Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bez salvijas gatavojas aizliegt arī "Spice" maisījumus

Daudzās interneta mājaslapas, kas vēl otrdien kā "Latvijā legālu lietu" reklamēja un tirgoja halucinācijas raisošo augu Salvia divinorum, to vairs nevarēs darīt — citādi iestāsies kriminālatbildība. Otrdien valdība nolēma vairākus augus un vielas, tajā skaitā Salvia divinorum, Mitragyna speciosa (kratom), benzilpiperazīnu, iekļaut Latvijā kontrolēto narkotisko, psihotropo vielu vai prekursoru sarakstā. Valdības noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas Latvijas Vēstnesī, tas varētu notikt jau šonedēļ, Diena uzzināja Veselības ministrijā (VM), kura izstrādāja grozījumu projektu.

"Uz šo augu realizēšanu, pirkšanu, pārdošanu, lietošanu attieksies tas pats, kas attiecas uz marihuānu. Protams, mums tagad būs vairāk darba, centīsimies darīt visu, kas mūsu spēkos," par jauno aizliegto vielu kontroli saka Kārlis Dombrovskis, Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks.

Atšķirībā no dārzos audzējamās nekaitīgās garšvielas salvijas par dievišķo salviju dēvētā Salvia divinorum iedarbības ziņā atrodas psihotropo augu galvgalī. Tā satur salvinorum A, kas izsauc halucinācijas. Tā ir aizliegta virknē Eiropas valstu. Pērn pēc tam, kad pieauga salvijas popularitāte internetā, Diena iestāžu vidū aktualizēja diskusiju par šā auga iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā. Rudenī Rīgā sāka parādīties veikali, kas joprojām tirgo citus apreibinātājus — Spice maisījumus, kurus pērnā gada nogalē aizliedza Austrijā un Vācijā, atzīstot, ka tie rada nopietnus draudus veselībai.

VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis saka — arī Latvijā šo vielu iecerēts aizliegt, priekšlikumi jau iesniegti valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas