Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aicina prezidentu neizsludināt stingrākas prasības bezdarbnieka pabalsta saņemšanai

Partiju Saskaņa un No sirds Latvijai (NSL) Saeimas frakcijas aicinājušas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni neizsludināt un nodot otrreizējai caurlūkošanai šodien Saeimā pieņemtos likuma grozījumus, kas paredz stingrākas prasības bezdarbnieka pabalsta saņemšanai.

Līdz šim tiesības uz bezdarbnieka pabalstu bija bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ja par viņu iemaksas bezdarba gadījumam veiktas vai bija jāveic ne mazāk par deviņiem mēnešiem pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.
Šodien Saeimā pieņemtie likuma grozījumi, kas stāsies spēkā no nākamā gada, nosaka, ka bezdarbnieka pabalsta tiesību iegūšanai sociālās apdrošināšanas iemaksas būs jāveic ilgāku laiku, proti, 12 mēnešus 16 mēnešu laikā.

Saskaņa ir pārliecināta, ka ar šiem grozījumiem tiks pārkāpts Satversmes 109.pants, par kuru Satversmes tiesa ir atzinusi, ka tas garantē iedzīvotājiem tiesības uz stabilu, prognozējamu, kā arī efektīvu, taisnīgu un ilgtspējīgu sociālās aizsardzības sistēmu, aģentūrai LETA norādīja deputāts Andrejs Klementjevs (Saskaņa).

Politiskais spēks arī vērš uzmanību, ka grozījumi stāsies spēkā no 2017.gada 1.janvāra un pārejas perioda neparedzēšana pārkāpj tiesiskās paļāvības principu.

Savukārt NSL iebilst pret likuma izmaiņu pieņemšanu, jo uzskata, ka ar tiem tiek pārkāpts Satversmē noteiktais tiesiskās paļāvības princips, aģentūru LETA informēja partijas pārstāvis Valdis Freidenfelds. NSL uzsver, ka cilvēks, kas pašlaik strādā un ir apdrošināts bezdarba gadījumam, pēc 2017.gada 1.janvāra var zaudēt tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, lai gan tagad pēc apdrošināšanas iemaksu veikšanas viņam tas tiek garantēts.

NSL arī uzskata, ka, izskatot iesniegtos priekšlikumus, ir pārkāpts Saeimas Kārtības rullis, jo Saeimas sēdē sākumā nebalsoja par priekšlikumiem, kuri visvairāk atšķiras no atbildīgās komisijas priekšlikuma - šajā gadījumā opozīcijas priekšlikumiem.

Politiskā spēka ieskatā diskutējams ir arī likumprojekta anotācijā sniegtais pamatojums grozījumu nepieciešamībai, tas ir, ka turpmāk no sociālā budžeta līdzekļiem tiks finansētas Nodarbinātības valsts aģentūras darbs.

Viens no minēto likuma grozījumu mērķiem ir cīnīties ar negodprātīgiem sezonālajiem darba devējiem, iepriekš skaidrojusi Labklājības ministrija. Ministrijā uzsver, ka ar likuma grozījumiem tiktu nodrošināts, ka sezonālo darbu veicēji sociālās apdrošināšanas iemaksas veic vismaz divu sezonu laikā, un līdz ar to daļa izmaksu tiek pārnesta atpakaļ uz darba devēju, pārtraucot praksi izmantot bezdarbnieka pabalsta sistēmu kā pagaidu finansējuma avotu darbinieku noturēšanai uz nākamo sezonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas