Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Aptauja: iedzīvotāji viskritiskāk vērtē Slaktera un Gerharda darbību

Strauji pieaudzis to cilvēku skaits, kas bezdarbu nosauc kā lielāko problēmu Latvijā, kas jārisina valdībai, liecina jaunākais _Latvijas faktu _pētījums, kas veikts pēc valdības pasūtījuma. Savukārt iedzīvotāju vērtējumā vissliktāko vērtējumu saņēmis finanšu ministrs Atis Slakteris, kā arī ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards.

Pozitīvu novērtējumu ieguvuši vien daži ministri - ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (reitings +10,0 punkti), vides ministrs Raimonds Vējonis (+5,8 punkti), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (+2,9 punkti). Savukārt kritiskāk vērtētie valdības locekļi ir finanšu ministrs A.Slakteris (reitings -45,5 punkti), ekonomikas ministrs K. Gerhards (-33,5 punkti), zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (-31,9 punkti).

Premjera Ivara Godmaņa darbību pozitīvi vērtēja 42% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, savukārt kritisku viedokli pārstāvēja 51,2%.  I.Godmanis ir visbiežāk pozitīvi vērtētais Ministru Kabineta loceklis. Ministru prezidenta reitings ir -9,2 punkti.

Latvijas faktu pētījumu rezultātu dinamika uzrāda tendenci – ar katru aptauju pieaug to iedzīvotāju skaits, kas Latvijas ekonomiskās situācijas attīstību vērtē kritiski. Prognozes par Latvijas ekonomiskās situācijas attīstību turpmākajos 12 mēnešos bija mazāk kritiskas nekā pašreizējās situācijas vērtējums, salīdzinājumā ar laikposmu pirms gada. Tomēr katrs otrais (50,4%) aptaujas dalībnieks pārstāvēja kritisku pozīciju, paužot viedokli, ka vispārējā Latvijas ekonomiskā situācija nākamo 12 mēnešu laikā pasliktināsies. Optimistiski valsts ekonomisko attīstību prognozēja 12,6% respondentu.

Sabiedrībā dominē (84,4%) viedoklis, ka bezdarba līmenis tuvākajos 12 mēnešos pieaugs. Bezdarba līmeņa attīstības vērtējums 2008.gada novembrī sasniedzis zemāko atzīmi pēdējo 7 gadu laikā.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KĀ VĒRTĒJAT PLĀNOTĀS NODOKĻU IZMAIŅAS?

Aigars, studē un strādā
Viens ir, vai mums patīk vai nepatīk, ka paaugstina nodokļus, bet cita lieta, cik dziļi un cik zemu jau esam, jo praktiski situācija ir tāda, ka mums jau nav variantu. Nodokļu likmju paaugstināšana ir vienīgā izeja. Es uzskatu, ka ar to jāsamierinās.
Viennozīmīgi atbalstu alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa paaugstināšanu. Pārbrauciet pāri jūrai uz Zviedriju un paskatieties, kā tur ir. No kuģa zviedri kāpj nost ar koferiem, kas pilni ar alkoholu.
Ja citē Godmaņpapus teicienu, ka valstī ir liels pensionāru īpatsvars uz pārējo iedzīvotāju fona, tad varētu neķerties klāt medikamentiem. Nevajadzētu arī apbedīšanas pakalpojumiem  paaugstināt nodokļu likmes, jo tagad jau rok kartona zārkos, kur tad vēl lētāk. Līdz kaklam ieraks vai stāvus?
Tomēr negribas to visu arī pārspīlēt un dramatizēt, ka tagad makaroni vien būs jāēd. Galu galā, tiks samazināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Galvenais jau ir jautājums, kāpēc mēs esam tik tālu nonākuši. Mēs maksājam nodokļus par to, ka mēs šeit dzīvojam, strādājam un ēdam, un tad vienā jaukā dienā mums paziņo, ja mums Skandināvijas valstis vai Eiropas komisija neskrien palīgā, tad soory džeki. Tas liekas dīvaini.

Anita, strādā
Manuprāt, neviena no izmaiņām nav pieņemama. Tas, ko mūsu valdība dara ar cilvēkiem, cik tālu viņi mūs ir noveduši, ir vienkārši nepieņemami. Pret iedzīvotājiem nav nekādas cieņas. Esmu pilsone, bet man ir kauns, ka esmu piedzimusi šajā valstī. Būtu nevis jāpaaugstina nodokļu likmes, bet jātaupa, sākot ar augšu, sākot ar pašu prezidentu. Tur ir jātaupa, nevis ir jālielās pa televizoru, ka aizbrauca tur un iztērēja tik. Kurš tad tagad gribēs, ka paaugstina kaut kur procentus?

Ilze, studē un strādā
Līdz ar nodokļu likmju paaugstināšanu, viss dzīvē ies uz leju, viss būs sliktāk. Neiebilstu pret akcīzes nodokļa paaugstināšanu, tāpēc, ka var izvēlēties – dzert vai nedzert. Tomēr tas, ka nodokļi pieaug ir šausmīgi tieši uzņēmējiem un pircējiem, jo pircēji daudz ko nepirks, savukārt uzņēmēji tādēļ būs spiesti bankrotēt. Smagi cietīs arī viesnīcu bizness. Uzskatu, ka nodokļu likmju paaugstināšana ir pārāk krasa. Ceru, ka Saeima pārskatīs šo, un ceru, ka viņiem pietiks veselā saprāta saprast, ka latvieši to nevarēs pavilkt, jo šis atmetīs mūs atpakaļ uz ļoti daudziem gadiem.
Ļoti slikti ir arī tas, ka par 15 % samazinās algas valsts iestādēm gan skolotājiem, gan policistiem, visiem, kam algu maksā no valsts budžeta. Ja viņiem paaugstina nodokļus un samazina algas, tad jau viņiem nebūs, par ko dzīvot.

Janīna, pensionāre
Es domāju, ka nodokļu likmi varētu paaugstināt alkoholam, cigaretēm, presei un grāmatām. Nedaudz varētu paaugstināt arī komunālajiem maksājumiem. Es esmu pensionāre un man ir 156 latu liela pensija, līdz ar to man puse jāatdod par komunālajiem maksājumiem. Ja nodokļu likmi vēl pacels, tad man nebūs par ko ēst.
Zāles jau tagad ir ļoti dārgas, ja vēl paaugstinās nodokļus, tad vispār būs šausmas. Ja pensija ir maza, tad var saņemt daļēju kompensāciju par zālēm, bet ne visu. Tikko par zālēm aptiekā samaksāju 28 latus, ja vēl paaugstināsies cenas, tad nekas cits neatliks, kā mirt nost.

Jāzeps, strādā
Mani visvairāk ietekmēs dabasgāzes cena. Es gadā maksāju aptuveni 320 latu par dabasgāzi, tas ir aptuveni 600 dolāru gadā par tūkstoš kubikmetriem, Eiropā par to pašu jāmaksā 150 dolāru. Kāda spekulācija! Medikamentu cenas  jau tagad ir ārprātīgi augstas un tās skar ikvienu. Kā pieliks benzīnam cenu, tā cena pieaugs visam, arī zālēm. Līdzko vienu likmi paaugstina, tā viss sabrūk kā kāršu namiņš. Vienīgais kam varētu paaugstināt nodokli ir alkoholiskajiem dzērieniem, cigaretēm. Šobrīd varam ietaupīt tikai uz izpriecām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas