Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Atturīgi izvērtē advokātu publisko retoriku

Advokatūras iekšējās cīņās kā arguments arvien biežāk tiek piesaukta ētikas kodeksa pārkāpšana intervijās

Lai gan pēdējās Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) vēlēšanas notika pērn un padomei priekšā vēl divi darba gadi, šis pavasaris advokatūrai nav rāms. Par aktivitāti rūpējas daži desmiti advokātu ar Aināra Platača biroja pārstāvjiem centrā, kas pēdējos mēnešos regulāri paraksta ZAP un medijiem adresētas vēstules. Pēdējā ZAP sēdē skatīja vienu no tām, kurā trīsdesmit advokāti aicināja sākt disciplinārlietu pret padomes locekli Saulvedi Vārpiņu par viņa izteikumiem TV intervijā, ko parakstītāji uztvēra kā advokatūru aizskarošus.

ZAP aprobežojās ar šī jautājuma izskatīšanu sēdē, jo, kā skaidroja ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska, S.Vārpiņš atzinis: kolēģiem bijis pamats justies aizskartiem, ka viņš it kā paudis pārākumu, jo viņa citāti bijuši izrauti no konteksta. S.Vārpiņš sižetā runājis par advokātu tālākizglītošanās nepieciešamību. "Rodas iespaids, ka, izņemot S.Vārpiņu, neviens advokāts Latvijā neizglītojas (…)," teikts ZAP adresētajā vēstulē.

Tajā pašā ZAP sēdē izskatīja arī jautājumu par paša A.Platača rīcību, kā pamatā bija Augstākās tiesas senatora Jāņa Neimaņa vēstule. Senators lūdza izvērtēt, vai advokātu ētikas kodeksam atbilduši A.Platača izteikumi, ko viņš klāstījis žurnālistiem martā, kad arī AT Senātā tika noraidīta viņa klienta, VID ģenerāldirektora vietnieka Vladimira Vaškeviča blakus sūdzība lietā par atņemto pielaidi valsts noslēpumam. "Zvērināts advokāts var paust savu viedokli par tiesas lēmuma pareizību, taču (šāds) komentārs (...) iziet ārpus šāda viedokļa robežām, ir nepamatots apvainojums un nevairo cieņu pret tiesu," ZAP rakstīja J.Neimanis.

Arī A.Platača gadījumā ZAP aprobežojusies ar jautājuma izskatīšanu. Kā stāsta ZAP preses pārstāvis Mārtiņš Panke, A.Platacis rakstveidā un arī sēdē skaidrojis, ka šajā gadījumā pārstāvējis sava klienta intereses un paudis klienta nevis savu viedokli. ZAP A.Platacim norādīja, ka, paužot medijiem klienta viedokli, advokātam jābūt pārliecinātam, ka tas tiks atspoguļots atbilstoši. Šādus paziņojumus ZAP vērtējot negatīvi, jo tie grauj ne vien tiesas autoritāti, bet visas tiesu varas, pie kuras pieder arī advokatūra, reputāciju. "Tajā pašā laikā ZAP uzsver, ka advokātu nedrīkst identificēt ar tā klientu un advokātam ir jāprot norobežoties no klienta viedokļa," sacīja M.Panke.

"To, vai un kādas tiesiskās sekas piemērot advokātam, ir ZAP ziņā. Es vērtēju šo lietu vienīgi kā signālu, vai un kā advokātu kolēģija reaģē uz tiesu varai piederīgas personas izteikumiem par citu tiesu varai piederīgu personu — tiesnesi un ģenerālprokuroru," Dienai atzina J.Neimanis, atgādinot, ka advokātiem ir arī sava ētikas komisija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas