Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Avārijas seku novēršanai LNB prasīs 78 000 latu

Neatliekamiem tehniskiem un saimnieciskiem izdevumiem avārijas seku novēršanai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) būs nepieciešami aptuveni 78 000 latu, ko Kultūras ministrija (KM) lūgs valdību piešķirt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, informē ministrija.

Galīgā summa vēl tiks precizēta. Pašreizējo aprēķinu pamatā ir bibliotēkas ekspertu un a/s Valsts nekustamie īpašumi aplēses par to, kādi darbi ir jāveic steidzami, lai bibliotēka varētu funkcionēt un apkalpot lasītājus, skaidro KM.

Kultūras ministrs Ints Dālderis (JL) piektdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes stāstīja, ka šī nauda nepieciešama LNB ēkai Kr.Barona ielā, lai varētu pastiprināt esošās ēkas pagraba pārsegumu, "aiztaisīt ciet caurumu", iegādāties jaunus plauktus u.c.

Piebūve, kurā jūnija beigās iegruva grīda, vairāk netiks izmantota, tiks izmantotas citas ēkas. Tāpat pārbaudēs secināts, ka vismaz dažus gadus drīkst izmantot ēku Anglikāņu ielā. Būšot gan nepieciešami papildu darbi ugunsdrošības, elektroinstalācijas sakārtošanai. Pretēji iepriekš izskanējušajām bažām par iespējamu avārijas situāciju telpās Anglikāņu ielā, eksperti esot secinājuši, ka ēkas konstrukcijas ir pietiekami stabilas, lai kādu laiku vēl kalpotu un ārkārtas situācija neveidotos.

Tehniskajos un saimnieciskajos izdevumos ietilpst izmaksas par norobežojošas sienas izbūvi, lai no piebūves bibliotēkas telpās nenāktu mitrums, par šīs ēkas pamatu nostiprināšanu, tāpat neatliekami ir jāsaremontē skurstenis un jumts bibliotēkas telpās Anglikāņu ielā. Savukārt bibliotēkai ir jāiepērk plaukti un jāsagatavo telpas aptuveni 80 000 grāmatu izvietošanai, skaidro KM.

Savu palīdzību piedāvājuši arī privātuzņēmēji, piemēram, Šveices loģistikas uzņēmums SIA Kuehne+Nagel, kas piedāvāja savu palīdzību bez maksas pārvest grāmatas. Tādējādi kopējās avārijas seku novēršanas izmaksas iespējams samazināt par aptuveni 4000 latu.

I.Dālderis paziņojumā presei piebilst, ka avārijas situācija bibliotēkā ir aktualizējusi jautājumu arī par citu kultūras iestāžu telpu tehnisko stāvokli, piemēram, ugunsdrošības jautājumiem, taču tas esot komplekss jautājums, par ko ministrija gatavos informāciju.

Savukārt jaunās LNB ēkas - Gaismas pils - būvniecība noritot pēc plāna, kas nosprausts šī gada sākumā. Kultūras ministrija ir vērsusies pie valdības un starptautiskajiem aizdevējiem ar lūgumu atļaut pārcelt naudu no 2012.gada uz 2010.gada beigām. Kā uzsvēra I.Dālderis, papildu naudu ministrija neprasa. Pēc viņa teiktā, ja viss turpinās tā, kā tas tiek plānots līdz šim, darbi var ievilkties līdz 2014.gadam.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas