Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Aivars Ozoliņš: Slaucēju satraukums

Valdība konceptuāli atbalstījusi likumprojektu par vienotu atalgojuma sistēmu valsts pārvaldē, taču pašlaik apspriestais jautājums, vai pieņemt par atskaites punktu Valsts prezidenta vai Ministru prezidenta algu, nav būtisks un ir viegli atrisināms, ja jau Valsts prezidents ir valsts augstākā amatpersona. Daudz smagāk nāks lēmumi, kādus amatus atstāt ārpus vienotās sistēmas, kas neizbēgami prasa arī valsts pārvaldes funkciju izvērtēšanu un struktūras sakārtošanu. Un, protams, nebūs viegli pašiem ienesīgo amatu turētājiem un pretendentiem pieņemt, ka valsts pārvalde nav slaucama govs.

Paradoksālā kārtā jaunas atalgojuma sistēmas ieviešanai ar saviem iebildumiem krietni palīdz pašreizējās "taukos" gadu gadiem peldējušās "nieres". TB/LNNK priekšsēdis Roberts Zīle pauž uztraukumu un nepatiku pret "populistisko domu", "ka valsts pārvaldē neviens nedrīkst pelnīt vairāk kā Valsts prezidents vai premjers", kas esot "tikai autokrātisku valstu paraugs". Esot arī "ļoti augstu kvalifikāciju prasoši" amati, un "mēs riskējam šādus cilvēkus pazaudēt" ES valstu darba tirgū.

Zīle diezin vai riskēs nosaukt kaut jel vienu vienīgu starptautiskajā darba tirgū pieprasītu speciālistu no paša partijas ļoti daudzajiem amatos gadu gadiem dirnējušajiem ļaudīm vai apgalvot, ka "šoferu dēliem" viņu ieņemtajos amatos pienākas lielāka alga nekā prezidentam un premjerministram kopā. Savukārt nudien populistiska ir viņa atsaukšanās uz autokrātiskām valstīm, jo tieši tajās vieta varas nomenklatūrā ir drošākā personiskās labklājības garantija. Arī Zīles teiktais, ka "Obama nesaņem ASV lielāko algu", ir arguments par labu vienotai atalgojuma sistēmai valsts pārvaldē, jo, protams, prezidents nav vislabāk atalgotais cilvēks Amerikā, taču viņa alga ir vislielākā ASV federālajā valdībā. Nav saprotams, kāpēc monopolu uzraugam vai sabiedrisko pakalpojumu regulētājam, kurus piemin Zīle, vai jebkuram valsts pārvaldē jābūt labāk atalgotam nekā valsts pirmajām amatpersonām, ja vien šādas iedomas pamatā nav "īsto lēmēju" korporācijas pārstāvja nicinājums pret tās ielikteņiem "politiskajos" amatos.

Sarežģītāk ir ar valsts un pašvaldību uzņēmumu vadītājiem. Taču tas ir jautājums par to, kāpēc un cik lielā mērā valstij vispār jānodarbojas ar uzņēmējdarbību. Ja pašlaik nevaram bez valsts līdzdalības Latvenergo vai Lattelecom, kuru vadītājiem ir jābūt augsta līmeņa biznesa menedžeriem, tad tomēr jāšaubās, vai mums vajag, piemēram SIA Rīgas ūdens vai SIA Rīgas pilsētas lombards un vai valsts un pašvaldības ir labākās namu pārvaldnieces un nekustamā īpašuma apsaimniekotājas. Tāpēc atalgojuma sakārtošanai valsts pārvaldē būtu jāiet rokrokā ar valsts pārvaldes sakārtošanu un atslogošanu no liekajām funkcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas