainagus. Pretēji tam, dažādu lielumu vainagu pamatnītes šonedēļ esot ejošākā prece.  «Taupības apstākļos cilvēki labāk nopērk tādu un paši noklāj ar skujām un dažādiem dekoriem,» saka pārdevējs.

Arī Sanda kaimiņienes Inita un Zaiga piekrīt, ka šogad vainagus pērkot mazāk nekā pērn. Vainagu taisīšana ir abu sieviešu hobijs jau aptuveni sešus gadus. Viņas stāsta, ka par to gatavošanu sāk domāt jau vasaras sākumā. Sūnas un citi zaļumi tiek savākti jau oktobra beigās, taču egļu un priežu vainagi gan tiek gatavoti dažas dienas pirms tirgošanas. Vainagu meistarēm ir arī savi aroda noslēpumi. Lai egļu un priežu vainagu skujas nenobirtu jau nākamajā nedēļā, kā pārbaudīts stiprinātājs tiek izmantota matu laka. «Esmu dzirdējusi, ka citi zarus mērcē šķidrā parafīnā, taču pati to nekad neesmu darījusi,» teic Zaiga.

Vainaga noformējums gan ir abu sieviešu radošā gara izpausme. «Nav nekādu kritēriju kā jārotā adventes vainags. Var likt visu, kas vien labi izskatās,» saka Inita. Tādēļ arī cenas ir ļoti dažādas – sākot no 2 līdz pat 25 latiem. Pāris soļu attālumā no Initas un Zaigas stendiem, savus darinājumus tirgo Ilze. Viņas vainagi nav tik koši. Tajos par  pamatu izmantotas sūnas, bet kā rotājumi čiekuri, zīles un citi dabas materiāli. Vienkārši, gaumīgi un par pieņemamu cenu -  no lata līdz diviem.

Atšķirībā no Centrāltirgus, kur izvēle patiešām liela, Saktas puķu tirdziņā klāsts ir daudz ierobežotāks. Piemēram, floristes Svetlanas darinājumu cenas ir sākot no 15 latiem. Viņa skaidro, ka vainagus gatavo un tirgo jau četrus gadus, turklāt to cenas pēdējos gados nav pieaugušas. Cenu attaisnojot arī darinājuma kvalitāte. «Saviem vainagiem es garantēju labu kvalitāti. To pamatnes ir veidotas no Kanādas priedes, kuras skujas tik ātri nenobirst. Līdz ar to adventes vainags būs labs arī nākamgad,» sola floriste.

Saktas puķu tirdziņā arī egļu vainagi bez rotājumiem ir mazliet dārgāki nekā Centrāltirgū. To cenas svārstās no četriem līdz septiņiem latiem, atkarībā no lieluma. Pārdevēji gan cer, ka dienu pirms adventes nopirks arī tos.    

Pircēju pieplūdumu nedēļas nogalē gaida arī Āgenskalna tirgus vainagu pārdevēji. Pensionāre Rita novērojusi, ka pārdoto vainagu skaitu nosaka arī laika apstākļi. «Kapu svētkos bija tik briesmīgs laiks, ka daudzi vainagi tā arī palika nepārdoti, jo cilvēki vētras dēļ uz kapiem nedevās.»

Līdzīgi kā Rita, arī citi aptaujātie pārdevēji cer, ka lielais adventes vainagu bums ir tikai priekšā, lai gan uz tik lielu peļņu kā pērn neviens necer.  Taupības dēļ daudzi cilvēki savus adventes vainagus, visticamāk, izvēlēsies gatavot paši.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas