Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Atsauc ziņas, ka radiācijas līmenis desmit miljonus reižu pārsniedz normu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
AD
A
Atvainojos, kļūidas labojums: ....kādu izsauc 1 Grejs gammas staru.
AD
A
Bez šaubām LETA ir izcilākais eksperts attiecībā uz jonizējošās radiācijas risku. Tomēr es gribētu pievest datus no mazāk kompetentiem avotiem, tādiem kā ICRP (Starptautiskās radioloģiskās aizsardzības komisija), EPA (Vides aizsardzības aģentūra, ASV), Worldwatch institute, arī Encyclopedia Britanica.. Visi šie avoti apstiprina, ka tāda "droša" radioaktīvā starojuma doza, kura neizsauktu bīstamas sekas, vispār NEEKSISTĒ. Piemēra pēc, kaut vai no United States Environmental Protection Agency publikācijas "Current evidence suggests that any exposure to radiation poses some risk..." Jonizējošais starojums var iespaidot vai nu pašu apstaroto indivīdu vai arī atstāt iespaidu uz iedzimtību. Savukārt, tiešais iespaids var būt vai nu vienreizējs vai aizkavēts - izpausties saslimšanā ar vēzi pēc gadu desmitiem. No otras puses ir iespējamas determinētas (tādas, kas izpaužas, saņemot noteiktu satrojuma dozu) vai stohastiskas (tādas, kurām nepastāv nekāds minimālais starojuma dozas slieksnis) apstarošanas sekas. Pirmā veida seku piemērs ir čūlu veidošanās uz ādas, otrā - radiācijas izraisītais vēzis. Samērā droši saslimšanu ar vēzi izraisa starojuma doza 1-4 zīvertu (Sv) robežās. Zīverts - starojuma enerģijas absorbētā doza, ņemot vērā organisma atšķirīgo jutību pret dažāda veida jonizējošo starojumu. 1 Sv aptuveni atbilst tādam jonizējošā starojuma apjomam, kura bioloģiskā iedarbība ir tāda pat kādu izsauc i Greju gammas staru. Grejs (Gy) - doza, kurai atbilst 1 džoula (1 džouls = 1 vatsekunde) starojuma absorbētā enerģija 1 kilogramā organisma audu masas.
nu vai zini
n
Starojums 100 milizīverti gadā tiek uzskatīts par mazāko līmeni, kas rada paaugstinātu vēža risku. ----------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------ ------------------ "Tiek uzskatīts" - kaut kur dzirdēta frāze. Jā, pareizi, to tak kādreiz plaši lietoja "Cīņa", "Pravda" un tamlīdzīgi dzeinformācijas avoti, ja tie negribēja teikt, kas ir tas "uzskatītājs". Parasti to lietoja tad, ja gribēja nopludināt kaut ko aplamu.
Pelēkais Vilks
P
Un tu nelaimīgais veselas 2 tonnas esi izrijis? Redzams, ka tev švaki ar galvu.
nn
n
jodam ir loti daudz izotopu.. pazistamakais ir I-131 ar 8 dienu pussabruksanas periodu, bet tajos pagrabos galvenais starotajs esot bijis eksotiskais I-134 ar 54 minuteem
ulzha
u
Brīnos, kas, japāņiem robotu nav, ar ko paskatīties vismaz tos dīķus?
pakausis
p
Mierinājumam - vai tik tam jodam pussabrukšanas periods nav 8 dienas? :) un tas ir tikai pussabrukšanas periods - 2 tonnas pārtop par 1 tonnu :)
nn
n
mierinajumam --- galvenais starotajs tur esot bijis jods-134 ar pussabruksanas periodu 53 minutes.. tas nozimee, ka 10 stundu laika radioaktivitatei butu jasamazinaas 1000 reizu
vuarzazi
v
Turpinà piesarnot gaisu, zemi un udeni. bet slèp cik liels un plash ir piesarnojums.
pakausis
p
fjū.. es jau sāku satraukties.. labi ka nav 10 milioni, bet "tikai" 100 tūkstoši reižu.. tas jau tāds sīkums, vai ne.... tāpat kā labi ka Saule spīdēs vēl 5 miljardus gadu, nevis 5 milijonus.. tas starojums tāpat tak ir vājprātīgs tur.. ko var "mierināt" ar tik nejēdzīgiem paņēmieniem? Vai tiešām jēdzīgie paņēmieni jau beigušies?
vv
v
pardon, nevis 10 miljonu, bet tikai vienu miljonu reižu...
nn
n
1 Sv/h ir 10 000 000 reizu lielaks par dabigo fonu, bet 100 000 reizu lielaks nekaa reaktora dzesesanas udens radioaktivitate normalos apstaklos.. ja lietotu visparpienemtas mervienibas, parpratumu butu mazaak..
NAV VIENALGA
N
meedijiem jau izdeviiga shaada tautas baidiishanas akcija! ne dienu bez sensaacijaam un meliem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas