Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Advokāti apstprina budžetu; gatavos vairākas jaunas iniciatīvas

Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas kopsapulces sākumā piektdien izcēlās ilgs strīds, vai sapulci dēvēt par maija sākumā nepabeigtās sapulces turpinājumu vai jaunu sapulci. Pēcāk advokāti tomēr pieņēma 2009. gada budžetu, kā arī nolēma līdz nākamajai sanāksmesi izvērtēt vairākas kolēģu ieteiktās iniciatīvas.

Sākoties kopsapulcei, vairāki advokāti norādīja, ka nav saņēmuši ielūgumu uz iepriekšējās sapulces turpinājumu, bet gan jaunu sapulci. Tomēr sapulces padome jau iepriekš nobalsojusi, ka šī sapulce ir dēvējama par maijā kvoruma trūkuma dēļ nepabeigtās sapulces turpinājumu.

Vārdu cīņas diezgan augstā balss tonī turpinājās vismaz desmit minūtes, un sapulces vadītājam Dmitrijam Skačkovam vairākkārt vajadzēja lūgt netraucēt sapulces gaitu un iebildumus izteikušos advokātus atgriezties savā vietā. Savukārt advokāts Agris Bitāns aicināja atkārtoti balsot par to, vai šī tomēr ir jauna sēde, ar to izpelnoties sanākušo aplausus.

Kad iebildumi vairs netika izteikti, sapulce varēja turpināties.

Advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs norādīja, ka pēc noteiktās darba kārtības sapulce ir maijā nepabeigtās sapulces turpinājums, toreiz "faktiski daļa no kolēģiem izrādīja kopsapulcei necieņu un devās prom jau pirms balsošanas un sapulci nebija iespējams pabeigt".

Viņš lūdza sanākušos šoreiz priekšlaicīgi neizklīst un nobalsot par darba kārtībā iekļautajiem jautājumiem. Viņš arī atzina, ka atkārotas sēdes sasaukšana izmaksājusi četrus tūkstošus latu.

Savukārt zvērināts advokāts Aivars Niedra, izklāstot 2009.gada padomes budžeta projekta aprises līdz gada beigām, sacīja, ka šogad advokātu padomes izdevumi samazināti no 157 līdz 135,5 tūkstošiem latu, izdevumi ēku renovācijai - no 26 līdz 13 tūkstošiem latu, līdzekļi prēmijām un pabalstiem samazināti no 20 līdz deviņiem tūkstošiem latu.

Turpretī advokātu kvalifikācijas paaugstināšanai paredzēto līdzekļu apmērs palielināts no 13 līdz 16 tūkstošiem latu. Savukārt izdevumiem neparedzētiem gadījumiem rasti papildu 34 tūkstoši latu. Niedra aicināja advokātus nobalstot par šo budžeta projektu. Pēcāk advokāti apstiprinājuši Latvijas Zvērinātu advokātu padomes pārskatu par 2008.gadu un 2008.gada budžeta izpildi, kā arī un 2009.gada budžetu, Diena.lv informēja D. Skačkovs.

Sapulces laikā advokāts Uldis Cakars ierosināja, lai sakārtotu advokātu darba tirgu, ierobežot uzņemamo zvērinātu advokātu skaitu, katrā eksāmenā uzņemot ne vairāk par 10, un noteikt stingrāku uzņemšanas kārtību advokatūrā, kā arī aizliegt kolēģiem bez svarīgiem iemesliem (piemēram, slimība, dzemdības un bērna kopšana) apturēt savu darbību advokatūrā pirmos trīs gadus pēc uzņemšanas.

Savukārt Vilnis Krasovskis uzstāja, ka nepieciešams noteikt Zvērinātu advokātu kolēģijā tādus pašus budžeta veidošanas principus, kā citās organizācijās un valstī kopumā, uzsākot finanšu gadu janvārī un pieņemot budžetu iepriekšēja gada beigās, kā to prasa labas pārvaldības principi.

Bet advokāts Ainārs Platacis ierosināja atcelt nepamatotas privilēģijas atsevišķām advokātu kategorijām (piemēram, tiesību zinātņu doktoriem) un noteikt atskaitījumu apmēru, ņemot vērā to, ka daudziem kolēģiem ārpus Rīgas ir izveidojusies sarežģītā situācija ekonomiskās krīzes apstākļos.

 Kopsapulce nolēma atbalstīt un uzdot Latvijas Zvērinātu advokātu padomei sagatavot šodienas sapulcē ierosinātos likumprojektus izlemšanai nākamajā kopsapulcē.

„Advokātu atbalsta biedrība pauž gandarījumu par to, ka kolēģi šodien deva priekšroku konstruktīvajam darbam, nevis ķīviņiem.’’ – norāda AAB valdes priekšsēdētāja advokāte Maija Kalniņa. – ‘’Sapulces vadītāju vārdā pateicos visiem kolēģiem, kas aktīvi piedalījās sapulcē un veikuši smagu darbu.’’

‘’Esmu pārliecināts, ka kolēģu piedāvātie lēmumprojekti ir vērsti uz to, lai advokatūrā ieplūstu ‘’svaigas asinis’’, bet labākā kvalitātē, nekā līdz šim,- uzskata kopsapulces vadītājs Dmitrijs Skačkovs. – Protams, var diskutēt par to, cik savlaicīgi bija tieši šodien ierosināt sapulcē izlemt tik būtiskus jautājumus, bet es saprotu gan kolēģus, kas grib tajos iedziļināties, gan tos, kas steidzina ar šādu sen nobriedušu lēmumu pieņemšanu.’’

Jau vēstīts, ka Latvijas advokāti piektdien vēlreiz sanākuši uz kopsapulci, lai pieņemtu advokatūrai svarīgus lēmumus.

Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska aģentūrai BNS iepriekš teica, ka kopsapulces sēdes kārtībā ir jautājumi par 2009.gada advokātu kolēģijas budžeta projekta apstiprināšanu un ZAP pārskats par pērno gadu, taču pasākuma laikā no advokātiem var nākt vēl citi priekšlikumi.

Maija sākumā jau notika ikgadējā Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas kopsapulce, kurā bija paredzēts pieņemt vairākus advokatūrai svarīgus lēmumus, taču jau pēc pusdienām daudzi tās dalībnieki advokātu kopsapulci pameta, un neviens lēmums kvoruma trūkuma dēļ netika pieņemts.

Toreiz kopsapulces darba kārtībā bija vairāki būtiski jautājumi, piemēram, padomes 2009.gada advokātu kolēģijas budžeta projekts, grozījumi Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas statūtos un priekšlikums, kas paredz 19.martu noteikt par advokatūras dienu. Bija iecerēts skatīt arī priekšlikumu nepieņemt advokatūrā tās personas, kas atlaistas no amatiem par negodprātīgu darba pildīšanu.


(papildināta 1. un 8. rindkopa, kā arī ar 9.-12. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas