Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Arī deputātiem, iespējams, būs jāatklāj lēmumu ietekmētāji

Saeimas deputātiem, iesniedzot priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem, iespējams, būs jānorāda ne vien to nepieciešamības pamatojums, bet arī informācija par priekšlikumu gatavošanas gaitā notikušajām konsultācijām lobētājiem.

Par Valsts kancelejas (VK) izstrādātajiem grozījumiem Saeimas Kārtības rullī otrdien lems valdība.

Likumprojektā paredzēts, ka "Saeimas deputātiem, sniedzot gan individuālus, gan arī kolektīvus priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem, būs jānorāda to nepieciešamības pamatojums un informācija par priekšlikumu gatavošanas gaitā notikušajām konsultācijām ar fiziskām vai privāto tiesību juridiskām personām".

Savukārt, lai novērstu informācijas trūkumu par komisiju pieņemtajiem lēmumiem, likumprojektā ierosināts komisiju sēžu protokolos norādīt informāciju arī par pieņemtajiem un noraidītajiem priekšlikumiem un pamatot pieņemtos lēmumus.

VK norāda, ka viena no visbiežāk minētajām Saeimas lēmumu pieņemšanas procesa nepilnībām ir pamatojumu trūkums atbalstītajiem un noraidītajiem priekšlikumiem.

Pašlaik ne Saeimas deputātiem, ne arī lobētājiem nav pienākuma atklāt to personu loku, kas cenšas ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesu, nedz arī intereses, ko tie pārstāv, kā arī nav jāpaskaidro, kādēļ ir nepieciešams piedāvātais normatīvais akts. Līdz ar to nav iespējams izsekot, kas ir ietekmējis lēmumu tā pieņemšanas procesā un kāpēc tāds ir bijis vajadzīgs.

Tā kā likumprojekts iekļauts pie saskaņotajiem jautājumiem, paredzams, ka valdība to pieņems bez iebildumiem, taču jebkuram ministram ir tiesības iebilst pret dokumenta izskatīšanu "A" jeb saskaņoto projektu sadaļā.

Par likumprojektu vēl jālemj Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas