Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aivars Ozoliņš: Rituāls

Rīgas dome ceturtdien vienojās ikgadējai "mācītāju" partijas iedvesmotajai un koordinētajai naida stundai un aizliedza pirms tam pašas atļauto seksuālo minoritāšu pasākumu sestdien Vērmanes dārzā. Satversmē ikvienam garantētā vārda un pulcēšanās brīvība kārtējo reizi tiek upurēta, piekāpjoties cinisku politisku manipulētāju šantāžai, ko tie gadu pēc gada atražo šamaniska rituāla vienmuļībā.

Pasākuma rīkotāji ir iesnieguši Administratīvajā rajona tiesā lūgumu atcelt šo aizliegumu, un tiesa par to lems piektdien. Redzot, kāds politisks "spektrs" ir parakstījis vēstuli ar prasību aizliegt šo pasākumu, rodas sajūta, ka vairākums šo politiķu cer uz tiesas lēmumu kā sava apkaunojošā gļēvuma aizbildinājumu.

Satversmē garantēto tiesību pārkāpšanu, parakstīdamas LPP/LC iniciēto vēstuli, pieprasīja gandrīz visas domē pārstāvētās partijas — "mācītāju" frakcija, protams, pilnā sastāvā, vairākums Tautas partijas frakcijas, "nacionālo interešu" aizstāvji TB/LNNK un viņu oponenti, "minoritāšu tiesību" aizstāvji Saskaņas centrs, par eiropeiskiem sevi dēvējošie sociāldemokrāti, Žuravļova Dzimtene un arī viena Jaunā laika deputāte. Nav parakstījusi vienīgi PCTVL, kuras priekšvēlēšanu darba kārtību šīs regulārās ākstības acīmredzot neietekmē.

Pret Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisijas ārkārtas slēgtā sēdē ceturtdien bez balsošanas pieņemto lēmumu aizliegt pasākumu, ko 8.maijā pati bija nolēmusi atļaut, iebilda tikai domes juriste, kurai šāds politiski motivētais prettiesiskums droši vien ir tikpat acīmredzams kā jebkuram ar minimālu tiesiskuma izpratni vai vienkārši ar veselo saprātu apveltītam cilvēkam. Arī Rīgas pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs bija trešdien izplatījis paziņojumu, ka plānoto gājienu Rīgas pašvaldība ir stingri saskaņojusi ar likuma normām un nav pamata tās lēmumu pārskatīt. Nekādu jaunu ziņu par iespējamiem drošības apdraudējumiem nebija ne Valsts policijai, ne Drošības policijai. Tomēr Grīnbergs sasauca komisijas ārkārtas sēdi, "lai izvērtētu domes deputātu vēstulē minētos argumentus", bet pēc tās stāstīja, ka nu jau viņam esot kaut kāda jauna informācija. Jāmin, vai šī jaunā informācija nebija vicemēra Almera Ludviga (LPP/LC) piedraudējums, ka izpilddirektors varētu zaudēt savu amatu.

Domes politiķu un amatpersonu ļaušanās Šlesera manipulācijām ir īpaši nožēlojama tāpēc, ka dažādas politiskas orientācijas ekstrēmistu aktivitātes tā dēvētā praida laikā ir viegli prognozējamas, atkārtojas ik gadu, bet to intensitāti līdz "nācijas izdzīvošanas" jautājumam Šlesera partija mērķtiecīgi sakāpina tieši vēlēšanu gados.

Pērn gājiens notika, daži simti pret to protestēja nesankcionētā saietā, taču "mācītāju" partija aprobežojās ar rutīnas cilvēknīšanas retoriku, toties Valsts prezidents Valdis Zatlers pauda atbalstu gājiena dalībniekiem un uzsvēra: "Es esmu pret jebkāda veida neiecietību." Aizpērn "tradicionālo ģimenes vērtību" kaujinieki arī aprobežojās ar tradicionālu pabļaustīšanos, kaut arī dome pasniedza segregācijas paraugstundu, iesprostodama pasākuma dalībniekus policijas apsargātā Vērmanes dārzā.

Toties 2006.gadā, pirms Saeimas vēlēšanām, pieredzējām, cik "integrējošs" spēks var būt cilvēknīšana, ja to pienācīgi vada un organizē. Gājiens netika atļauts, toties ar LPP iekšlietu ministra svētību tika ļauta "kristīgā totalitārisma" prasītāja Ļedjajeva, skūtgalvju, neonacistu, lielkrievu šovinistu, latviešu rasistu un tamlīdzīgu ideoloģisku lumpenu plosīšanās galvaspilsētas centrā visā dienas garumā un ar smirdīgiem Šlesera "skaistuma no iekšām" izvirdumiem — "kristieši" dāsni nomētāja ar maisiņos sapildītiem sūdiem ikvienu, ko paši izlēma uzskatīt par savu ienaidnieku, un apgānīja Anglikāņu baznīcu.

Viss todien notika tieši tā, kā pirms tam bija piesolīts LPP kongresā, kurā, piemēram, padomju armijas soldofons Dainis Turlais atklāti piedraudēja "iet ielās", lai nepieļautu, ka "visādi neģēļi, narkomāni, salašņas, p****i staigā pa ielām". Ielās izgājušie LPP sabiedrotie salašņas pēc vardarbības orģijas auroja pateicības iekšlietu ministram, un "mācītāju" ministrs Dzintars Jaundžeikars ziņojumā par viņa paša partijas iedvesmotajām nekārtībām pēc tam gandarīti konstatēja: "Rīgas ielās notiekošie pret seksuālo minoritāšu publiskajām aktivitātēm vērstie pasākumi veicināja dažādu etnisko grupu saliedēšanos un apvienošanos "kopējā cīņā" pret "uzspiestajiem demokrātijas standartiem". Tas raisīja kopēju antiamerikānisku un pret ES demokrātijas tradīcijām vērstu noskaņojuma veidošanos sabiedrībā. Konstatēta negatīva attieksme pret augstākajām valsts amatpersonām, kas savos izteikumos aizstāv šādas demokrātijas standartus."

Zem šā programmatiskā "mācītāju" partijas mērķu deklarējuma šogad, kad drīz pašvaldību vēlēšanas un Šleseram vajag varu Rīgā par jebkādu cenu, nu ir parakstījušies vai visi Rīgas domē pārstāvētie politiskie spēki — kopā ar Maskavas mēru Juriju Lužkovu, kas gadu pēc gada neatļauj rīkot līdzīgus pasākumus, ir nodēvējis tos par "sātana darbu", toties Šleseram ir paraugs, kura bizantiski autoritāro un korumpēto valdīšanas stilu viņš sola ieviest arī Rīgā, ja tiktu par mēru demokrātiskās Latvijas, Eiropas Savienības valsts galvaspilsētā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas