Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Botāniskajā dārzā ainavu pēta ar īpašu fotokameru

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā uzstādīta fotokamera ar nolūku veikt fenoloģiskos novērojumus - fiksēt izmaiņas ainavā, izsekot pārmaiņām krāsu spektrā, pētīt sezonalitāti, kā arī veikt citus saistītus novērojumus, informē Botāniskais dārzs. Novērojumus LU pētniecības projekta ietvaros veic LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes speciālisti.

Latvijas Universitātes pētniecības projekta „Fenoloģisko novērojumu tīkla attīstība un modernizācija Latvijā” ietvaros 2009. gadā ir uzsākta fenoloģisko novērojumu tīkla modernizācija, ieviešot fotomonitoringu. Tā ir viena no jaunākajām, lētākajām, tai pat laikā - efektīvākajām metodēm fenoloģisko novērojumu veikšanai.


Pētījuma ietvaros pirmais fotomonitoringa punkts izveidots LU Botāniskajā dārzā, kur ir uzstādīta autonoma, digitāli programmējama fotokamera, kas katru dienu fiksē izmaiņas ainavā. Analizējot digitālo attēlu krāsu spektrus, tiks pētīta sezonalitāte, kā arī dažādu fenoloģisko fāzu iestāšanās laiks saistībā ar lokālu faktoru ietekmi. Jāatzīmē, ka tā ir inovatīva metode, jo visā Baltijā šī ir pirmā kamera. Attēli tiešsaistē no LU Botāniskā dārza ir pieejami ikvienam interesentam: http://www.botanika.lv.

Projektā ir plānots uzstādīt vēl divas šāda veida kameras: Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes lauka stacionārā „Lodesmuiža” un Aucē, kuras tiks izmantotas reģionālo izmaiņu pētījumos.


Viena no mūsdienu pasaules globālajām problēmām ir klimata pārmaiņas, kuras pēta dažādas zinātnes nozares. Lai iegūtu datus par dabas ritmiem, to izmaiņām ir jāveic fenoloģiskie novērojumi: fenologi fiksē lapu plaukšanas sākumu, ziedēšanu, pirmo salnu, lapu dzeltēšanu, augļu nogatavošanos, putnu migrāciju, zivju nārstu, kā arī citas norises un to savstarpējo saistību. Fenoloģiskie novērojumi pasaulē tiek veikti 5 līmeņos: analizējot satelītattēlus, izmantojot brīvprātīgo novērotāju datus, fiksējot fenoloģiskos novērojumus fenoloģiskajos dārzos (International Phenological Gardens) vai agrometeoroloģiskajās stacijās, kā arī veicot fotomonitoringu.


Latvijā fenoloģiskie novērojumi ir uzsākti jau 19. gs. 20 gados: 1822. gadā - Puzē, bet 1824. gadā - Lestenē un Lubānā. Sistemātiski, visā Latvijas teritorijā novērojumi notiek kopš 1926.gada, kad tika likti pamati brīvprātīgo novērotāju tīklam, kurš ar mainīgām sekmēm darbojas līdz pat mūsdienām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas