Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bērnudārznieku izglītošana maksā četrreiz dārgāk nekā studijas augstskolā

Šogad visā valstī gandrīz 40 000 bērniem nav atradusies vieta pašvaldību bērnudārzos. Bērnu vecākiem jāalgo aukle vai jāizvēlas maksas bērnudārzu pakalpojumi, kas gada laikā ģimenei rada papildu 1800 latu lielus izdevumus.2010.gadā bez vietas Rīgas pašvaldības bērnudārzos palikuši 19 753  bērni, kopumā valstī rindā uz vietu dārziņā gaida 37 164 bērni, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas saņemtā informācija.

Šo bērnu vecākiem ir jāalgo aukles vai jāizvēlas maksas privāto dārziņu pakalpojumi - vidējā mēneša maksa vienam bērnam ir 150 latu.  Gada laikā šī summa sasniedz aptuveni 1800 latu. Piecu gadu laikā - no brīža, kad bērns sāk iet bērnudārzā, līdz brīdim, kad bērns sāk apmeklēt skolu - šī summa var pārsniegt pat 9000 tūkstošus latu. "Dzīvoju Rīgas centrā. Manam dēlam ir seši gadi. Līdz šim brīdim puikam nav atradusies vieta pašvaldības dārziņā, jo rindas ir ļoti garas. Piecus gadus, piespiedu kārtā, dēlu esmu vedusi uz maksas privāto dārziņu, kas pa šo laiku mūsu ģimenes budžetā ir radījuši 9 tūkstošus latu lielus izdevumus. Tas ir kaut kas nenormāls," portālam Diena.lv pastāstīja rīdziniece Una. Viņa ir nesaprašanā, ka Latvijā iegūt augstāko izglītību maksā lētāk ,nekā izskolot savu bērnudārznieku.Salīdzinājumam - mācības  Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē  studiju programmā "Ekonomika" studentam izmaksā 1300 latus gadā, savukārt 1200 latu gadā jāmaksā, lai iegūtu maģistra grādu. Kopumā Rīgā ir 26 privātās pirmskolas iestādes, kur vecāki par maksu var skolot savus bērnus no 1,5 līdz 7 gadu vecumam.  Rīgas pašvaldība piedalās ar līdzfinansējumu – tiem bērnu vecākiem, kuri netiek pašvaldības bērnudārzos, pašvaldība sniedz 33 latu lielu līdzfinansējumu. Privāto bērnudārzu asociācijas vadītāja Regīna Gruzīte vēlētos, lai valsts līdzfinansējums vecākiem neaprobežotos tikai ar 33 latu griestiem, bet gan ar līdzvērtīgu summu ko Rīgas pašvaldība maksā par vienu bērnu pašvaldības bērnudārzā, proti, 150 latiem.

"Ar šādu summu vecāki varētu atļauties izglītot savu bērnu privātajās pirmsskolas iestādēs, jo šādu privāto bērnudārzu izmaksas svārstās no 120 latiem līdz pat 300 latiem un vairāk latiem mēnesī, pašvaldība varētu atvēlēt pamatsummu kādu maksā par vienu bērnu pašvadlības bērnudārzos un vecāki nomaksātu starpību," sacīja R. Gruzīte.

Bērnu un jaunatnes radošo spēju attīstības centra Namiņš direktore Sandra Indriksone apgalvo, ka "ar 33 latu pašvaldības līdzfinansējumu mēnesī ir pilnīgi nepietiekami, jo tikai neliels vecāku skaits spēj apmaksāt šāda veida bērnudārzus saviem bērniem pat ar valsts līdzfinansējumu".

"Rīgas dome (RD) tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, no nākamā gada paplašinot sadarbību ar privātajām pirmskolas izglītības iestādēm," informēja RD sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Āboliņa.

No nākamā gada RD Izglītības, kultūras un sporta departaments plāno pirkt pirmskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju 125 latu apmērā mēnesī. Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, varēs apmeklēt privāto pirmskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kā pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos.

"Man šķiet tie ir tukši solījumi. Protams, lai RD veicas ar  idejas realizāciju. Iespējams, tas arī tiks realizēts, bet par sava sešgadnieka izglītību, tikai tāpēc, ka garo rindu dēļ bērns nav ticis pašvaldības bērnudārzā, jau esmu samaksājusi gandrīz desmit tūkstošus latu," sašutusi atzina māmiņa Una.

334 miljoni 476 tūkstoši latu – aptuveni šādu summu piecu gadu laikā samaksā to 37 164 bērnu vecāki visā Latvijā, kuru mazuļiem neatrodas vieta pašvaldības bērnudārzā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas