Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Akadēmiķi: Kūļa turpmākā zinātniskā darbība būs apgrūtinoša

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
monitors
m
Tad kāda tā zinātniskā darbība profesoram Kūlim turpmāk būs - apgrūtināta, tas ir nelabvēlīgu ārēju faktoru ietekmēta, kā to Ķīlis min, vai arī apgrūtinoša, tas ir citiem traucējoša, kā to virsrakstā raksta žurnālisti? Lūk, vēl viens piemērs, kas rāda, pirms ko raksti, rūpīgi izlasi, ko šajā sakarā rakstījuši citi, it īpaši tevis pieminētie.
hronētājs
h
Klusums pirms vētras... dzirdēts, ka būs liels pārsteigums
hronists
h
Interesanti, tāds klusums Kūļa-Šuvajeva-Rubeņa plaģiāta aizdomu lietā iestājies. Vai M. Auziņš jau viņus būtu atlaidis no darba? Vai M . Kūles izmisīgā zīmēšanās LTV 4. maija raidījumos visus pēkšņi būtu ietekmējusi?
meitene
m
Cik skaistas vārsmas!
veltījums (visiem)
v
Veltījums I. Kanta piemiņai, R. Kūlim un visiem šajā lietā nevienaldzīgajiem (īpaši I. Kivlei, H. Tumanam u.c.): Leise flehen meine Lieder Durch die Nacht zu dir In dem stillen Hain hernieder Liebster komm zu mir Flüsternd schlanke Wipfel rauschen In des Mondes Licht In des Mondes Licht Willst mein liebend Herz du lauschen Warte Liebster nicht Warte Liebster nicht Hörst die Nachtigallen schlagen Ach sie flehen dich Mit der Töne süßen Klagen Flehen sie für mich Sie verstehn des Busens Sehnen Kennen Liebesschmerz Kennen Liebesschmerz Rühren mit den Silbertönen Jedes weiche Herz Jedes weiche Herz Lass auch dir das Herz bewegen Liebster höre mich Bebend harr ich dir entgegen Komm beglücke mich Komm beglücke mich Beglücke mich (Var arī klausīties Šūberta dziesmas versijā!)
colte
c
Ko ,students Leimanis,kuram vēl pat nav cūku gana sertifikāta,sāk analizēt un apspriest profesoru darbus.Pilnīgs kompetences trūkums visā šajā jezgā.Visdrīzāk izskatās pēc politiskās šantāžas pasūtījuma un Leimanis uzņēmies marionetes lomu,par naudu protams.iEPRIEKš VēL PAVīDēJA,ka LVU rektors ir KGB informātoru sarakstos un vai to darbu viņš oficiāli ir pārtraucis nav ziņu.
Kaspars Gasūns
K
Tomēr Jūsu apgalvojumam par sazvērestību nav taustāma pamata. Padomājiet pati, kādi ir fakti un cik plaša ir to interpretācija. Cilvēkam no malas nav pamata/materiāla tai ticēt. Tas drīzāk izskatās pēc plaģiāta un ad Kulium argumentu apzinātas jaukšanas vienā putrā. Ja runā par saplosīšanu, tad Jūs skatāt tikai kvantitāti, nevis kvalitāti. Kļūdas ir abu pušu argumentācijā, bet paliek galvenais - principiālais jautājums par akadēmisko godīgumu. Un te masu histērijai nav nozīmes, bet plaši novērojamā inteliģences histērija gan ir nožēlojama.
Kaspars Gasūns
K
Paldies par argumentāciju! Pārlasīju pēdējos komentārus un, godīgi sakot, Jūsējais ir pēdējais, kuram nav kur piekasīties pie viedokļa konsekvences un triviālu patiesību viedokļa. Lūdzu, saprotiet, ka nealkstu Kūļa kunga asiņu - man nav šajā laukā nekādu naudas vai kliķes interešu -, bet jautājums par plaģiātu/atsauci nav nesvarīgs.
un
u
Cik sapratu, tev ir ta Sokrata principialitate, apsveicu!
Kaspars Gasūns
K
Stāstā par Sokrāta nāvi galvenais ir nevis inde, bet Sokrāts. Personības vēriens, principialitāte, lojalitāte polisei un konsekvence. Pielīdzinot Kūli Sokrātam, manuprāt, ir sajaukts cilvēciskais un filozofiskā ģēnija vēriens. Par to arī ironija. P.S. Bet tā problemātika ar Ķīli man ir pilnīgi vienaldzīga. Tik ilgi, kamēr viņš netiek pieķerts plaģiātā. Piemēram, mani komentāri nebūt viņam neglaimo pie raksta par viņa ģeniālo sadarbību ar prezidentu, kuras rezultātā radās 7 h gara ministru kabineta sēdes televīzijas pārraide. Starp citu, tur arī saradās argumenti "Ķīlis ir tik foršs, kā jums nav kauna viņu kritizēt".
Iks
I
Jā, ja tik aktīvi drātētu valsts ievedējus grāvī...
yyy
y
te jau nebija runa par franču valodu, bet par to, ka Lasmanei ir viena no tiesātājām, tad iznāk, ka netīru veļu var izcilāt ar netīrām rokām? Nu ja, varbūt, tā kā mīnuss un mīnuss veido plusu, tad varbūt arī šeit, beigu beigās veļa paliks sniega baltumā. Kungi, nu nepietiekami nopietna komisija tā bija - viņi visi ir peofesionāļi savās nozarēs, to neapšaubu, bet šāda ekspertīze jāveic tiem, kam tā ir profesija, un, jā - ja nopietna komisija atzīs plaģiātu, tad, protams, kauns, kauns, kauns, bet tagad viss vienā miglā tīts
zvirbulis
z
Arprats,sita kasisanas,raksturigi latviesiem. Ja,jau tas ta ir tieciet pasi gala,ne jau visai Latvijai,tas jazina un ari arpus Latvijas. Bet tadi jau mes,latviesi esam, vienmer redzam,verojam ko otrs latvietis dara,nekad neredzam un negribam redzet ko es pats daru. Butu sasaukusi komisiju un pienemusi lemumu.
un
u
Lai precizak iztulkotu Kanta darba pamatjedzienus, piemeram "Ding an sich".
un
u
Kapars Gasuns jau paskaidroja, ka tas teikts bija ar ironiju, tatad nav nopietni njemams. Un paskaidros, ja vinju apsudzes. Glums gliemezis. Nenopietns tips.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

AKADĒMIĶI VĒRTĒ


Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs Elmārs Grēns:

“Šobrīd tiek izskatīta jauna zinātnieku ētikas kodeksa versija, taču plaģiāts ir nosodāms jebkurā gadījumā. Šajā gadījumā ir saprotams sabiedrības nosodījums un neapmierinātība, taču vairāk par sabiedrisku “Fu!” te neko piemērot nevar. Nedz zinātņu akadēmija, nedz zinātņu padome šo gadījumu nevērtēs, jo uzskata to par LU iekšējo lietu. Vēl vairāk – nav mehānisma zinātnieka sodīšanai pat gadījumā, ja ir skaidri pierādīta viņa vaina plaģiātismā. Nevar taču viņu svītrot no zinātnieku aprindām, nepieņemt viņa darbus vai atņemt zinātniskos grādus. Šeit strādā tikai morālais aspekts un eksperti nākotnē, pieņemot šo personu darbus, iespējams, vērtēs tos stingrāk. Un tas ir pareizi. Labi, ka mums šādi gadījumi nenotiek bieži, bet plaģiātismā vainotie zinātnieki ar laiku nonāk tādā kā izolācijā, viņiem grūtāk dibināt kontaktus, iesaistīties projektos. Tas notiek cilvēciski, ne zinātniski. Šāds zīmogs ir ļoti smags. Kaut ko pielabot, pieņemt vēlamo par reālu nav plaģiāts, tā ir falsifikācija, kas ir daudz bīstamāk par plaģiātismu. Šie zinātnieki parasti atkāpjas no amatiem, jo cita ceļa vienkārši nav. Apkārtējā vide rada tādus priekšnosacījumus. Vai tas vienmēr ir pareizi – diskutējams jautājums.”


Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Roberts Ķīlis:

“Mana pozīcijā notikušajā ir skaidra un viennozīmīga. Šajā situācijā Rihards Kūlis var rīkoties divējādi – pārsūdzēt ekspertu lēmumu vai arī... viņa darbs akadēmiskajā vidē būs ļoti apgrūtināts. Jebkas, ko viņš turpmāk darīs, raisīs aizdomas – vai tas ir oriģināls. Es nevaru viņu iedomāties turpinām darbu universitātē, ja nemitīgi tiks apšaubīts – ko viņš lasa studentiem, ko raksta? Uz šo materiāli vairs nebūs nekādas paļaušanās. Šis gadījums apliecinās, vai akadēmiskai videi vispār ir mehānisms, kā cīnīties ar plaģiātu un tas būs signāls visai izglītības sistēmai. Citās jomās taču ir tieši tāpat – ja cilvēks izdara kaut ko, kas nav savienojams ar viņa darba pamatprincipiem, viņam ir jāaiziet. Kādēļ lai šeit būtu citādāk? Viņš nav vienīgais zinātnieks, virkne citu zinātnieku šajā amatā viesīs lielāku paļaušanos. Esmu pateicīgs gan ekspertiem, gan ētikas komisijai par drosmi atzīt kļūdas nebaidoties sabojāt augstskolas tēlu.”


Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis:

“Zinātniekiem bieži vien ir pavirša attieksme pret pirmavota citēšanu un tā ir ētiska kļūda. Cik esmu lasījis – tā ir noticis arī konkrētajā gadījumā. Šobrīd Zinātņu akadēmijā tiek pārskatīts ētikas kodekss, kurā precizēsim punktu par plaģiātu paskaidrojot, kādas tieši darbības nav pieļaujamas zinātnieku darbos. Nedomāju, ka šis gadījums R. Kūļa darbiem turpmāk metīs ēnu. Mēs katrs aiz neuzmanības varam pieļaut kļūdas, šajā notikumā nav nekas tik ļoti nosodāms, taču jābūt uzmanīgākiem ar atsaucēm uz pirmavotu. Tāpat, es neuzskatu, ka profesoram būtu jāaiziet no universitātes. Mums ir maz tāda ranga zinātnieku, tādēļ nedrīkstam ar viņiem tā mētāties. Tāpat jau liela daļa izbraukusi strādāt ārvalstīs.”

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas