Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Aivars Ozoliņš: Pirātu renesanse

Pirāti, kas šķita esam palikuši tikai vēstures lappuse, piedzīvojumu grāmatu un filmu varoņi un autortiesību zagļu apzīmējums, ir atgriezušies un sekmīgi aplaupa kuģus. Šogad vien pie Āfrikas krastiem viņi uzbrukuši vismaz 92 kuģiem. Viņu gūstā joprojām ir arī Ukrainas kuģis, kura apkalpē ir arī viens jūrnieks no Latvijas.

Somālijas pirāti stāsta, ka esot tāda kā "krasta apsardze" un sargājot savus teritoriālos ūdeņus no nelikumīgas zvejas. Taču tā tas bija tikai deviņdesmito gadu sākumā (zīmīgi — ap to laiku arī mūsmāju reketieri stāstīja, ka sargājot Latviju no "čečenu mafijas"). Sajutuši naudas garšu, zvejnieki drīz vien paši kļuva par vienkārši bandītiem, bet tagad tas ir labi organizēts un sazarots, ļoti ienesīgs krimināls bizness; kuģu īpašnieki spiesti maksāt jūras laupītājiem desmitiem miljonu dolāru izpirkuma naudu, kas ļauj tiem paplašināt savu "biznesu". Saūda Arābijas kompānijai piederošo tankkuģi ar 100 miljonu dolāru vērtu naftas kravu pirāti pagājušonedēļ sagrāba gandrīz piecsimt jūras jūdzes tālu no krasta. ANO ir atļāvusi lietot spēku pret pirātiem, ja tie mēģina uzbrukt kuģiem, kurus tagad eskortē arī NATO valstu karakuģi, Eiropas Savienība pagājušonedēļ sāka savu drošības operāciju pirātu apkarošanai. Taču problēma paliks, kamēr paliks tās cēlonis — Somālijas valsts varas sabrukums — un pirāti vienkārši aizpildīs varas vakuumu, kurā vienīgie spēj gan ieviest "kārtību", gan sarūpēt naudu. Organizētā noziedzība vienmēr ir tikai tik stipra, cik vāja ir valsts un likuma vara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas