Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atzinības raksts profesoram un špakteļlāpstiņa Slakterim

Šodien finanšu ministra Ata Slaktera (TP) vizītes laikā Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), kad ministrs par izcili īstenotu Eiropas Sociālā fonda projektu RTU profesoram Mārim Knitem pasniedza Atzinības rakstu, RTU Studentu parlaments ministram pretī dāvāja vecu špakteļlāpstiņu un skrūvgriezi. Tā simboliski tika norādīts, ka, turpinot finansējuma samazinājumu augstākajai izglītībai, nākotnē izglītības iestādēm netiks piesaistīti Eiropas fondu līdzekļi un katastrofāli kristīsies gan materiāli tehniskās bāzes, gan izglītības kvalitāte, vēsta RTU preses centrs.

Finanšu ministrs bija ieradies vizītē RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē, lai iepazītos ar RTU izstrādāto Eiropas Sociālā fonda (ESF) izglītības projektu «Vispārīgo dabas zinātņu multimediju mācību materiāls tehnisko augstskolu inženierzinātņu studentiem» un tā vadītājam – Cietvielu fizikas profesora grupas vadītājam profesoram Mārim Knitem – pasniegtu Atzinības rakstu par izcilu darbu.

«Labi, ka jums ir cilvēki, kas spēj apgūt Eiropas fondu līdzekļus. Faktiski šī Latvijas spēja apgūt Eiropas fondu līdzekļus ir viens no svarīgākajiem nosacījumiem, kāpēc Eiropas Komisija ir viens no lielākajiem naudas aizdevējiem Latvijas valstij šobrīd. Tāpēc gribu pateikt lielu paldies profesoram Mārim Knitem par veiksmīgu projekta realizēšanu,» pasniedzot Atzinības rakstu, teica A.Slakteris.

Savukārt RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes dekāns profesors Valdis Kokars teica, ka situācijā, kad RTU budžets ir samazināts vairāk nekā par 40%, kvalitatīvi strādāt nav iespējams. «Inženierus, kas nākotnē varētu radīt produktus ar lielāko pievienoto vērtību un palīdzētu attīstīt Latvijas ekonomiku, mēs nevaram sagatavot pienācīgā līmenī. Finanšu ministrs atzīst, ka ir jāatrod valsts finansējums tiem ESF projektiem, kas saistīti ar izglītību. Tas ir apsveicami, (..) taču arī ESF projektiem ir nepieciešams līdzfinansējums. Ja universitātes budžets tiek samazināts vairāk nekā par 40%, atrast līdzfinansējumu ESF projektu īstenošanai mēs neesam spējīgi,» teica V.Kokars.

RTU Studentu parlaments, pasniedzot finanšu ministram dāvanu – vecu špakteļlāpstiņu un skrūvgriezi, vēlējās simboliski attēlot situāciju, kas universitāti un Latviju varētu sagaidīt nākotnē, kad universitātē būtu tikai novecojušas tehnoloģijas un nekvalificēti mācībspēki. «Finansējuma samazinājums nemudina labākos mācībspēkus turpināt strādāt RTU un atjaunot mācību iestādē esošās tehnoloģijas. RTU Studentu parlaments ar šādu rīcību aicina pievērst uzmanību tam, ka finansējuma samazināšana neveicina universitātes attīstību un degradē inženieru izglītību. Valsts pārvaldei finansējums tika samazināts tikai par 15%, turpretī augstākās izglītības iestādēm – par 40%. Situācijā, kad atkal ir iespējams finansējuma samazinājums izglītībai, RTU Studentu parlaments ar šīs simboliskās dāvanas palīdzību aicina negraut augstāko izglītību,» teica Studentu parlamenta prezidents Artūrs Zeps.

Finanšu ministrijas atzinību guvušais ar ESF līdzfinansējumu RTU realizētais projekts «Vispārīgo dabas zinātņu multimediju mācību materiāls tehnisko augstskolu inženierzinātņu studentiem» īstenots ar mērķi modernizēt un uzlabot dabas zinātņu priekšmetu apguvi RTU, izveidojot multimediju mācību materiālus četros mācību priekšmetos: augstākā matemātika, fizika, materiālzinību pamati un ķīmija. Projekts izstrādāts, jo mācību procesam nepieciešamā materiāli tehniskā bāze bija novecojusi, savukārt mācību līdzekļi un iekārtas – nepietiekamā daudzumā.

Projekts tika pabeigts pērnā gada nogalē, un tagad RTU studentiem jebkurā Latvijas reģionā ar interneta starpniecību ir pieejami projektā izveidotie materiāli – lekciju konspekti, videolekcijas, demonstrāciju materiāli, laboratorijas darbu apraksti, uzdevumu risināšanas piemēri, mācību filmas, testi zināšanu pārbaudei. Īpaši ieguvēji ir tie studenti, kuriem nav pieejams regulārs kontakts ar mācībspēkiem klātienē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas