Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aivars Ozoliņš: Mušarafs aiziet

Vienīgā islāma valsts ar kodolieročiem Pakistāna regulāri svārstās starp korumpētu demokrātiju un korumpētu diktatūru. Ne viena, ne otra valdīšana nav bijusi efektīva. Pirmdien pēc gandrīz deviņiem gadiem pie varas, ko bija ieguvis militāra apvērsuma ceļā (tas bija ceturtais apvērsums kopš valsts neatkarības no Lielbritānijas 1947.

gadā), atkāpās valsts prezidents Pervezs Mušarafs. Viņš nebija spējis ne nodrošināt politisko stabilitāti jeb kārtību, ko parasti sola diktatori, ne modernizēt un izcelt no trūkuma valsti, ko bija apņēmies izdarīt, un, kaut gan bija atbalstījis ASV cīņā pret terorismu, nebija pratis arī gana efektīvi palīdzēt NATO apkarot teroristus kaimiņvalstī Afganistānā, toties bija šiem pūliņiem pat kaitējis, noslēgdams vienošanos ar cilšu virsaišiem pierobežā, kas radīja valsts ziemeļrietumos patvērumu Taleban ekstrēmistiem un Al Qaeda teroristiem, kuri nu apdraud gan Afganistānu, gan pašu Pakistānu. Decembrī teroristu uzbrukumā tika nogalināta demokrātiskās opozīcijas līdere Benazira Bhuto. Tomēr vairākumu parlamentā vēlēšanās februārī ieguva divas galvenās opozīcijas partijas, un Mušarafa atstādināšana kļuva vairs tikai laika jautājums.

Ģenerālis, gods godam, atkāpās pats, aiztaupīdams savai valstij asiņainas jukas, ko būtu varējis izraisīt, uzstādams uz parlamenta balsojumu par savu atstādināšanu. Atvadu runā Mušarafs — "īstenam" diktatoram arī netipiski — pauda cerību, ka valdība spēs izvest valsti no krīzes. Šim novēlējumam var tikai pievienoties — stabila un demokrātiska Pakistāna ir svarīga reģiona un pasaules drošībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas